Teknolojik gelişmelerin tüm dünyayı sardığı günümüzde ticaret de dönüşüm geçiriyor. Rekabetçi ortamda hız ve düşük maliyet hesapları daha öne çıkarken, güvenlik unsuru da gittikçe önem kazanıyor.
Dijital dönüşümün en önemli adımlarından biri sayılan e-Fatura kullanımı da ülkemizde gittikçe yaygınlaşıyor. Yasal düzenlemelerle e-Dönüşüm projesi kapsamında zorunluluk haline getirilen e-Fatura kullanımı, kârlılık unsuru ön plana çıktıkça şirketler tarafından öncelikli geçilen bir sistem haline gelmeye başladı.
Basılı fatura sisteminin dijital platforma taşınması anlamına gelen e-Fatura, şirketlerin elektronik ortamda fatura düzenlemelerini ve göndermelerini sağlamaktadır. e-Fatura düzenlemek ve göndermek hem e-Fatura kullanan şirketlere hem de kullanmayanlara yapılabilmektedir. Ayrıca bireysel satışlarda e-Fatura düzenlemek ve göndermek mümkündür.
Basılı fatura üretmenin ve göndermenin maliyetini ortadan kaldırarak öncelikle kağıt kullanımı ve kargo maliyetlerini ortadan kaldırmaktadır.
Basılı faturaları arşivlemek, arşiv için lojistik alan ayırmak ve takip etmek de ayrıca bir iş yükü getirmektedir.
Basılı fatura gönderimlerindeki oluşabilecek hatalar, kargoda kaybolması, arşivin zarar görmesi gibi riskler de e-Fatura kullanımını daha cazip hale getirmektedir.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından e-Dönüşüm projesi kapsamında e-Fatura kullanımı yasal zorunlulukları her yıl güncellenmektedir.
2022 yılında yapılan düzenleme ile de e-Fatura kullanması gereken firmalar belirlenmiştir.
Ancak e-Fatura kullanmanın avantajları yaygınlaştıkça ve bilinirlik arttıkça firmalar yasal geçişi beklemeden gönüllü olarak geçiş yapmaktadır.
GİB’in 22 Ocak 2022 tarihinde yayımladığı yeni düzenleme ile birlikte, 2020 ve 2021 yılı brüt satış hasılatı 4 milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin 1 Temmuz 2022 tarihine kadar e-Fatura’ya geçişi, aynı firmaların 1 Ocak 2023 tarihinde ise e-Defter uygulamasına geçişleri zorunlu tutuldu.
Bu kapsama giren her türlü işletme 1 Temmuz tarihine kadar geçiş süreçlerini tamamlamak zorunda olacak.
e-Fatura’ya geçişinizi GİB Portal, GİB ile Entegrasyon ve özel entegratör kanalları üzerinden yapabilirsiniz. e-Fatura’ya başvuracak firmaların Kamu Sertifikasyon Merkezi’ne başvurarak mali mühür temin etmeleri gerekmektedir. Başvuru işlemleri online yapılabilir. Şahıs firmaları başvurularını e-İmza ile de yapabilir. Tüzel firmaların ise başvurularını mali mühür ile yapmaları gerekmektedir. Mali mühür veya e-İmza’nın temini sağlandıktan sonra GİB başvurunuzu tamamlayarak (adımlar GİB Portal özelinde ve entegratörlere göre değişiklik gösterebiliyor) e-Fatura’ya geçiş tamamlanmış olur.
Özel entegratör nedir ve nasıl seçilir sorusuna basitçe;
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yetkilendirilmesi yapılan ve mükellefler adına e-Fatura gönderme faaliyetinde bulunan aracı kurumlar entegratör olarak adlandırılmaktadır. Özel entegratörler sağladığı kolaylıklar ve avantajlardan dolayı tercih edilmektedir. İşletmelerin veri saklama maliyeti ile uğraşmaması, iş gücü ve güvenlik gibi konulara entegratör avantaj sağlamaktadır. Düzenli hizmet alımı, raporlama gibi faydaları ile işletmelerin kendi bünyesinde oluşturacakları yapıya göre çok daha avantajlı olmaktadır.
e-Faturaya geçiş yapmak için belli kanalları kullanabilirsiniz. Bunlar: GİB Portal, GİB ile Entegrasyon ve Özel Entegratörlerdir.e-Faturaya başvuran işletmeler öncelikle Kamu Sertifikasyon Merkezi’ne başvurarak mali mühür almak zorundadır. Şahıs firmaları e-İmza ile de başvuru yapabilir. Mali mühür ya da e-İmzayı aldıktan sonra işletme GİB başvurusunu tamamlayarak e-Fatura’ya geçişini tamamlamış olur. Entegratör firma üzerinden oluşturulan e-Fatura hesabı ile çok kısa süre içinde kullanıma başlanabilir.
Özel entegratörler aracılığı ile e-Faturalarınızı hemen kesmeye başlayabilirsiniz. Veri kaybı riski yaşamanızı engelleyen, verilerinizi saklayan, zamandan ve maliyetten tasarruf etmenizi sağlayan ve daha birçok avantaj sunan özel entegratörler ile efatura’ya geçebilir ve daha fazla bilgi alabilirsiniz.