TÜRKİYE’DE YENİ GENÇLİK POLİTİKALARI
Bugünümüz, yarınımız ve geleceğimizin teminatı olan gençlerimize ülkemizin kalkınmasında önemli görevler düşmektedir. Bu manada gençlerimizin iyi bir eğitim alması, çağın gerektirdiği teknik bilgi ve donanıma sahip olması, milli ve manevi değerlerimizi, kültürümüzü, örf ve adetlerimizi iyi öğrenmesi, yaşaması ve yaşatması gerekmektedir.
Gençlik ve Eğitim
Öncelikle, gençlerimiz uzman bir rehber eşliğinde meslek ve eğitim noktasında kabiliyetleri, ilgi ve becerilerine göre doğru yönlendirilmelidir. Bu konuda ailelere, rehber öğretmenlere, eğitimcilere, önemli sorumluluklar düşmektedir. Doğru okul ve meslek seçiminde bulunan gençler daha başarılı olmakta ve kariyer hedeflerine daha kolay ulaşmaktadırlar.
Biz millet olarak geçmişte eğitimde dünyada örnek gösterilen bir konumdaydık. Medrese, Sıbyan Mektebi, Enderun gibi kurumlarla eğitim alanında tarihte derin izler bıraktık. Nizamimülk Medreseleri, Fatih Medreseleri, Şehr-i Al-i Medreseleri, Sahnı Seman Medreseleri, Kanuni Medreseleri dönemlerinde dünyanın en iyi eğitim kurumlarıydı, yine aynı şekilde başarılı eğitim hamleleri yapabilecek kabiliyetteyiz. Bu Bakımdan, gençlerimize hem teknolojik bilgi hem de milli, dini ve kültürel değerlerimizi doğru öğretmek mecburiyetindeyiz. ‘’Bir milletin gerçek gücü tankı topu tüfeği değil, imanlı, ahlaklı ve bilgili gençleridir’’ Merhum Başbakan Necmettin Erbakan
Gençlik ve STK
Sivil Toplum Kuruluşları kamu hizmetleri dışında gönüllülük esası ile hizmet yapan önemli kuruluşlardır. Sivil Toplum Kuruluşları, gençlerimiz sosyal hayata atılmalarında, tecrübe kazanarak kendilerini geliştirme ve ifade etme imkânına sahip oldukları mecralardır. Sivil Toplum Kuruluşları gençlerimize özgüven kazandırmakta ve hayatta birçok alanda karşılaşacakları sorunların üstesinden gelme becerisine sahip olmada önemli faydalar sağlamaktadır. Bakınız, hiçbir başarıya gül bahçelerinden gidilmez, zahmet olmadan rahmet olmaz, belirli bir mücadele ve disiplinli bir çalışma ile elde edilen başarılar daha kalıcı olmaktadır. Ülkemizde ve dünyada devlet ve siyasetteki yöneticilerin uzun bir STK deneyimine sahip olduklarını görmekteyiz.
Gençlik ve Siyaset
Siyaset sorun çözme sanatı ve insana hizmet etme aracıdır, bunu böyle görmek ve hak için halka hizmet etmeyi vazife bilmek gerekir. Son yıllarda siyasette gençlere çokça fırsatlar sunulmaktadır, belediye gençlik meclisleri, kent konseyleri, partilerin gençlik kolları, gençlerimize kendilerini temsil ve ifade etme, özgüven kazanma ve önemli tecrübeler kazanma imkânı sağlamaktadır. Yine milletvekili seçilme yaşı 25’e indirilmiş ve gençler mecliste temsil hakkı bulmuştur. Genç bir kardeşiniz olarak, eğitim yıllarından itibaren sivil toplum kuruluşlarında görev yaparak, aynı zamanda genç yaşta gençlik kollarında görev yaparak önemli bir tecrübe kazanma imkânımız oldu. Ülkemize faydalı olma ve kendimizi geliştirme adına her mecrada yoğun bir gayret içerisinde olduk ve bu mücadelemize üstün bir gayretle devam etmekteyiz.
Genç bir nüfusa sahibiz, gençlerin önünde kariyer hedefleri var, imkânlar kısıtlı, talep çok büyük bir rekabet ortamı ile karşı karşıya kalmaktadırlar bu nedenle iyi bir eğitim almak yetmiyor yurtdışı eğitim, yabancı dil İngilizce Arapça gibi, yabancı dilleri öğrenmek gerekiyor, öğrencilik döneminde kulüplerinde ve sivil toplum kuruluşlarında görev almak çok önemli bir kazanım olmaktadır. Elbette eğitim almak ve kendimizi yetiştirmek gerekiyor ama bunun için maddi eğitim yetmez manevi değerlerimizi ve ahlaki ölçülerimizi asla unutmamalıyız. Son zamanlarda madde bağımlılığı, alkol, uyuşturucu, bonzai gibi gençlerimizi tehdit eden biyolojik bir savaş ile karşı karşıyayız. Herkese çok görevler düşmektedir, aileler, devlet, yerel yönetimler, muhtarlar, kanaat önderleri, emniyet, diyanet, Yeşilay ve sivil toplum kuruluşları istişare ve işbirliği içerisinde uyumlu uygulanabilir ve sürdürülebilir bir çalışma ortaya koymak zorundadır. Bu ülke bizim, bu gençlik bizim, güvenli bir ortak gelecek için herkes el ele vermek ve işbirliği yapmak zorundadır.
Gençlik ve Dava
Cefasını çekmediğiniz bir davanın ve mücadelenin sefasını süremezsiniz. STK ve siyaset konusu açıldığında herkesin söyleyecek sözü var, hatta kimse mangalda kül bırakmıyor ama bir dernek ve vakıfta görev al, bir partide gençlik kollarında görev al deyince kimse görev almak istemez, her alanda bu yaklaşımı görmekteyiz, siyasette ve iş dünyasında da aynı şekilde herkes başarılı olmak istiyor, zengin olmak istiyor, zirveye çıkmak istiyor ama çalışmadan, emek vermeden, terlemeden, bu başarılara ulaşmak istiyorlar, hak etmediğiniz bir başarıya çok kolay ulaşabilirsiniz ama uzun süreli kalıcı olamazsınız, kalıcı başarılar uzun süreli sistemli çalışmalarla mümkün olur.
Genç kardeşlerimize tavsiyemiz; eğitim yıllarında mutlaka kabiliyet ve ilgi alanlarına uygun STK’larda, gençlik ve üniversite kulüplerinde görev almaları ileriki yıllarda siyaset düşünüyorlarsa mutlaka bir partinin gençlik ve üniversite teşkilatlarında görev almaları ve kariyer basamaklarını bir bir çıkmaları daha sağlıklı bir yöntem olacaktır, çünkü her kademede yaşanılacak bir tecrübe ve deneyim var, bu kademeleri sırasıyla çıkanlar yavaşta olsa uzun vadeli olarak hedeflerine ulaşmaları daha sağlıklı ve kalıcı olmaktadır. Kendi başınıza karar veremiyorsanız her bilene değil ama alanında uzman bir bilene mutlaka sorun, alanında uzman tecrübeli büyüklerimizin bilgilerinden istifade etmeyi ihmal etmeyelim.
Türkiye büyük bir zenginliğe ve potansiyele sahip, genç nüfüsunu doğru yönlendirerek, iyi eğitip bunu büyük bir avantaja dönüştüre bilirse, dünyada hak ettiği etkili bir noktaya ve güce sahip olabilir.
Şener Mengene
Gazeteci-Yazar