Vize başvuru süreci ülkeden ülkeye değişiklik gösterir. Genel başlık olarak vize başvurusu belli işlem sırası ile yapılır. Vize başvuru sürecinde bazen şahsi olarak başvuru yapmak gerekir. Bazı durumlarda ise başvuru şahsi olarak değil danışmanlar aracılığı ile yapılır. Schengen vize başvurusu için biometrik bilgiler alınmaktadır. Bu bilgileri vermek için şahsi başvuru şart olur.
İstisnai olarak vize başvurusu için şahsi olarak bulunmaya gerek yoktur. Ortadoğu ve Afrika ülkeleri gibi bazı ülkeler için vize başvurularda şahsi bulunma zorunluluğu bulunmamaktadır. Amerika için alınacak vize için ise mülakat zorunluluğu bulunmaktadır.
Vize Başvurusunda Gerekli Evraklar
l Vize türüne bağlı olarak, uygun şartlara sahip olan pasaport
l Yapılacak seyahatin amacını ortaya koyan belgeler
l Meslek grubuna ait mesleki bilgiler
l Başvuru formu
l Biometrik bilgiler
l Adli sicil belgeleri
l Kimlik bilgileri
l Banka hesap bilgileri
Bu başlıklar genel anlam da her vize için istenir. Ayrıca vize türüne bağlı olarak istenen belgeler değişebilir. Konsolosluk ya da elçilik de şahsi olarak farklı evraklar talep edebilir. Vize başvurusu için istenen belgeleri tamamlamak en az 2 iş gününüzü alacak şekilde tamamlanır. Bu bakımdan belge tamamlama işlemine erkenden başlanması gerekir. Vize dosyası gerekli belgelerin eksiksiz ve doğru şekil de tamamlanması ile hazırlanır. Bu süreçte eksiksiz ya da yanış belge vize alma sürecini olumsuz etkileyecektir.
Vize Randevusu Alma
Vize sürecinde ilk gerçekleşecek adımlar dan biri de vize randevusu almak olacaktır. Randevu için iki ana yol bulunur. bunlardan ilki online olarak randevu olurken ikinci yol ise telefon ile randevu almaktır. Resmi tatillerde vize başvurusu için randevu verilmemektedir. Vize randevusu isteyen ülkeler için hastalık ya da eğitim gibi acil durumlar dışında kesinlikle randevusuz işlem yapılmamaktadır.
Randevu sürecinde ilk aşama da pasaport bilgilerinizi doğru olarak girdiğinizden emin olmanız gerekir. Seyahat tarihine göre randevu planlaması yapmak da önemlidir. Genelde tavsiye edilen randevu süreci seyahatten 1 ay öncesinde başlamaktır. Genelde yakın tarihe vize randevusu verilir. Fakat bazen yoğunluğa bağlı olarak geç tarihe vize verilebilir. Pasaport bilgilerinin yanlış girilmesi sıkıntılı durumların yaşanmasına yol açabilir. Pasaport numarası, ad, soy ad gibi bilgilerin yanlış girilmesi konsolosluk çalışanının inisiyatifine bağlı olarak kabul edilebilir. Bazen de bu durumdan kaynaklı randevu reddedilebilir.
Vize Başvuru Ücretleri
Vize için tür ve ülkeye bağlı olarak vize ücreti istenir. Vize başvurusu işlemlerin de parmak izleri işlemleri tamamlandıktan sonra ücretler ödenir. Ücretin ödenme şekli tamamen ülkeden ülkeye değişiklik gösterir. Randevu için de bazı ülkeler randevu ücreti istemektedir. Bazı ülkeler ise başvuru için herhangi bir randevu ücreti istemez. Bazı ülkeler için başvuru ücreti başvurudan önce konsolosluk tarafından belirlenen hesap numarasına yatırılır. TL ya da döviz olarak başvuru ücretleri talep edilebilir. Yine ülkelere göre değişmek kaydı ile online olarak vize ücreti ödeme işlemleri de yapılır. Online vize ücreti ödeme için kredi kartı ile işlem gerekebilir.
Vize Başvuru Süreci Tamamlama
Vize için gerekli işlemler tamamlandıktan sonra vize başvurusu takip süreci başlar. Randevu alarak, gerekli evraklar konsolosluğa teslim edilir. Şahsi olarak başvuru istene hallerde başvuru bireysel olarak gerçekleşir. Biometrik bilgiler istendiği takdirde şahsi olarak bu bilgiler verilir. Tüm evraklar tam olarak hazırlanır ve teslim edilir. Bu işlemlerin tamamlanması ile vize başvurusu tamamlanmış olur. İşlem bitiminde konsolosluk tarafında takip fişi verilir. Burada vize takip fişi ile vizenin kabulü ya da reddi gözlemlenebilir.