Çok sayıda kemikten oluşan omurgada diskler omurgaya esneklik sağladığı gibi adeta bir amortisör görevi de görmektedir. Disklerin dış kısmı daha güçlü fibroz bir yapıda iken orta kısmı daha yumuşak ve jöle kıvamında bir yapıya sahiptir. Bu disklerin dejenere olması bel fıtığı gelişimine zemin hazırlamaktadır. Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan, halk arasında büyük korku uyandıran bel fıtığı rahatsızlığı için ergonomik önlemleri açıkladı.
Ahmet Yıldızhan, tavsiye edilen önlemlerin bel fıtığının ilerlemesini önlediği gibi bu rahatsızlıkların azalmasını sağladığını da belirtti.
Bel fıtığının yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini belirten Yıldızhan, alınacak bazı önlemler ile bu problemlerin hafifletilebileceğini dile getirdi. Bel fıtığı rahatsızlığı olan olmayan herkesin oturuş ve duruş pozisyonuna dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan, bu önlemlerin başında ağır kaldırmaktan kaçınmak geldiğini söyleyerek, ”Yaşanan ağrılar kasın gerilmesinden ya da tutulmasından kaynaklıysa fizyoterapistler tarafından yapılacak olan profesyonel masajlar faydalı olabilmektedir. Bel fıtığından muzdarip olanların vücut şeklini alan yataklar kullanması son derece önemlidir. Yatarken dizlerin kırılarak toplanması ve yan yatarken bacaklar arasına yastık konması, bel fıtığı için en ideal yatış pozisyonlarındandır. Bu pozisyonda yatan hastaların bel fıtığı kaynaklı ağrılarında azalma görülmektedir. Bu şekilde yatmaktan yorulan hastalar pozisyonunu bozmadan sağa ya da sola dönebilir.” diye konuştu.
Bel fıtığı hastalarının hem otururken hem de ayakta dururken doğru pozisyonda olması gerektiğine vurgu yapan Ahmet Yıldızhan, ayaktayken doğru pozisyonda durma ve dik oturmanın önemine değinerek bel fıtığı olan kadınların yüksek topuklu ayakkabılar yerine normal topuklu ayakkabı giymeleri gerektiğini ifade etti.
Uzun süre ayakta kalan bel fıtığı hastalarının sırt üstü yatıp ayaklarını sandalye gibi bir yere koyarak bel fıtığı ağrılarının azalmasını sağlayacağını dile getiren Yıldızhan, hastaların mümkün mertebe ağır kaldırmamaları, kaldıracakları zaman ise belden eğilmek yerine, çömelerek ağırlığı yüklenmeleri hastalığın ilerlemesinin önüne geçtiği ve ağrıları azalttığına dikkat çekti.
Nöroşirurji Uzmanı
Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan