GAZETECİLİĞİN GELECEĞİ ESENLER’DE KONUŞULDU
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ne özel Esenler’de düzenlenen panelde, ‘Gazetecilik Mesleğinin Geleceği’ konuşuldu.
Esenler Belediyesi ile İletişim Platformu, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ne özel bir panel düzenledi. Toplumun haber alması ve kamuoyu oluşturulmasında büyük rol üstlenen gazetecilerin sorunlarının konuşulduğu ‘Gazetecilik Mesleğinin Geleceği’ konulu panel, Esenler Belediyesi Dr. Kadir Topbaş Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Panelde yılın 365 günü, 24 saat haber akışını sağlamak için görevlerini en zor şartlarda dahi yerine getirmeye çalışan gazetecilerin sorunlarının ele alınmasının yanı sıra, Türkiye ve dünya ölçeğinde mesleğin icrası ve yaşanılan sıkıntılara da yer verildi.
Moderatörlüğünü TRT Cumhurbaşkanlığı Muhabiri ve İletişim Platformu Başkanı Ali Artmaz’ın yaptığı panelde konuşmacı olarak ise Medipol Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Büyükaslan, Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak ve TRT World Haber Koordinatörü Fatih Er söz aldı. Panele; Esenler Kaymakamı Adil Karataş, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, AK Parti Esenler İlçe Başkanı Umut Özkan, basın camiasından isimlerin yanı sıra öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
GÖKSU: GAZETECİ SAVAŞA DA GÖTÜREBİLİR, BARIŞA DA
Panelin açılışında konuşan Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, Türkiye’de medyanın toplumun gündemini belirleyen en önemli unsurlardan birisi olduğunu ifade etti. Birçok meslekte ahlakın, doğruluğun, bilginin önemli olduğuna dikkat çeken Göksu, “Gazetecilikte ahlak çok daha önemlidir. Çünkü söylediğiniz bir söz, bir toplumu kaosa, kavgaya da götürebilir, barışa, kurtuluşa da götürebilir. Bizim bilgiyi, hikmeti, doğruyu bize anlatabilecek ciddi gazetecilere ihtiyacımız var. Biz de yeni neslin yetişmesi için üzerimize düşeni yapmaya gayret edeceğiz. Gazete, medya sizi öyle bir enformasyon içerisine sokuyor ki, sahte kahramanları kahraman, devleri cüce, cüceleri dev yapabiliyor. Bizim onun için gerçek kahramanları görmek, gerçek sorunları görmek, gerçek kahramanlara ulaşmak için gerçek gazeteciler ile buluşmamız gerekiyor” ifadelerine yer verdi.
BÜYÜKASLAN: DİJİTAL ARŞİV DÜNYANIN BİLGİSİNİ SUNUYOR
Medipol Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Büyükaslan, gazeteciliğin geleceği ve medyada yeni trendlere ilişkin, “Arşivi olan haber sitelerinde dünyanın bütün bilgilerine ulaşma şansınız var. Bu size disiplinler arası çalışma imkanı veriyor. Kamu, ekonomi, spor, sağlık gibi birçok alanda devasa bir hazine elimizin altında. En önemli kazanç olarak bunu görüyorum; dijital arşiv ve bunun disiplinler arası olarak eğitime sağlayacağı katkı ” dedi.
ALBAYRAK: MESLEKTAŞLARIMIZIN ÇOK SABIKASI VAR
Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak ise medya sektörünün sorunları, gazeteciliğin dijitalleşme karşısındaki durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’de internetin kullanılmaya başladığı günlerde “Gazeteler 10-15 yıla kadar kapanacak” değerlendirilmesinde bulunulduğunu hatırtalatan Albayrak, “İnternetin hayatımızı girmesinin üzerinden neredeyse bunun iki katı zaman geçmesine rağmen gazeteler varlığını sürdürüyor. Bazı problemler olmasına rağmen bundan sonra da gazeteler olacak” şeklinde konuştu.
Türkiye’de medyanın geçmişinin sorunlu olduğunu ifade eden Albayrak, “Bizim meslektaşlarımızın geçmişte çok sabıkası var. Ülkede yaşanan bütün zorluklarda, olumsuzluklarda, karanlık, kabuslu günlerde maalesef bizim meslektaşlarımızın katkısının olduğunu görüyoruz. Bizim yaptığımız meslek duruş gerektiriyor. Bu dediğim duruş, mesleğe anlam kazandıran bir şey. Eğer siz o duruşu sergilemiyorsanız, inanın o teröristlerin yaptığından farklı olmuyor. Onun elindeki bedenleri öldüren ateşli bir silah, sizin elinizdeki de beyinleri öldüren farklı bir silah”diye konuştu.
ER: GAZETECİ ADAYLARINA DAHA İYİ EĞİTİM VERİLMELİ
TRT World Haber Koordinatörü Fatih Er de iletişim fakültelerinin öğrencilere medya sektöründe lazım olacak altyapıyı vermekten uzak olduğunu söyledi. Er, “Mesleğin kalitesi açısından gazeteci adaylarına uluslararası politikayı, iç dinamikleri, Türkiye’nin jeopolitiğini öğretmek ya da onları alaylı olarak yetiştirmek gerekiyor” dedi. Panel, dinleyicilerden gelen soruların cevaplandırılması ve hediye takdim töreni ile sona erdi.