Ülkemizde en çok merak edilen soruların başında Doktor maaşları gelmektedir. Mesleki itibarı ile çağımızın en çok tercih edilen ilk 50 branşından bir tanesidir. Doktor olabilmek ve alanında yükselmek isteyen adayların bu mesleğe tercih sebeplerinin ilk nedeni işsiz sorunun olmamasıdır. Ülkemizde Doktor açığı giderek artmaktadır. Ne kadar çok fakülte olsa da bu açığın kapanması için eğitimli ve özverili doktorların yetişmesi gerekmektedir. Hükümetin yapmış olduğu yeni reform onunla birlikte şehir hastaneleri kurması, özel polikliniklerin artması ve tıpta uzmanlaşmış kişilerin Üniversite Hastanelerinde yaygın şekilde çalışması bu açığı giderek kapatmaktadır.
Son zamanlarda yapılan sağlık reformlarını saymakla bitiremeyiz. Bunlardan en çok takdire şayan aile hekimi uygulamasıdır. Sağlık ocağında görev yapan doktorların Aile Hekimliği sistemine dahil edilmesi ile yeni bir sağlık reformu yapılmıştır. Yaklaşık 10 senedir bu uygulama devam etmektedir. Böylece aile hekimleri sağlık sisteminin bir parçası olmuş ve son çıkan yasa ile birlikte aile hekimlerine nöbet sistemine dahil olması sağlanmıştır. Aile hekimi maaşlarına katkı sağlamak amaçlanmıştır.
Artık Türkiye’ye dışarıya sağlık ihraç eden büyük ülkeler arasında yerini almaktadır. İnsanlar tedavileri için Türkiye’yi tercih etmektedirler. Gerek hastanelerin kalitesi gerekse doktorların eğitimi olması bu tercihlerin ilk sebepleri arasındadır.
Diğer Avrupa ülkeleri ile kıyasla ülkemizde Doktor maaşları orta düzeydedir. Almanya’da genel cerrahi doktoru ortalama 20 bin Türk Lirası aylık maaş alırken, ülkemizde bu rakam 10 bin lira civarına kadar düşmektedir. Maaş etkileyen ilk faktör kadrosu hizmet yılı eğitim derecesi ve ekstra yan ödemelerdir. Çocuk doktoru ile kalp doktoru arasında bariz maaş farkı bulunmaktadır. ( eğitim dereceleri aynı)