Çölyak hastalığı, kişiye yeni bir yaşam tarzına girmesi için ciddi anlamda baskı yapmaktadır. Beslenme düzeninin neredeyse tamamen, baştan sona bir değişiklik yapılmasını gerekli kılan çölyakhastalığı, dikkat edilmediği takdirde daha kötü sonuçların ortaya çıkmasına neden olabiliyor.
Çölyaklılar, yalnızca beslenme düzenini değiştirmekle kalmalılar, ayrıca temizlik ve düzen konusunda da birçok değişikliğe gitmeleri gerekiyor. Örneğin, ailedeki bireylerden biri çölyak hastasıysa, o kişinin yemeği ayrı kaplarda hazırlanmalıdır ya da daha önce glutenli bir yemeğin piştiği tencere vb. yemek pişirme aracında, çölyaklının yemeği de pişmemelidir. Kullanılan çatal, bıçak, kaşık ve tabak gibi yemek yeme araçlarının da glutenin bulaşmamasına dikkat edilmelidir. Çölyak hastalığının zararları, diyetsiz bir yaşamla çok ağır olabilir.
Glutensiz diyet yapmayı bazı hastalar, proteinsiz kalmak olarak görüyor olabilir. Fakat bu durum hastaların beslenme düzenlerinde hangi gıdalardan yararlandığıyla alakalıdır. Mısır, yumurta, çeşitli süt ürünleri, nişasta gibi gıdalarla yeterli proteini sağlamaktadır. Ayrıca çölyaklılar için özel sebze ve bitki tarifleri de bulunmaktadır. Bunların başında meşe palamudu gelir. Mükemmel bir diyet aracı olarak görülen meşe palamudu yaprağıyla, harika bir gıda tüketimi gerçekleştirilebilir.
Tıp alanında artık yeni bir çağ başladığı için, çölyak da kendini bu araştırmalar arasında bulmaktadır. Araştırmasına devam edilen Nexvax2 adlı aşı çalışmasının ilk ayağı olan “faz 1” tamamlandı. Şu an belirli bölgelerde denenen aşı, henüz yeterli datayı sağlayamadığı için kesin bir üretimi gerçekleştirilmiyor. Fakat yakın bir zaman diliminde tüm dünyaca kullanılmaya başlanacağı aşikar. Çölyak hastalığı ölümcül müdür sorusu geliyor akla doğal olarak. Çölyak hastalığına sahip kişi beslenmesine dikkat etmediği sürece ileride daha kötü bir rahatsızlıklara davetiye çıkarıyor. Lenfoma ya da çeşitli kanser hastalıklarına yakalanma riski bir hayli artıyor.
Teşhiş aşaması birçok unsuru kapsıyor. Öncelikle kan testi yapılarak başlanıyor. Kandaki antikorlar burada ipucu verebilmektedir. Değerler pozitif çıktığında, ikinci aşamaya geçiliyor. Burada da ince bağırsak biyopsisi işlemi yapılarak, bağırsaktan bir doku alınıyor ve ikinci aşama da tamamlanmış oluyor. Sonuçlar yine çölyak hastalığını işaret ediyorsa, üçüncü ve son aşama olan glutensiz diyet uygulanıyor. Bu diyet birkaç hafta gluten içermeyen besinlerden uzak durarak yapılmaktadır. Hasta bu süreçte kesinlikle diyete tamamen uymalı, düzenli bir beslenme alışkanlığı yakalamalıdır.
Hastalığı tamamen ortadan kaldıracak bir tedavi henüz söz konusu değil. Belki yakın gelecekte bir aşı sayesinde bu hastalığa bir çözüm bulunabilir. Fakat bunun için de yıllarca süren bir araştırma gerekiyor. Çölyak hastaları, tamamen glutensiz bir hayatla tedavi sağlamaktadır. Bu düzenli beslenme, glutenin yaratacağı sorunları ortadan neredeyse tamamen kaldırmaktadır. Diyetin dışına çıkılmaması, kaçamakların yapılmaması gerekiyor. Sağlıklı bir hayat için, düzenli bir yaşam gerekir.
Çölyak hastalığı nedir ve çölyak ile ilgili daha bir çok bilgi için ilgili kaynak siteyi ziyaret edebilirsiniz.