İstanbul İçin Deprem Tarihi Verildi
Ege Denizi, Çanakkale, Ayvacı, Tekirdağ, Denizli, Adıyaman, Manisa ve Muğla’da yaşanan art arda depremler sonrası bütün gözler İstanbul’a çevrildi.
Ege Denizi, Çanakkale, Ayvacı, Tekirdağ, Denizli, Adıyaman, Manisa ve Muğla’da yaşanan art arda depremler sonrası bütün gözler acaba İstanbul’da büyük bir deprem olacak mı sorusuna yöneldi. İTÜ Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan son günlerde yaşanan deprem olaylarıyla ilgili İstanbul depremi için tarih verdi. Prof. Ercan yaptığı açıklamaya göre, ‘’Bana göre İstanbul depreminin tarihi 2045’tir. Eğer şanslıysak ve tarihteki üçüncü gecikme olayı yaşanırsa, İstanbul depremi 2225’te olur.’’ Dedi.
17’nci İstanbul Büyük Depremi 2045
İTÜ Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, İstanbul’da beklenen 17’nci deprem için tarih verdi. Sözcü gazetesine açıklamalarda bulunan Prof. Ercan, ‘’Son 2 bin 200 yıl içinde İstanbul 16 tane yıkıcı deprem yaşadı. Şimdi ise 17. Depremi beklemektedir. Deprem oluşumlarıyla şiddetlerine bakınca aralarında doğrusal ilişkiler olduğunu görürüz. Depremler beklenen tarihlerden önce hiç olmamıştır. 2 bin 200 yılda sadece iki kez gecikmiş İstanbul depremi. Şimdiki beklenen İstanbul depreminin olacağı tarihe gelince. Bana göre İstanbul depreminin tarihi 2045’tir. Eğer şanslıysak ve tarihteki üçüncü gecikme olayı yaşanırsa, İstanbul depremi 2225’te olur.” diye konuştu.
İstanbul Depremi 6,4 ile 6,7 şiddetinde olacak
İTÜ Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, İstanbul depreminin şiddetiyle ile ilgili tahminde de bulundu. Büyük İstanbul depreminin 7,5 şiddetinde olma ihtimalinin binde bir düşük olduğunu vurgulayan Prof. Ercan, “İstanbul depremi Kuzey Marmara’da Adalar’la Büyükçekmece arasında meydana gelecektir. Şiddeti ise yüzde 73 ihtimalle 6.4’le 6.7 arasında olacaktır. İkinci deprem Mürefte’ye uzanan fayın Marmara Ereğlisi açıklarında 7 ile 7.2 arasında meydana gelecektir.” dedi.
Kentsel Dönüşüm sadece rüya olarak kalır
Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, 2003 yılında ‘Türkiye ile İstanbul’da Depreme Çözüm’ adlı bir kitap yazdığını ve bu akabinde hükümetin kendisinden görüş istediğini, bu görüşler doğrultusunda da Deprem Yasası’nın ( Kentsel Dönüşüm) çıkarıldığını söyledi. Ancak 2007 yılında yenilenen bu yasanın bugün yeniden değiştirilmeye çalışıldığını belirten Prof. Ercan, şu uyarılarda bulundu:
“1950’den bu yana gelen göç nüfusuyla kent şişti, çarpık yapılaşma arttı. Bu göç durdurulmalı. Aksi halde Kentsel Dönüşüm sadece rüya olarak kalır. Çünkü alt yapı sabit kalırken, aynı alanlara daha fazla insan taşınmaya başlandı. Yapılan, ne yazık ki Kentsel Dönüşüm değil Kentsel Bozuşum’dur.”