“Anne babanın söylemleri ileride çocukların eş seçimini etkiliyor”
Aile hayatında erkek ve kadınların iş paylaşımından çocuk yetiştirmesine kadar üzerine düşen sorumluluklarına dikkat çekmek amacıyla Bağcılar Belediyesi tarafından “Aile Hayatında Kadın ve Erkek Nasıl Olmalı?” konulu seminer düzenlendi. Sağlam ailenin temelinin çocuklukta verilen eğitime bağlı olduğunu belirten klinik psikolog Kübra Kabakaş, şu uyarıda bulundu: “Çocuk yetiştirirken söylemlerimize çok dikkat etmemiz gerekiyor. Anne baba söylemleri ileride bu çocukların eş seçiminden meslek seçimine kadar her alanını etkiliyor”
Bağcılar Belediyesi Kadın ve Aile Kültür Sanat Merkezi’nde “Aile Hayatında Kadın ve Erkek Nasıl Olmalı?” konulu bir seminer düzenlendi. Uzman psikolog Nejla Avcı ile Klinik psikolog Kübra Kabakaş’ın konuşmacı olarak katıldıkları programda davetliler ailede anne-babanın rolleri, sorumlulukları ve yapması gerekenler konusunda bilgilendirildi.
“Herkes işin ucundan tutsa olay yüzde 90 çözülmüş olur”
“Erkek ve kadından biri olmazsa diğerinin var olması mümkün değildir. Birinin varlığını sürdüre bilmesi için diğerine ihtiyacı var” diyerek söze başlayan Avcı, slayt eşliğinde devam ettiği konuşmasında şunları söyledi: “Birçok vakayla karşılaşıyorum. Burayagelen kadınların çoğu evinin yükünü tek başına kaldıramadığından yakınıyor. ‘Çocukları ben okula bırakıyorum, alışveriş yapıyorum, evi topluyorum vesaire her şeyi ben yapıyorum ve yoruluyorum’ diyor. Evdeki bütün işleri anne mi yapmalıdır’’ tabi ki hayır. Herkes kendi tabağını kaldırsa, kıyafetini toplasa ortak kullanım alanlarında herkes işin ucundan tutsa olay yüzde 90 çözülmüş olur. Ama bunları karşınızdakine nasıl söylediğiniz çok önemli. Kalkıp ‘Bundan sonra ütüleri sen yapıyorsun kocacığım’ dediğinizde tepki alırsınız. Bunu söylemenin üslubu vardır. Eşiniz size yardım etmek istediğinde ‘Ben hallederim sen otur keyfine bak’ derseniz bir süre sonra alışır ve yük yine sizin sırtınıza kalır. Erkekler de evin içinde bir şeylerin kontrolünü almalıdırlar. Bir şey lazım mı’ diye sorunca ‘Evet şunu götürebilirsin’ diyebilirsin. İş bölümünü en başında bu şekilde oturtmamız gerekiyor. ‘Bundan sonra bunları sen yapacaksın’ deyip de sert birdille konuşursanız hem karşınızdaki insan bunu kabul etmez hem de evinizde huzursuzluk çıkar”
“Farklılıklarınız birbirinizden aşağı yada yukarı olduğu anlamına gelmez”
Sağlam aileyi oluşturan sağlam bireylerin çocukluktan verilen eğitim sayesinde mümkün olacağına değinen Kübra Kabakaş ise“Çocuk yetiştirirken söylemlerimize çok dikkat etmemiz gerekiyor. Anne baba söylemleri ileride bu çocukların eş seçiminden meslek seçimine kadar her alanını etkiliyor. 0-7 yaş arasında az çok kimlikleri oluşmaya başlıyor çocukların. Toplumsal cinsiyet eğitimi de vermek lazım. Bu eğitimde şunu vereceğiz ‘Bak çocuğum sen kadınsın sen erkeksin sizin birbirinizden farklı özelikleriniz var. Ama bu farklılıklar sizin birbirinizden daha aşağı yada yukarı olduğu anlamına gelmiyor. Sizlerden kadınlar anne olarak, erkekler baba olarak topluma birşeyler katıyor. Bu mesajı bir şekilde çocuklara vermemiz lazım. Çocuk yetiştirirken söylediğimiz sözlere mümkün olduğunca dikkat etmeliyiz. Bu onların hayatının her aşamasında etkili oluyor” diye konuştu.