Bulaşıcı hastalıklar, salgın oluşturabilecek hastalıklar, vücudun herhangi bir yerinde oluşmuş yaralar, kirlilik sonucu oluşan gözle görülmeyen mikroorganizmalar insan sağlığını doğrudan etkileyen zararlı etkenlerdir. Gıda sektöründeki üretim, ambalajlama, dağıtım aşamasında ortamın yeterli hijyene sahip olmaması, personelin kirliliğinin yeterince giderilmemesi sonucu kimyasal ve mikrobiyal dezenfektasyon yapılmadığı durumlarda halk sağlığını doğrudan veya dolaylı olarak olumsuz etkiler.
Hijyen, ortamın ve ortamda bulunan nesnelerin, insanların dezenfekte olarak mikroplardan arındırılmasını demek. Hijyen bariyerlerinin ise gıda zincirinde kullanılmasındaki amaç, çevrenin ve personelin kötü şartlarda mikroorganizmalardan temizlenmesini sağlayan cihazlar olmalarıdır. Hijyen bariyerleri yüksek oranlarda temizliği garanti eder. Gıda üretiminde, işletmelerde, koruyucu hekimliklerde, hastanelerde hiijyen bariyerleri kullanmak tehlike faktörlerini ortadan kaldırır. Hijyen bariyerleri çalışan personelin hijyenik ve sağlıklı koşullarının yaratılması için hastalık yapıcı, aktif mikroorganizmaların spor biçimlerini de tahrip ederek tüm virüslerin ortadan kaldırılması işlemini yapar. Fotoselli musluk ve el levyesinde ellerin standardizasyonundan başlayarak ayakkabı tabanı, çizme tabanı ve tüm bedeni fırçalama ünitelerinden oluşur.
Sıvı bazlı ürünler hijyen sağlanmasında kullanılması gereken ürünlerdir. Temizlik kurallarına uyulmasına elverişli cihazlar olan hijyen bariyerleri, işletmelerin gıda hammaddelerinin üretilmesi, işlenmesi, taşıma bantları, çalışma bankoları, depolanması, satışı düşünülerek genel hijyen şartlarını oluşturur. Hijyen bariyerleri ile çevre ve personelin hijyeni garanti altına alınarak tüketiciye sağlıklı, güvenilir ürünler sunulur. Gıda endüstrisinin gelişmesinde kaliteyi yükseltmek için önemlidir. Gıda güvenliğinin sağlanması ile uluslararası pazarda aktif bir yer edinilir. Firmanın sektörde rekabet gücünü artırır. Sağlıklı çalışma koşulları için hedeflenen dezenfektasyonu sağlayan hijyen bariyerleri, yatay, dikey, tünel veya açık tipli şekilleriyle sektöre hizmet verir. Havanın ve personelin hijyen kontrolünü sağlayan bariyerler, hastalık oluşmadan koruyucu tedbirler aldırarak işletmelerin mali zararını da önler.