1 Temmuz 2017 tarihinden itibaren uygulamaya başlanan HGS/OGS gişeleri arasındaki yeni hız ölçüm sistemi sürücülerin büyük tepkisine yol açtı. Ceza yememek için yollarda bekleme yapan sürücüler, ceza almaktan kurtulmaya çalışıyor. Fakat bekleme yapmak ceza almamak için artık yeterli değil.
Özellikle yaz aylarında tatil için yoğun olarak kullanılan İzmir-Aydın otobanının çıkışında yoğun araç kuyrukları oluşmaya başladı. Yol boyunca sürücüler hızlı gittikleri yolda çıkış gişesine geldikleri zaman belirlenen sürenin dolmasını bekliyorlar. Avukat Cevat Kazma, yapılan bu hareketin sürücüleri ceza yemekten kurtarmayacağını ve otoyollarda belli aralıklarla bulunan kamera sistemleri ile hız ölçümü yapıldığını söyledi.
Karayolları Genel Müdürlüğü ve Emniyet Genel Müdürlüğü arasında imzalanan yeni protokolle 1 Temmuz 2017 tarihinden itibaren araçların otoyollardaki yaptıkları hızları ve gişelere giriş ile çıkış süreleri dikkate alınarak, hız ihlali yapan sürücüler hakkında cezai işlem uygulanmaya başladı. Ancak Türkiye genelinde uygulamaya başlanan bu sistemle birlikte, gişelere arasında belirtilen süreyi daha erken zamanda kat eden sürücüler gişe çıkışlarında beklemeye başladı. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Avukat Cevat Kazma, gişeler arası hız koridorunun işleme alınmasının sürücüleri hızlı gitmekten vazgeçirmediğini dile getirdi.
Sürücüleri Uyardı
Avukat Cevat Kazma, sürücülerin hızlı bir şekilde gidip çıkış gişesine gelmeden önce mola vererek sürenin dolmasını beklemelerinin bir çözüm olmadığını belirterek, hız koridorlarının yol boyunca yer alan kamera sistemleri ile ölçümlendiğini söyledi. Ayrıca, ‘Bu sistem devreye girdi diye EDS ve radarlar devre dışı kalmadı’ uyarısında bulundu.
Avukat Cevat Kazma ceza ödemeleriyle ilgili hız sınırını yüzde 10-30 aşan sürücüler 154 TL, yüzde 30’dan fazla aşan sürücülerin ödeyeceği ceza 427 TK olduğunu belirterek, ‘Sürücüleri HGS/OGS noktaları arasındaki mesafeyi ve süre bilgilerini daha dikkatli hesaplamaları’ konusunda uyardı.
Yeni uygulamanın İstanbul-Edirne, Ankara- İstanbul, İzmir-Aydın, Adana-Mersin, Niğde-Şanlıurfa ve Adana-Şanlıurfa otoyollarında başlandığını belirten Cevat Kazma, bu uygulamanın sürücülere ve yolculara güvenli bir şekilde yolculuk yapma imkanı sunduğunu söyledi.
(CNNTURK)