İzinler Yurt görevlileri tarafından takip edilir. KYK yurtları devlet yurtları olup, kontrol ve denetimleri bakımından özel yurtlardan daha sıkıdır. Çok sayıda yurt binasının olduğu yerleşkelerde her binadan sorumlu olan ayrı bir kişi bulunmaktadır. Yurt görevlisi, o binadaki izinler, öğrencilerin yurda giriş-çıkışları, bina ile ilgili yaşanan her türlü sorunun tespit edilmesi, kaydı ve çözüm yolları ile ilgilenir. Devlet yurtlarında giriş- çıkışlar sıkı bir disipline bağlanmıştır. Yurda giriş saatleri bellidir, belirlenen saatten sonra öğrencinin yurda girmesi disiplin suçudur. 3 kereden fazla bunu tekrarlaması uyarı almasına neden olacaktır. Öğrenciler yurda girdiklerinde, giriş yaptığı tarih için imza defterine imza atarlar. Devlet yurdu olması nedeniyle, her türlü işlemin bir evraka dayandırılması gerekir.
İzin almak isteyen bir öğrencinin, izin formu doldurup yurt görevlisine onaylatması şarttır. Aksi halde devamsızlık kaydı siciline işlenir. 3 kere yurt yönetimine haber vermeden, izin alınmadan yurda devamsızlık yapılırsa yurttan atılabilir. Çünkü bu bir disiplin suçudur.
KYK Yurt İznini Nereden Almanız Gerekir?
Öğrenci izni direkt yurt binasından alabilir. Dilekçe doldurarak yurt görevlisine imzalatır. Ayrıca devlette son yıllarda yapılan dijital dönüşüm çalışmaları kapsamında, devlet ile olan ilişkilerdeki tüm işlemleri e-devlet üzerinden yapmanız mümkündür. KYK izinlerini e-devlet üzerinden KYK İzinler menüsünden, KYK İzin Talebi ile alabilirsiniz. Ankara yurtlar da bu kurallara tabiidir. İzin talebi onaylandığı zaman karşınıza yeşil kutu çıkar. Eğer talep onaylanmamış ise, bu kutu kırmızı olur. İzin talebi genellikle onaylanmaktadır. İzin talebinin onaylanmaması için çok özel bir durumun olması gerekir.
KYK Yurtlarında İzin Süresi Nedir?
Bir öğretim yılı içerisinde, bir öğrencinin izin süresi 60 gündür. Ulusal ve dini bayramlar dolayısıyla ilan edilen resmi tatillerde, hafta sonu tatillerinde alınan izinler bu 60 günlük süreye dahil edilmez. Üniversitelerin akademik tatil süreleri de bu 60 günlük süreye dahil edilmeyecektir. Bu kurallar İstanbul yurtlar açısından da değişmez. KYK bağlı olan tüm yurtlarda kurallar aynıdır. Yurttan aldığınız izni diyelim ki uzatmak istediniz. İzin alırken uyguladığınız prosedürün aynısını uygulamanız gerekir.
Aldığınız iznin iptal olması gerekti. Yurtta kalmanız gerekti. Bu durumda yurda döndüğünüzde, bunu yurt görevlilerine bildirmeniz yeterlidir. Yurt görevlileri izninizi donduracaktır ve böylelikle izin haklarınız yanmayacaktır. İzmir yurtlar da bu kuralı uygular. Tüm büyükşehir ve taşra illerde bulunan tüm KYK yurtlarının kontrol ve denetimleri aynı şekilde yapılır, ilgili Yönetmelik uyarınca idari işlemler yürütülür.