Osmanlı Devleti’nin kuruluşunun 721. yılı dolayısıyla düzenlenen programda, Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu ve Prof. Dr. Selim Hilmi Özkan, Osmanlı’nın kuruluşu ve günümüze yansımalarını anlattılar.
Esenler Belediyesi’nin Hoca Ahmet Yesevî Kültür Sanat Sezonu’na özel olarak düzenlediği “Tarih Sohbetleri” programı Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleşti. Programda Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu ve Yıldız Teknik Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selim Hilmi Özkan, Osmanlı Devleti’nin kuruluşu ve günümüze yansımaları üzerine bir sohbet gerçekleştirdi.
‘TAVRI OSMANÎ’ İLE HÜKMETTİ
1243 Kösedağ Savaşı sonrasında Selçuklu Devleti’nin dağılma dönemine girdiğini ve bu dönemden sonra birçok beylik kurulduğunu aktaran Prof. Dr. Selim Hilmi Özkan, “Beylikler arasında başlayan mücadeleler ve savaşlar sonrasında, bir millet olma biliciyle bütün beyliklerin bir araya toplanmasıyla Osmanlı Devleti kuruldu. Osmanlı altı yüz küsur yıl dünyaya egemen oldu. Osmanlı Devleti’ni dünyaya egemen yapan en önemli unsurlardan birisi ‘tavrı Osmanî’ dediğimiz, kendine has bir yapı meydana getirmesiydi.” dedi.
OSMANLI’YI MÜSLÜMANLAR’IN KURDUĞUNU KABULLENEMİYORLAR
Osmanlı’nın kuruluşunun Batılı bilim adamları tarafından hala tartışılmakta olduğu söyleyen Özkan, “Batılılar hala, ‘Osmanlı Devleti’ni kuranlar Müslüman mıydı, yoksa değil miydi?’ tartışmasını yapıyor. Osmanlı, Mimar Sinan’ı ile Süleymaniye’si ile Selimiye’si ile bir medeniyet ortaya koydu. Osmanlı Devleti’nin ortaya koyduğu bu medeniyet inkâr edilemez. Osmanlı’da birçok somut veri ortaya çıkmıştır. Batılılar diyor ki; ‘Bu kadar değerli bilim adamlarını ve yapıları ortaya koyan Müslümanlar ve Türkler olamaz. Olsa olsa gayrimüslimlerdir’, diye düşünüyorlar. Osmanlı’nın kurucusu Osman Gazi’nin ve atalarının Müslüman olmadığı yönünde kafa yormuşlardır. Ortaya çıkan medeniyeti inkâr edemiyorlar ama bu medeniyetin kurucusunu inkâr ediyorlar. Fakat Osmanlı Devleti’nin kurucuları ve ataları Müslüman’dır. Devletin asıl kurucuları sonradan Müslüman olmuş bir millet değildir.” şeklinde konuştu.
LİDERLER NİMETTİR
Devletlerin hayatlarında toplumun gelişmişliğinin ve liderlerin önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu, “Toplumların gelişmişlik seviyesi elbette önemlidir ama ben devletlerin hayatında liderlerin birinci derecede etkili olduğunu düşünüyorum. Liderler nimettir. Bu her şey için geçerlidir; bir işletme için, bir futbol takımı için yöneticiler çok önemlidir. Dünyanın binlerce yıllık tarihi var; fakat bizim aklımızda liderler kalıyor. Liderlerin önemli bir yeri var toplumlarda. Osmanlı için de Osman Gazi’nin büyük bir önemi var. Lider adaletli bir şekilde yürüdüğünde, toplum etrafında toplanır ve sıkıntılarda bile liderin peşinden gitmeyi bırakmaz. Osmanlı Devleti için de bu geçerli olmuştur. Osmanlı’yı dönemlere ayırırlar ama ben bunu doğru bulmuyorum. Asında önemli olan liderlerdir, dönemler değil.” ifadelerine yer verdi.