2017 yılının Eylül ayında yürürlüğe giren ve 2018 Haziran’da ilk kez uygulanan YKS sınav sisteminin ikinci ayağını Alan Yeterlilik Testi olarak ifade edilen AYT oluşturmaktadır. Genel olarak baktığımızda LYS ile çok benzer olan bu oturumda, öğrencilerin kendi alanlarına uygun sorular ile karşılaştığını görüyoruz. Konumuda AYT Konuları hakkında bilgi verirken genel olarak dikkat edilmesi gereken, bilinmesi gereken hususlara da değineceğiz.
İlk olarak incelenmesi gereken üniversite sınavında AYT oturumu için derslere göre soru dağılımıdır. Ardından AYT Konuları hakkında bilgi vermemiz daha sağlıklı olacaktır. Geçtiğimiz seneler ile şu anki sistemi kıyasladığımızda karşımıza çıkan soru sayısında ciddi değişimler olduğu görülmekte. Örneğin Edebiyat için 56 soru bulunurken artık 40 soru ile muhatap olacağız. Lafı uzatmadan soru dağılımlarına bakalım.
Eşit Ağırlık ve Sözel öğrencileri için gerekli olan bu kısımda toplamda 40 soru bulunmaktadır. Türk Dili ve Edebiyatı için 24, Tarih için 10 ve Coğrafya için 6 soru bulunmaktadır. Net katsayıları sınav türünüze göre değişiklik gösterecektir.
Sözel alandan hazırlanan öğrencilerin girmesi gereken bu sınavda yine 40 soru bulunuyor. Bu sorular derslere göre 11 Tarih, 11 Coğrafya, 12 Felsefe Grubu ve 6 soru Din Kültürü şeklinde ayrılmıştır. Felsefe Grubu’nun alt parçaları birden fazla ders olduğu için diğerlerine göre fazlalık göstermiştir.
Eşit Ağırlık ve Sayısal öğrencileri için zorunlu tutulan bu alanda 40 soru mevcut. Fakat Matematik – Geometri gibi keskin bir ayrım bulunmamaktadır. Kimi yıllarda iki ders arasındaki soru miktarı farklılıklar gösterebilir. Bizim düşüncemiz 31 – 9, 30-10, 32-8 gibi bir dağılım olması yönünde. Fakat güncel AYT Konularına göre durum değişebilir.
Şu an sizlere aktaracağımız katsayı dağılımı ilerleyen yıllarda değişebilir. Bu yüzden net bilgi ve alt detay vermek yerine genel bilgi vermeyi doğru bulduk. Sınavda ilk oturum yani Temel Yeterlilik Testi %40‘lık değere sahiptir. İkinci oturumda ise her puan türü (DİL hariç) iki sınava girdiği için bu sınavların her biri %30, toplamda %60 değere sahip. Böylece sınav puanınız iki oturum üzerinden hesaplanmaktadır.
Güncel müfredata göre Alan Yeterlilik Tesit konularına ulaşmak için YKSDestek.com adresini inceleyebilirsiniz. Sitede sınavla ilgili tüm bilgiler bulunurken ayrıca konu dağılımları, çıkmış sorular ve konu anlatımları gibi ekstra içerikler de yer alıyor. Sürekli güncellendiği için anlık olarak hangi müfredattan sorumlu olduğunuzu detaylı şekilde öğrenebilirsiniz.
Bizlere gelen sorularda ygs puan hesaplama çok fazla öneme sahip. Bir açıklama yapma ihtiyacı hissettik. Öncelikle geçmiş yıllardaki sınavlarda soru sayıları, önem derecesi, katsayılar vb. Pek çok husus değiştiği için ygs puan hesaplama adına artık günceli tekip etmenizi yani yks puan hesaplama sitelerini check etmenizi öneririz. Bizim bu konuda tavsiyemiz yukarıda da belirttiğimiz üzere YKS Destek’tir. Kendileri bu konunun piridir.