Esenler Belediyesi’nin düzenlediği “Yunus Divanı”nda konuşan Mustafa Tatçı, Yunus Emre’nin dünyayı bir pazar yerine benzettiğini hatırlatarak, “İnsan ömrü aynı pazar gibi bir anda gelip geçer. Dünyada oyalanmamak ve aldanmamak lazım” dedi.
Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü’nün Nizamülmülk Kültür Sanat Sezonu etkinlikleri kapsamında düzenlediği “Yunus Divanı” programı, Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleşti. Yunus Divanı’ndan şiirlerin incelendiği programda Araştırmacı-Yazar Mustafa Tatçı, bize verilen ömrü tamamlamak için dünyaya geldiğimizi ve bu ömrü Allah’ı bulmaya ve bilmeye adamamız gerektiğini söyledi.
ÖMRÜMÜZÜ İLAHİ OLANA DÖNÜŞTÜRELİM
Yunus Emre’nin dünyayı bir pazar yerine benzettiğinden bahseden Tatçı, insanın bu pazar yerinde alışveriş yapan birisi olduğunu söyleyerek şunları kaydetti:
“Bizim ömrümüz tez bir pazara benzer, sabah kurulup öğleyin biten bir pazardır. Pazar bir anda gelip geçer, insan ömrü de aynı bu pazar gibi bir anda gelip geçer. Rızık ve ömür bize ilk defa varlık elbisesi giydirildiği zaman verilmiştir, buna ömür denir. Biz de bize verilen bu ömrü ve ona takdir edilen rızkı toplamaya ve tamamlamaya geliyoruz dünyaya. Hz. Mevlana’nın on sekiz bin âlem dediği, varlık âlemlerinden bu vücuda gelinceye kadar sahip olduğumuz toplam ömürler bizim asıl ömrümüzdür. Ömrümüzü ve rızkı tamamladığımız zaman Allah’ta olacağız. Onun için yaşadığımız bu kısa ömrü bize verilen ömür zannetmeyelim, bunun bir de ilahi olan ömrü var. Biz ömrümüzü ona dönüştürelim. Bu dünya hiç bitmeyecekmiş gibi, baki alacakmış gibi düşünürsünüz; hayır, bir gün aniden bir haber duyuyorsunuz falanca vefat etmiş. Daha dün görüşmüştük, konuşmuştuk diyorsunuz, hepimizin akıbeti bu işte. Dünyada oyalanmamak ve aldanmamak lazım. Biz buraya Allah’ı bulmaya ve bilmeye geldik. Yarının garantisi yok. Bizim işimiz şu anda ve burada. “