Ramazan Ayı’na özel altın beslenme önerileri…
Normal şartlarda bireylerin beslenme programlarında 3-4 arası öğün bulunur. Ancak ramazan ayına girilmesiyle birlikte bu sayı 2’ye düşüyor. Ara öğünlerin azalması ve uzun saatler süren açlık durumu, gerekli enerji miktarının alınmasını engelleyebileceği gibi kilo alma gibi problemleri beraberinde getiriyor. Ancak doğru bir yol haritasıyla hem oruç tutup bedeniniz için bir ay boyunca detoks yapabilir hem de ihtiyacınız olan enerji ve vitaminleri alabilirsiniz. Beslenme ve Diyet Uzmanı Seda Dursun, Ramazana özel doğru beslenmenin ipuçlarını veriyor.
Sahurda nelere dikkat etmeliyiz?
Sahur Ramazan Ayı’nın kahvaltısıdır…
Günün en önemli öğünü kahvaltıdır. Güne ne kadar güzel bir kahvaltıyla başlarsanız, gününüz o kadar verimli ve huzurlu geçer. Sahurda bir nevi Ramazan Ayı’nın kahvaltısıdır ve ne kadar özen gösterirseniz o kadar rahat oruç tutarsınız. Sahur asla aceleye gelmemelidir ve gerekli vakit ayrılmalıdır. Sahur sırasında hızlıca apar topar yemek yemek yerine, normal bir hızda sakince yemek yenmelidir. Çünkü hızlıca yemek yiyen insanlar, hemen doyduğunu hisseder ve sahur sırasında vücudunun gerektiği besinleri alamaz. Bu sebeplerden ötürü Ramazan Ayı’nın olmazsa olmazı sahurdur. Sahura ne kadar değer verirseniz Ramazan’da o kadar rahat edersiniz.
İftarda nelere dikkat etmeliyiz?
Çay, kahve ve tatlıya dikkat!
Ramazan Ayı ile ilgili genel tavsiyelerde bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Uzm. Dyt. Seda Dursun; ‘‘Ramazan Ayı’nda iftar ve sahur arasındaki süre de bir o kadar önemlidir. İftardan kalktıktan sonra hemen çaya, kahveye sarılmayın, aradan en az 1 saat geçmesini bekleyin. Çünkü çay, kahve vücuttaki demir emilimini azaltır ve daha çabuk yorulmanıza sebep olur. Bunun yerine bitki çaylarını tercih edebilirsiniz. Tatlı ihtiyacınızı gidermek için ise şerbetli tatlılardan kaçınıp, sütlü ve hafif tatlılara yönelmelisiniz.
Yeterli su içmek çok önemli…
Sıcak ve nemli havalar su kaybettirir. Terleme ile artan sıvı ihtiyacını karşılamak için iftarla sahur arasında mutlaka en az 10 bardak su içmelisiniz. Karpuz, kavun gibi bol sulu meyveleri tüketerek de su ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
Günün büyük bir bölümünü oruçlu geçirildiği için ağızdaki bakteriler artmaktadır. İftardan ve sahurdan sonra unutulmadan dişler fırçalanmalı, alternatif olarak isterseniz tuzlu suyla gargara yapabilirsiniz.
Ramazan Ayı’nda yapacağınız hafif egzersizler veya yürüyüşler kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır.
Normal uyku düzeninden şaşmamalısınız. Eğer güne uykusuz devam ederseniz, oruçla başa çıkmada zorlanacaksınız ve daha kolay sinirleneceksiniz. Son olarak Ramazan Ayı’nı asla kilo vermek için bir fırsat olarak görmemeli, iftarda veya sahurda gerekli besinleri almaktan kaçınmamalısınız. Aksi takdirde, vücudunuz bu duruma yenik düşebilir ve sağlık problemleri ile karşılaşabilirsiniz’’ dedi.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Seda Dursun