SİGARANIN SAĞLIĞA ZARARLARI
Sigaranın saymakla bitmeyen pek çok zararları vardır. Zararlarını bilmemize rağmen, daha hala sigarayı bırakmakta direniyoruz. Can sıkıntısı, boşluk, özenti desek de her geçen gün sağlığımızdan bir şeyler eksiliyor. Sigara, vücudun çeşitli organlarına zarar vererek ağır tahribatlara yol açıyor.
Günümüzde sigaranın zararları herkes tarafından bilinmektedir. Dünya Sağlık Örgütünün istatistiklerine göre ‘sigara içmek’ dünya çapında bir problem olmakla birlikte tahmini olarak 3 yetişkinden biri sigara kullanmaktadır. Bu istatistiğe göre 1,2 milyar kişinin sigara kullandığı ortaya çıkmaktadır. Dünya Sağlık Örgütünün yaptığı açıklamaya göre birçok ülkede akciğer kanseri görülmektedir ve bu hastalık sigaranın sebep olduğu ölümcül sonuçlardan sadece biridir. Sigara içen kişiler kendilerine zarar verdikleri gibi çevrelerinde bulunan kişilerede zarar verir. Bunlara pasif içici denir.
Tütün, dünyada önlenebilir ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Günümüzde tütün ve tütün ürünleri her on erişkinden birinin ölüm nedenidir. Tütün, oluşturduğu sağlık sorunlarının yanı sıra ekonomik ve sosyal gelişmeyi de engellemektedir.
Dünyada yoksul aileler gelirlerinin %10’unu tütün tüketimi için harcamaktadırlar. Dünyada en sık tüketilen tütün ürünü sigaradır. Sigaranın yanı sıra, nargile, pipo, puro, tütün çiğneme de tüketilen tütün ürünleri arasında yer almaktadır. Tütün içimi yalnızca içicilerin değil tütün kullanmayan, ancak tütün dumanına maruz kalan bütün bireylerin sağlıklarını da tehdit etmektedir.
Dünyada 5,4 milyon insan; yani her 6 saniyede bir kişi tütün tüketiminden kaynaklı nedenlerle hayatını kaybetmektedir. Ülkemizde sigaranın sebep olduğu ölümlerin sayısı trafik, terör, iş kazasına bağlı diğer ölümlerin toplamından 5 kat daha fazladır.
Sigara tiryakiliği en öldürücü toplumsal zehirlenme olayıdır. Her bir sigarada vücut için zehirli, tahriş edici, kanser yapıcı ve kanserin ortaya çıkmasını kolaylaştırıcı 4000’den fazla kimyasal madde bulunmaktadır. Bunlardan en az 81 tanesinin doğrudan kansere sebep olduğu ispatlanmıştır.
SİGARANIN BAŞLICA ZARARLARI:
-Vücutta yorgunluk, uykusuzluk hali, stres, gerilim, performansta düşme ve reflekslerde azalma görülür.
-Sigara içen ailelerin çocuklarında bronşit, astım, zatürre, orta kulak iltihabı, sinüzit gibi hastalıklar 2-3 kat daha fazladır.
-Bir tane sigara 20 tane beyin hücresini öldürür. Öğrenme bozukluklarına, hafıza zayıflığına ve erken bunamaya, Alzheimer hastalığına neden olur.
-Ağız kokusu yapar, diş ve diş eti hastalıklarına yol açar. Diş kaybına yol açar.
-Dudak, yanak ve gırtlak kanserine neden olur.
-Pankreas kanseri riski artar.
-Hatta sigarayı yakmadan dudağında taşıyan ya da tütün çiğneyenlerde de ağız içi kanserlerine sebep olur.
-Dilde, tat alma duyusunda bozulmaya sebep olur.
-Göz merceğinin saydamlığının azalmasına, yani katarakta sebep olur.
-Cildin yapısının bozulmasına neden olur. Leke ve kırışıklık oluşur. Selülitlere sebep olur.
-Deri yapısının bozulmasına yol açar. Sigara içen kişilerin yaraları geç iyileşir. Bazen ameliyat sonrası yaralar iyileşmeye de bilir.
-Burunda koku alma duyusu azalır.
-Sinüzit, farenjit, bademcik ve orta kulak iltihabı gibi üst solunum yolu hastalıklarına yol açar.
-Sigarada bulunan karbonmonoksid kandaki oksijeni tüketir, koleterolün damar duvarında depolanmasına yol açar. Damar sertliğini hızlandırır. Beyin ve kalpte damar tıkanıklığına neden olur. Kalp krizi ve tansiyon yükselmesi görülür.
-Erkeklerde iktidarsızlığın, ereksiyonda azalmanın başlıca sebeplerindendir. Ayrıca mesane kanserinin önemli bir nedenidir.
-Tütün içinde bulunan karbonmonoksid, nikotin, katran gibi maddeler çeşitli hasarlara, astım ve kronik bronşit, amfizem, bronş ve akciğerlerde kanser oluşumuna yol açar.
-Gastrit, ülser ve reflü hastalığına sebep olur. Mide ve yemek borusu kanserine yol açar.
-Gebelikte tüketilen sigara düşük ağırlıklı bebeklerin doğmasına, bebekte gelişme geriliğine, zeka geriliğine neden olur.
-Kadınlarda erken menopoza, rahim kanserine ve yumurtalık kanserine neden olur.
-Parmaklarda sararmaya ve tırnaklarda zayıflamaya, tırnak kırıklarına, tırnak mantarına yol açar.
-Kemik erimesine neden olur.
-Hastalık, yara ve ameliyat tedavileri uzun sürer.
-Bütçenize yük olur, çevre kirliliğine yol açar, yangınların en önemli sebeplerindendir.
-Sigara içen kişilerin çocuklarının da sigaraya başlama oranı içmeyenlere göre daha fazladır.
-Burger hastalığına sebep olur.Bu hastalıkda kol ve bacak damarlarında tıkanıklık gelişir. Bu hastalık, el ve ayaklardan başlayarak tıkanıklığa yol açar ve uzuvların kesilmesi gerekir.
-Vücutta insülin salgılanmasının azalmasına ve şeker hastalığına neden olur.
-Karaciğer enzimlerini indüklediğinden kullanılan ilaçları etkisizleştirebilir.
-Sigara bağımlılarında kronik baş ağrısı görülür.
Uzm. Dr. Ali Aydın