Yaz aylarında sıkça görülen kene vakalarına karşı dikkatli olmalıyız. Park, bahçe ve yeşil alanın bulunduğu tüm noktalarda kendisi gösteren keneler sıcak havalarla birlikte daha tehlikeli boyutlara ulaşıyorlar.
Kene ısırması sadece kırsal bölgelerde değil, kentte yaşayanlar için de tehlike arz ediyor. Özellikle piknik alanları, çocuk parkları ve benzeri yeşil alanlarda dikkatli olmak gerekiyor. Kene ısırığına maruz kalan kişiler bunu anlayamıyorlar. Kene ısırırken, anestezik madde salgıladığı için acı hissedilmiyor ve fark edilmiyor. Bu sebeple kene ısırığının tehlikeli olduğunu ifade eden uzmanlar, ölüme dahi yol açabilecek bu durumdan korunmak için dikkat etmemiz gereken hususları sıraladılar.
Kenenin ısırdığını nasıl anlarız?
Vücudumuzu sık sık kontrol etmeliyiz. Keneler çok küçük olduğu için farkedilmiyor. Bu nedenle keneler sessizce vücuda mikroplarını bulaştırırlar. Kene tarafından ısırılma sonrası (1-3 gün) içinde görülen belirtiler, ateş, kas ve baş ağrısı, aşırı derecede halsizlik, bulantı, ishal, kusma, yorgunluk ve boğaz ağrısı olabilmektedir. Bu belirtiler ile beraber ısırmanın olduğu ilk günlerde, gözlerde kanlanmalar, göğüs bölgesi ve yüzde kızarıklıklar ortaya çıkabilir. Bu belirtileri yaşayan ve keneyle temas edeceğini anlaşmış olan bir kişi acilen bir doktora görünmeli.
Vücudunda kene gören kişi ne yapmalı?
Vücudunun herhangi bir yerinde kene olduğunu fark eden kişi hemen acil bir şekilde hemen doktora başvurmalıdır. Keneyi asla kendi başımıza bilinçsiz bir şekilde çıkarmamız gerekmektedir. Çünkü keneyi elle çıkarmaya çalışmak kenenin içindeki zehirli salgının kana karışmasına ve bu durumun ölümcül sonuçlanmasına neden olur. Bu nedenle; kene vücuttan çıkarılırken ezilmemeli, başı kopartılmamalı, parçalanmamalı, ısı ve kimyasal herhangi bir madde uygulanmamalıdır. Kene doktor tarafından, cımbız benzeri bir nesne yardımıyla vücuttan çıkarılmalı, sonrasında da ısırılan bölgeye antiseptik bir madde uygulanmalıdır.
Kene ısırmasına karşı korunmak için nasıl önlemler alınabilir?