Paslanmaz Sac Hakkında Genel Bilgiler
Doğada bulunan bazı maddeler saf halde bulunurken bazıları ise alaşım şeklinde bulunmaktadır. Çeliklerde böyle maddeler arasında yer almakta ve içerisinde bulunan bazı maddeler sayesinde farklı özelliklere sahip olabilmektedir. Çeliklerin içerisinde bulunan krom sayesinde paslanmaz özellik kazanmaktadır. Krom şaşırtıcı bir şekilde oksijenle birleşmekte ve çeliğin dış kısmında ince bir tabaka oluşmaktadır. Oluşan bu tabaka sayesinde çeliğin içerisine su ve hava geçişi mümkün olmamaktadır. Bu da çeliğin paslanmamasını sağlamaktadır. Paslanmaz çeliğin neden paslanmadığı genel olarak bu şekilde açıklanabilmektedir. Paslanmaz çeliklerin korozyona uğramaması yapılarının bozulmaması anlamına gelmekte olup bu da birçok alanda kolaylık sağlamaktadır. Paslanmaz çeliklerin bu özelliklerinden dolayı farklı şekillere getirilerek kullanım alanları olabildiğince genişletilmektedir. Bu ürünlerden bir tanesi de paslanmaz sac olup farklı alanlarda kullanılabilmektedir.
Paslanmaz Sac Çeşitleri
Paslanmaz sac oldukça geniş bir kullanım alanına sahip üründür. Günlük hayattaki bazı noktalarda da kullanılabilen bu ürünler sanayide de kullanılmaktadır. Paslanmaz saclar yapısına göre farklı özellikler gösterebilmektedir. Yapılarındaki alaşım elementleri sayesinde gösterdikleri özellikler kullanım alanlarının farklılaşmasını sağlamaktadır. Bu çeliklerin çeşitleri şunlardır:
Ostenitik paslanmaz çelikler dünyada en fazla üretilen paslanmaz çelik olarak dikkat çekmekte olup kullanımı pek çok avantaj sağlamaktadır. Bundan dolayı östenitik paslanmaz sacların kullanım alanı da oldukça fazladır. Östenitik paslanmaz saclar 304, 304L, 309, 310, 316, 316L, 316TI, 310S ve 321 gibi farklı kalitelerde bulunmakta olup bunlar arasında en fazla tercih edileni 304 ve 304L’dir. Bu ürünün hem korozyon dayanımı son derece yüksektir hem de yüksek sıcaklıklarda dahi özelliklerini muhafaza etmektedir. Aynı şekilde düşük sıcaklıklarda da yüksek performans sağlamasından dolayı diğerlerine göre çok daha fazla tercih edilmektedir. Ayrıca bu kalitedeki paslanmaz sacın manyetik özelliği de bulunmamaktadır. Östenitik yapıda olan paslanmaz sac mutfak eşyalarından sıcak su kazanlarına varıncaya pek çok farklı alanda kullanılmaktadır.
Paslanmaz Sac ve Farklı Özellikteki Ürünlerin Kullanım Alanları
Bir başka paslanmaz çelik türü olan ferritik paslanmaz çelikler ise yüksek oksidasyon direnci ile dikkat çekmektedir. Bu ürünlerden de paslanmaz sac üretimi yapılmakta olup 30, 430J1L, 409 gibi farklı kalitelere sahiptir. Isıya karşı yüksek dayanım gösteren bu tipteki paslanmaz sacların kaynak yapılma özellikleri bulunmaktadır. Düşük genişleme oranına sahip olan ürün yüksek korozyon direncine sahiptir. Ferritik özellik gösteren paslanmaz sac ürünleri mutfak eşyalarında, çamaşır makinesi tamburunda, eleklerde, somunlarda, cıvatalar gibi farklı ürünlerde kullanılabilmektedir. Bununla birlikte ferritik yapıdaki ürünlerin kullanım alanlarında ciddi bir genişleme olduğundan bahsedilebilmektedir.
Martenzitik paslanmaz saclar 410 ve 420 kalite standartlarına göre üretilmektedir. 410 kalitede olan paslanmaz çeliklerin yüksek mukavemet gücü bulunmakta olup ısıl işlemle sertleştirilebilmektedir. 410 kalite paslanmaz sac bıçak yapımında, petrol rafinerilerinde ve kaşık imaları gibi farklı alanlarda kullanılmaktadır. 420 kalitedeki çelikler ise yine benzer alanlarda kullanılmaktadır.
Karaca Paslanmaz tarafından satışı gerçekleştirilen; sacların kullanım alanları gün geçtikçe artmaktadır. Bu ürünler 0,40 mm’den 60 mm kalınlıklara kadar üretilebilmektedir. Ayrıca birçok farklı ebadı da bulunmakta olup kullanılacak olan alana göre uygun olanları tercih edilebilmektedir. Paslanmaz sacların fiyatları ve fiyat listesi için bize ulaşın.