EVLİLİK BİR ‘KURTULUŞ’ DEĞİL
“Aile ve Çocuk İlişkileri” programında konuşan Psikolog-Yazar Rabia Laçin, “Evlilik bir kişinin kurtuluşu için veya kişilerin kendilerini kurtarmak için yaptıkları bir eylem olmamalıdır. Evlilik, benleri koruyarak biz olma olayıdır” dedi.
Esenler Belediyesi’nin 2018-2019 Şeyh Edebali Kültür Sanat Sezonu’na özel olarak hazırladığı etkinliklerden “Aile ve Çocuk İlişkisi” seminerinin ilk programı Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleşti. Yazar ve Psikolog Rabia Laçin, Esenlerli kadınlara aile içi iletişim ve mutlu evliliğin dinamikleri üzerine seminer verdi.
EVLİLİK ‘BİZ’ OLABİLMEKTİR
Aile kurmanın ilk adımı olan evliliğin bir kaçış olmaması gerektiğini belirten Laçin, “Bir programımda eş mağduru kadınlara eğitim vermem istendi. 5 hafta süren eğitim sonrasında anladım ki proje bana yanlış isimle gelmiş. Eğitim verdiğim kadınların hepsi aslında aile mağduru. Genç kızlarımız aileden kaçmak için evliliği tercih etmişler. Evde babasından şiddet gören bir kadın, evden kaçmak için evleniyor ve tam anlamıyla kaçtığı şeye maruz kalıyor. Evlilik bir kişinin kurtuluşu veya kişilerin kendilerini kurtarmak için yaptıkları bir eylem olmamalıdır. Evliliği, bir psikolog olarak ‘Benleri koruyarak biz olabilme’ şeklinde tanımlıyorum. İpotek altına alınmış hayatların olduğu bir evlilik sonunda patlak verir. Eşlerin birbirine yol göstermesi, birbirinin elinden tutabilmesi gerekiyor” diye konuştu.
PROBLEMLER DEĞERSİZ DEĞİLDİR
Aile hayatında mutluluğun öncül olması gerektiğini söyleyen Laçin, şu ifadeleri kullandı:
“Evlilikte esas olan mutlu olmaktır. Bir insan eğer aile içinde mutlu ve huzurluysa dışarıdaki tehditlerle çok kolay mücadele edebilir ama siz evin içinde eşinizle, çocuklarınızla mücadele ediyorsanız dışarı çıktığınızda manevra yapacak gücünüz kalmaz. Evlilik hayatının mutlu ve sağlıklı olması için aile içinde doğru iletişim ve sevginin ifade biçimi oldukça önemlidir. Bir çocuk, aile hayatında iki şey öğrenir; problemin nasıl çözüldüğü ve sevginin nasıl ifade edildiği. Aile içinde problemler tartışılarak, her iki birey de birbirlerinin sınırlarını ihlâl ederek sorun çözülüyorsa veya şiddete başvuruluyorsa, siz çocuğa bir problemle karşılaştığında izleyeceği yolu göstermiş olursunuz. Olaya çözümsel yaklaşıldığını ve probleme değer verildiğini görüyorsa çocuk, kendi hayatında da sorunları çözmek için aynı yolu izler. Eğer ailede eşler problemlere değer vermiyorsa, ailenin geleceğini önemsemiyorlar demektir. Probleme değer veriliyorsa ve herkes sınırlarını bilerek saygılı bir biçimde problemi tartışıyorsa, bu tartışma evliliği güçlendirir ve evlilik gelişir.”