İşten çıkartılan vatandaşların ekonomik mağduriyetlerini gidermek için başvurdukları işsizlik maaşının kimlere verildiği, işsizlik maaşı nasıl alınır? Başvuru şartları nelerdir? gibi soruları vatandaşlar tarafından en çok merak edilen ve sorgulanan konular arasında yer alıyor.
İşten çıkartılan vatandaşlar işsiz kaldığı dönemde yaşadığı ekonomik mağduriyetini gidermek için işsizlik maaşını alma şartlarının neler olduğunu araştırmaya devam ediyor. İşsizlik maaşı alabilmek için başvuru yapmak isteyen vatandaşlar ‘işten kendisi çıkan yine de işsizlik maaşı alabilir mi? sorusunu merak ediyor. İşte yüzbinlerce kişinin en çok merak ettiği konulardan biri olan işsizlik maaşı almanın şartları
İşsizlik maaşının alınabilmesi için gerekli olan şartlar, kanunda belirtilmiştir. Kanunda belirtilen şartlara göre;
-Çalışma hayatında istek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, kendi istek ve kusuru dışında işini kaybeden kişiler,
-Son 120 gün içinde primi ödenen ve sürekli çalışmış olmak şartıyla son 3 yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigorta primi ödemiş kişilerle, iş sözleşmesinin feshinden sonraki 30 gün içerisinde başvuru yapmak koşuluyla işsizlik maaş başvurusunda bulunabilirler.
Bu şartlar gerçekleştiği takdirde işten ayrılma süresinden 30 gün içerisinde en yakın İŞKUR birimine ya da elektronik ortamda internet üzerinden www.iskur.gov.tr adresinden başvuru yapabilir. Bunun yanında e-devlet üzerinden de başvuru talebinizi iletebilirsiniz. Eğer ki işten ayrıldıktan sonra başvurunuzu 30 gün içerisinde başvurulmaması durumunda başvurunuz geçersiz sayılır.
İşsizlik maaşını belirleyen faktör, hizmet akdinin feshinden önceki son 3 yıl içerisindeki sigorta primi belirliyor. Prim günü arttıkça maaş süresi de artıyor. Eğer ki 600 gün sigortalı olarak bir işyerinde çalışan ve işsizlik sigorta primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün ödeneği veriliyor.
900 gün sigortalı olarak bir işyerinde çalışan ve işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün ödenek veriliyor. Eğer bu rakam 1080 gün bir işyerinde sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödeyenler ise 300 gün süre ile işsizlik ödeneği almaya hak kazanıyorlar.
İşsizlik maaşının hesaplanmasında belirleyici faktör sigorta primleridir. Sigortalı bir kişinin son dört aylık primi esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan ve günlük ortalama brüt kazancının yüzde 40’ı baz alınıp hesaplanmaktadır. Hesaplanan ödeme miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 80’ini geçmiyor.
İşsizlik maaşı belirli şartlar doğrultusunda verilmekte ve ayni zamanda belirli durumlarda da kesilmektedir. İşsizlik maaşının kesildiği durumlar;
İşsizlik maaşını alan kişi maaşı aldığı dönemde kayıt dışı olarak çalıştığı tespit edilirse işsizlik maaşları tekrar başlatılmamak üzere kesilmektedir.
İşsizlik maaşı alan bir kişiye İŞKUR tarafından teklif edilen bir işin son iş yerindeki şartları kapsamasına rağmen işi, haklı bir nedenden dolayı reddetmesi durumunda işsizlik maaşı tekrar başlatılmamak üzere kesilmektedir.
İşsizlik maaşı alan kişiler aldığı dönem içerisinde herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı öğrenilen kişilerin emeklilik gerekçesiyle yaşlılık aylığını almaya başladığı tarihten itibaren kesilir.
Yine İŞKUR tarafından verilen meslek geliştirme kursu, yetiştirme ve edindirme eğitimini haklı bir sebep göstermeden reddeden ya da kabul etmesine rağmen devam etmeyen ve haklı bir neden göstermeyenler kurum tarafından yapılan çağrılara zamanında cevap vermeyen, kurum tarafından istenilen bilgi ve belgeleri öngörülen tarihler içinde vermeyen kişilerinde işsizlik maaşları kesilmektedir. Fakat bu hallerin sona ermesi durumunda ödemelere yeniden başlanmaktadır.
(Hürriyet)