Erasmus Nedir?
Erasmus öncelikle “üniversite öğrencisinin uluslararası hareketliliğini” öngören bir yüksek öğretim programıdır. Avrupa Birliği tarafından finanse edilen bu program yüksek öğretimde üniversiteler arası iletişimi geliştirmeyi ve Avrupalılık boyutunun arttırılmasını öngörür. Bu doğrultuda Erasmus programı, Avrupa üniversiteleri arasında ülkelerarası işbirliğini teşvik etmek amacıyla öğrencilerin ve eğitimcilerin karşılıklı değişimini sağlamayı ve Avrupa Birliği ülkelerindeki çalışmaların ve alınan derecelerin tanındığı ortak bir platform oluşturmayı hedeflemektedir.
Günümüzde sağlam bir yurtdışı deneyimine sahip olmak herkes için Erasmus çok önemli bir kariyerdir. İşverenler bu husuta yeni mezunları değerlendirirken bazı kriterlere dikkat ederler. İyi bir mezuniyet derecesi ve iş tecrübesiyle birlikte dikkat ettiği faktörlere dikkat ederler. Rakiplerinizin bir adım önüne geçmek ve mezuniyet sonrası iş aramalarınızı kolaylaştırmak için Erasmus mantıklı bir seçenek olabilir. Erasmus+ başvurusu ile bir Avrupa ülkesinde dil yeteneklerinizi geliştirebilir, eşsiz bir yurtdışı deneyimi ile akademik ve profesyonel becerilerinize katkıda bulunabilirsiniz.
Erasmus programı ile üniversite değişim programlarına katılmak ya da yurtdışında staj yapmak isteyenlerin belirli şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Bu program ile yurtdışına çıkmak isteyen öğrenciler, başvurdukları dönemde bir üniversiteye kayıtlı olmalılardır.
Yurtdışındaki üniversitelerin ve gitmeyi planladığınız ülkelerin belirli kriterlere göre ve başarılara göre öğrencilere sunduğu birçok burs imkanı vardır. Doğru adımları izler ve gerekenleri usulüne göre gerçekleştirirseniz, yurtdışı burs almanız o kadar da zor iş değildir. Yurtdışı eğitim bursları, devlete ait ve özel üniversitelerin verdiği burslar, kurumlara ait yardımlar, ülke hükümetinin verdiği burslar şeklinde sıralanabilir.
Yurtdışı burslar için ülkeye göre kriterleri iyi araştırmak ve bunları karşılayıp, karşılamadığını öğrenmeniz gerekir.
Yurtdışı burslu üniversite okumak isteyenlerin, erken başvuru yapmasında oldukça fayda var. Çoğu zaman burs başvuruları 1 yıl önceden başlıyor. Buna dikkat ederek başvurunuzu erkenden yapmaya çalışın. Hükümetlerin verdiği burslar, ilgili hükümetin büyükelçilik internet sitelerinden bilgi edinilebilir.
Erasmus başvuru kriterleri genel olarak; Yaş şartı, Lisans için lise veya yüksek lisans için üniversite diploması, Akademik GPA yani not ortalamanız, IELTS ya da TOEFL paunları, Yazacağınız niyet mektubu gibi kriterler dikkate alınabiliyor. Bazı Erasmus burs veren ülkeler bu kriterler üzerinden veya burs türüne göre ek kriterler isteyerek talepte bulunabilir. Genel olarak kriterler bu şekildedir.
Detaylı bilgi için www.youthprojectsgroup.com