Lgs sınavına hazırlıkta en önemli şey eksik konuların belirlenmesidir. Yani öğrencimiz hangi konularda konuya hâkim değil ya da soruları yanlış çözüyor. Eksik konuların ders ders ve çok detaylıca belirlenmesi gerekmektedir. Bununla ilgili genellikle iki türlü tespit yapılabilir. 1. Tüm derslerden konu anlatım ya da soru bankalarını masamızda toplarız ve bunlardan tek tek konulara bakarız. Öğrencimiz zaten hangi konuları iyi bildiğini hangi konularda da zayıf olduğunu ya da hiç bilmediğini bilir. Örneğin Lgs sınavı Matematik konu anlatım kitabı ya da soru bankasından tek tek konu isimlerine bakarız ve eksik olan, çalışılması gereken konuları belirleriz.
Örneğin.
1.)Asal çarpanlar
2.)Üslü sayılar
3.)Veri analizi
4.)Olasılık
.
.
.
Bu yöntem basittir, fazla çaba gerektirmez ve genel olarakta eksikliklerimizi bize bildirir. Fakat kabaca bildirir, yani detayı yoktur. Öğrenci bilip bilmediğinden kesin emin değildir.
Belki biliyorum dediği konuyu bilmiyordur, yada bilmiyorum dediği konuya aslında hâkimdir.
Bu yöntem kaba saba eksiklikleri net belli etmeyen ve sınava çok ciddi şekilde hazırlanıp en iyi liseleri kazanmak isteyen bir öğrencinin kesinlikle kullanmaması gereken yöntemdir. Çünkü her şey zanna dayanmaktadır. Öğrencimiz zan etmektedir. Sanırım şu konuda iyiyim, zannedersem burayı bilmiyorum gibi. Hâlbuki sınav çok ciddi bir mücadele sahasıdır. Adeta savaş alanı gibidir. Hatayı eksikliği kabul etmez. Sene başında veya ortalarında konu eksikliklerini tespit edeceksek elimizde zandan çok daha kuvvetli deliller olmalı ve eksik konularımızı net olarak tespit edebilmeliyiz…
Yoksa yüzbinlerce rakibin arasından herkesin kullandığı ve detaylara inilmeyen bir yöntemle sıyrılmak hayalcilik olur. Lgs sınavı hayal kurulmayacak derecede ciddi bir sınavdır. Öyleki hayaller kurmak yerine çalışmak çok daha faydalı olacaktır. Çoğu öğrencimiz çok kıymetli zamanını hayallerle geçirmekte ve sonrasında çok büyük moral bozuklukları ve özgüven eksiklikleri yaşamaktadırlar.
Çalışan kazanır. Çalışırsam başarırım. Bu kurallar nettir.
Siz hiç duydunuz mu? ‘Hayal kurun başarın.’ ‘Hayal edin kazanın.’ Bunlar ancak ticari amaç güden firmaların reklam filmlerinin sahte dünyalarına ait olabilir.
Emek harcanmadan ve sıkıntısına girilmeden Lgs de de başka sınavlarda da başarıyı yakalamanız, iyi bir yeri kazanmanız mümkün değildir.
Önce çalışmak
Çalışmak
Çalışmak…
Sonra ise başarı ve mutluluk…
Lgs sınav hazırlığındaeksik konuları belirlemede asıl kullanmamız gereken yolu bir sonraki yazımızda detaylıca anlatacağım…
Ömer KARAMAN / Matematik Öğretmeni & Eğitim Danışmanı