Dua nedir? Genel manada ise kulun samimi ve ihlaslı bir şekilde Allah (c.c)’a sığınmasıdır. Yani Yüce Allah (c.c) karşısında yakarmak, zayıflığını itiraf etmek, saygıyla ve tazim hisleriyle O’nun (c.c.) lütfunu, yardımını, ihsanını ve affını istemektir.
Başka bir ifade ile dua nedir denilse Allah (c.c)’ın büyüklüğünü kabul etmektir. O’na hem yalvarmaktır, niyaz etmektir hem acziyle istemek hem şükretmek hem O’nu övmek hem sevgi ve saygı sunmak ifadesidir. Bu haliyle dua için kulun Yaratıcısı ile devamlı iletişimde bulunduğu bir ibadettir diyebiliriz.
Aslında dua bir nimettir şu açıdan da bakalım dua ile her an her yerde Rabbimiz ile irtibat kurup hacatımızı en suretli bir şekilde arz ederiz. Halbuki dünyevi makamlarda olanlara ulaşmak hele yüksek mevki ise ne kadar zor olduğunu düşünürsek duanın ne kadar büyük bir nimet olduğu daha iyi anlaşılır ve dua nedir sorusunun karşılığını vermiş oluruz.
Aslında Duanın iki yönü vardır. Biri ibadet olması diğeri ise isteklerimizin arz edilme noktasızdır. Bize ilk etapta isteklerimizi iletmek olarak göründe de aslında dua azim ve sırlı bir ibadettir.
Hem ayetler ve hadisler bize duayı emretmektedir. Bu konuda hayli nas ve rivayet vardır ki bunlar bizi duaya götürür. Mesela Furkan suresi 77. ayette “Eğer duanız olmasa ne ehemmiyetiniz (değeriniz) var?” ayeti çok açık bir şekilde bizi duaya davet eder. Başka bir ayette Araf suresi 55-56. ayetleri ”Rabbinize yalvararak ve gizlice dua edin, O’na korku ve ümitle dua edin” demekle bizi duaya davet eder. Hazreti Paygamberin (sav)hayatı dua desek yanlış olmaz.
Biz aciz ve zayıf kulların Allah (c.c)’tan başka dua edilecek yaratıcı olmadığı ve kainatın sahibi, maliki Allah (c.c.) olduğu için yalnız O’na dua ederiz. Bir isteğimizin kabulü için, ahiret ve dünya saadeti için, hastalıklardan kurtulmak için yani kısacası dünyevi ve uhrevi tüm istekler için dua ederiz.
Yani dua etmekle hem aczimizi anlarız hem yaratıcımızın azametini, büyüklüğünü, kudretini, rahmetini vb. anlarız. Aslında dua nedir sorusunun cevabı bu cümlelerde dahi vardır.
Rabbimiz mukaddes kitabımız kuranda Dua ediniz cevap vereyim der. Bizi dua etmeye sevk eder. Her duaya cevap olur. Ama bu dünya da ama ahirette. Dua ettim kabul olmadı dememeliyiz. Zira dua bir ibadettir ve karşılığı ise uhrevidir. Eğer rahmetiyle burada da verirse nurun ala nur deriz.
Yani dua bir taleptir. Mutlaka da cevabı vardır. Bir çocuk doktora gitse dese ki bana şu ilacı ver. Doktor onu muayene eder eğer istediği ilaç ona yararlı ise verir, zararlı ise vermez belki daha iyisini verir. Dualar da aynen bunun gibidir. Allah illa kabul edecem demiyor ama cevap var diyor. O cevap ise ya bu dünyada verilir ya daha iyisi veriler ya ahirette verilir boşa asla olmaz.
Hatta denilir ki ahirette bu duaların karşılığını görenler diyeceklermiş ki keşke o duaların karşılığını hep burada alsaydık.
Evvelen bilelim ki dua her zaman her vakit edilir. Bununla beraber Dua edileceği zaman tövbe istiğfar ederek yani manevi olarak temizlenerek başlayalım. Ondan sonra salavatı şerifeyi şefaatçi gibi hem duanın başında hem sonunda okumak güzeldir. Zira iki makbul duanın ortasında yapılan bir dua da makbul olur.
Dua yaparken hadislerde ve Kur’an da geçen tesirli dualar ile yapmak evladır. Ayetlerde ve hadislerde çok güzel örnekler vardır. Örneğin Ey Rabbimiz bize dünyada da güzellik ver, ahirette de güzellik ver, ve bizi Cehennem ateşinin azabından koru. (Bakara Suresi)
Her işin ve amelin esası ihlas yani halis (samimi) olmak ve huşu ve huzur-u kalble ile Allaha yalvarmak en güzelidir.
Namazların sonunda ve özellikle sabah namazından sonra dua etmek evladır. Hz. Peygambere (sav) ne zaman dua edelim dediklerinde o “Gece yarısından sonra ve farz namazların arkasından yapın” seklinde cevap vermiştir. (Tirmizi)
Dua için bazı zamanlar ve mekanların kıymeti çoktur. Mesela mekke, medine, kudus vb, yerlerde, mescitlerde, cuma saatinde ki özellikle cuma günü saat-i icabe dediğimiz saatte dua etmek, 3 aylar ile kandil gecelerinde dua etmenin kabule yakın olması rahmet-i ilahiye’den beklenilir.
Bu yazımızda Dua nedir? Dua hakkında bilgiler vermeye çalıştık. Bizler dua edelim yeter ki ihlasla, içten ve samimiyetle olsun vesselam.
Kaynak Site: https://duasureayet.com/dua-nedir-neden-dua-edilir-dua-hakkinda-bazi-kisa-bilgiler/