Uyuşturucu davalarının yargılaması ceza mahkemelerinde yapılır. Bu sebeple uyuşturucu davalarına alanında uzman ağır ceza avukatları bakar. Türk hukuk sisteminde bu davalara özel uyuşturucu suçları mahkemesi yoktur. Yargılama işlemlerini ceza mahkemesi hakimliği yapar. Gerekli savunma ve hukuki işlemler ceza avukatları tarafından yapılır.
Uyuşturucu davaları kullanma ve ticaret suçu olarak ikiye ayrılır. Uyuşturucu madde kullanma suçlarında şüphelinin uyuşturucu madde kullanıcısı olduğu bu yasa dışı maddeyi sattığına dair dosyada delil bulunmaması, daha önce bu suçtan adli sicil kaydı olmadığı için şüpheli hakkında erteleme kararı verilir.
Asliye ceza mahkemesinde uyuşturucu madde kullanma suçundan dava açılmaz. Savcılık erteleme kararı verir. Şüpheli hakkında bir yıl denetimli serbestlik uygulanır. Beş yıllık erteleme süresi için şüpheli tekrardan uyuşturucu kullanma suçunu işlerse erteleme kararı kaldırılır. İddianame hazırlanır. Asliye ceza mahkemesin uyuşturucu davası açılır.
Sanık uyuşturucu madde ticareti suçundan yargılanır ve uyuşturucu madde suçu işlendiğine dair sabit deliller mevcut ise sanık tutuklu olarak yargılanır.
Soruşturma evresi ortalama 6 veya 8 ay sürer. İddianame hazırlanır. Yetkili ve görevli ağır ceza mahkemesine gönderilir. Uyuşturucu madde davası bu suçta ortalama görevli ceza mahkemesinde ortalama 6 veya 8 ay için de açılır.
Bu sorunun cevabının ceza davaları ne kadar sürer konulu yazımızda cevabını verdik. Uyuşturucu davaları ceza hukuku alanına girer. Uyuşturucu davaları mahkemeleri isimli bu davalar için özel mahkemeler yoktur. Uyuşturucu davalarının soruşturması Cumhuriyet Savcılığı tarafından yapılır. Yargılama işlemlerini yetkili ve görevli ceza mahkemeleri yapar.
Savcılık ve ceza mahkemelerinde yargılama süresi ortalama sekiz veya dokuz ay sürmektedir. Kimi uyuşturucu davası dosyaları yargılama işlemlerini yürüten ceza mahkemelerinin dava yoğunluğuna göre bir veya bir buçuk sene sürebilir.
Uyuşturucu davalarında tutuklu dosyalarında ceza mahkemelerimiz sanığın hürriyet durumuna istinaden yargılamaları daha hızlı yapmaktadır.
Uyuşturucu davaları ceza hukuku alanına giren ağır suçlardan biridir. Bu davalar ceza zamanaşımı süresine tabidir. Ceza zamanaşımı süreleri Türk Ceza Kanunu 66. Maddesinde yazılmıştır.
Geçmesiyle düşer.
Uyuşturucu suçlarından çoğunlukla verilen cezalar uyuşturucu ticareti suçu sabit görülen sanık iyi halden en az sekiz yıl dört ay cezalandırılır. Sanık beş yıldan fazla yirmi yıldan az aldığı için ceza zamanaşımı süresi on beş yıldır.
Uyuşturucu ticareti suçundan sanık 10 yıl ile cezalandırılmış. Satılan yasadışı maddeler içinde
6-mam maddesi bulunuyorsa ceza yarı oranından arttırılarak 15 yıl ceza verilir. İyi halden 12 yıla kadar düşer. Bu durumda 12 yıl ceza alan sanığın uyuşturucu suçu hakkında zamanaşımı süresi suç 20 yıldan az olduğu için zamanaşımı süresi on beş yıldır.
Uyuşturucu madde kullanma suçundan çoğunlukla iki yıl ceza verilir. İyi halden bir yıl sekiz aya düşer. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilir. Sanığın başka suçtan kaydı varsa bir yıl sekiz aylık cezanın zamanaşımı süresi sekiz yıldır.
Hassas terazi tek başına uyuşturucu davalarında delil olmaz. Üzerinde uyuşturucu bulaşığı, yanında uyuşturucu maddeleri koymak için hazır ambalajlar bunlarla birlikte gramajları aynı ve birbirine yakın gramajda satışa hazır uyuşturucu maddeler ile dolu ambalajların bulunması gerekir.
Yargıtay ceza genel kurulu özellikle son içtihatlerinde uyuşturucu madde gramajına dikkat çekmiştir. Ele geçirilen uyuşturucu maddenin günlük ve aylık kullanım sınırları üzerinde olması sanığın uyuşturucu ticareti suçundan ceza alması olasılığını kuvvetlendirir.
Suçun işlendiği iddia edilen yerde kullanım sınırları içerisinde yasa dışı madde ve hassas terazi bulunursa uyuşturucu madde kullanıcısı olduğunu söyleyen fail hakkında satıcılıktan ceza vermek için başka delillere ihtiyaç vardır.
Eldeki bu deliller ile kullanma suçu yerine ticaret suçundan ceza vermek Yargıtay ceza genel kurulunun şüpheden sanık yararlanır ilkesine uygun olmayacaktır.
Soru ve görüşleriniz için sayfasını ziyaret ederek iletişime geçebilirsiniz. https://www.yanardagavukatlik.com/uyusturucu-avukati/