Yaz döneminde yaşanan Gebelik dönemi anne adayları için büyük bir önem taşımaktadır. Uzmanlarda yaz aylarına denk gelen gebeliğin bir bölümü hakkında sürekli olarak anne adaylarına uyarılarda bulunmaktadır.
Aşırı sıcak yaz günlerinde gebeliklerinin bir bölümünü geçirmek zorunda kalan gebelerde sıcaklığın getirdiği bir takım sıkıntıları da beraberinde getirdiğini söyleyen uzmanlar, Gebeliğin yaz dönemindeki bu sıkıntıları genel olarak, alerjik problemler, sıcak basmaları, avuç için ve ayak tabanlarında yanmalar, ciltte lekelenmelerin olduğu kozmetik ürün problemleri, kusma ve bulantıda ki artmalar, halsizlik, uykusuzluk, mantarların neden olduğu vajinitler, nefes darlığı ve ishal sıklıkla karşılaşılan genel sorunlar olduğunu belirtmektedir..
Uzmanlar, yaz aylarında aşırı sıcaklıklar gebelik döneminde yorgunluk, şiddetli olmayan çarpıntılar, hafif nefes darlığı, yol yürüme mesafesindeki kısalma, tansiyon düşüklüğü, çarpıntılar, bacaklarda olmayan şişlikler, sırt üstü yatıldığı vakit oluşan nefes darlığı, göz kararması gibi şikayetler sıklıkla yaşanabilmektedir. Bu şikayetler yaz aylarında daha sık ve şiddetli yaşanabilir. Bu sıkıntıyla baş etmenin yolu, öğle saatlerinde zorunlu olmadıkça kesinlikle dışarıya çıkılmaması, güneşte uzun süre kalınmaması ve yeteri kadar vücudumuz için sıvı tüketmektir.
Gebelik döneminde en çok karşılaşılan cilt problemlerinden biri de ciltte görülen renk değişiklikleri olduğu belirten uzmanlar, Burun, yanaklar, alın ve çenede görülen lekeler genellikle doğum sonrası kaybolduğunu belirtmektedir. Güneş ışınları gebelikte salgılanan hormonlar sebebiyle ortaya çıkan lekelerden korunmak için yüksek koruma faktörlü kremler tercih edilmeli, gölge alanlarda bulunmalı, bol kıyafetler tercih edilmeli, güneşin yoğun olduğu ve ışınlarının dik olduğu saatlerde dışarıda bulunmamalı ve şapka ve gözlük kullanılmalıdır.
Yaz aylarında daha çok ortaya çıkan şikayetlerden bir tanesi de gebelikte vajinal enfeksiyonlar sıklıkla görülmektedir. Bu sıkıntılarla mücadele etmenin yolu sağlıklı bir beslenme, düzenli bir uyku ve güçlü bir bağışıklık sistemi ile her türlü enfeksiyona karşı mücadele etmede birebirdir. Gebelik döneminde genital bölgenin kuruluğuna dikkat edilmelidir. Bunun için pamuklu içi çamaşırı kullanılmalıdır. Kesinlikle dar, sıkı ve hava almayan kıyafetler tercih edilmemelidir. Deniz ve havuzdan çıktıktan sonra ıslak mayo ile dolaşmamalı ve kalınmamalıdır. Böylece vajinal enfeksiyon sıklığı en aza inmektedir.
Gebelik döneminde anne adayının düşük veya erken doğum tehlikesi yoksa eğer deniz ve havuzdan yararlanmasında herhangi bir sakınca olmadığını belirten uzmanlar, gebelik dönemi dışında unutulmaması gereken durumlardan biri de havuz kaynaklı enfeksiyon hastalıklarına yakalanma riskinin daha sık görüldüğü uyarısında bulunuyor. Bunun için günün erken saatlerinde ve deniz suyunun temizliğine güvendiğiniz yerlerde denize girmeye ,yüzmeye daha özen gösteriniz. Denize girerken, böcek ısırmaları , güneş yanıkları, lekeler, ve düşmelere karşı daha dikkatli olun. Tatil için uzun yolculuklarda ise mutlaka doktorunuza danışın. Ayrıca gebelik döneminde hamam, kaplıca ve sauna gibi yerleri tercih etmemizi belirtiyorlar.
Uzmanlar tarafından açıklanan yaz aylarında gebelik döneminde dikkat edilmesi gereken hususlar ;