Esenler Belediyesi, gençlerin toplumsal meselelere duyarlı ve gündemdeki gelişmeler hakkında fikir sahibi bireyler olarak yetişmesi için “Okul Gazetem” projesine ev sahipliği yapıyor. Proje kapsamında sektörün önde gelen isimlerinden eğitimler alan gençler, bir de gazete çıkaracak.
Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü, geleceğin gazetecilerini “Okul Gazetem” projesinde bir araya getiriyor. Esenler’de bulunan liselerde, sektörün önde gelen isimlerin eğitimler verdiği proje 8 hafta sürecek. Gençlerin toplumsal meseleleri yorumlaması ve gündemi meşgul eden konular hakkında söz sahibi olmasını hedefleyen eğitim sonunda her okul kendi gazetesini çıkaracak. Geleceğin medyasını şekillendirebilecek niteliğe sahip gazeteciler yetiştirmeyi amaçlayan proje ile gençler, kavramsal, pratik bilgi ve becerilerin yanı sıra haber üretim süreçlerine hâkim olarak gazete mizanpajı ve basımı üzerine de uzmanlaşma fırsatı yakalayacak. Öğrencilere ayrıca yeni iletişim teknolojilerinin gençler arasındaki kullanım oranı düşünülerek dijital mecraların (sosyal medya, internet gazeteciliği, blog yazarlığı vb.) kullanımı gibi farklı derslerle geniş bir perspektifte donanım kazandırılıyor. Okul Gazetem projesinde öğrenciler, haber yazma ve toplama, branş gazeteciliği (Adliye, çevre, dış haber, kültür-sanat, ekonomi, spor, magazin, siyaset, sağlık ve dijital medya), röportaj teknikleri, temel tasarım, reklam ve dağıtım başlıklarında eğitim alıyorlar. Proje kapsamında ayrıca workshoplar ve medya ziyaretleri de düzenlenecek. Okul Gazetem projesi ile öğrenciler gelecekteki meslek seçiminde fikir sahibi olurken eğitimler sayesinde konvansiyonel ve geleneksel medya kuruluşlarında, muhabirlik, editörlük, haber fotoğrafçılığı, TV haber programcılığı gibi farklı iş imkânlarını deneyimle fırsatı yakalıyor.
GÜÇLÜ VE ETKİLİ GAZETELER ÇIKARACAKLARINDAN EMİNİM
Proje koordinatörü ve akademisyen Onur Günaydın “Okul Gazetem projesi, Esenler Belediyesi ve İletişim Platformu Derneği ortaklığında yürütülüyor. Bu proje ile Esenler’de bulunan liselerde okul gazeteleri çıkarılmasını hedeflemekteyiz. Bu amaçla proje kapsamında yer alan liselerde seçilen öğrencilere gazetecilik alanında eğitim vermekteyiz. 8 hafta sürecek bu eğitim, gazetecilik alanında farklı konularda alanında uzman hocalar tarafından gerçekleştiriliyor. Eğitimci kadromuz TRT, AA vb kurumlarda çalışan sahadan isimlerin yanı sıra çeşitli üniversitelerden akademisyenlerin de yer aldığı geniş bir yelpazeye sahip. Bu sayede öğrenciler gazetecilik mesleğini hem sektörel açıdan hem de akademik açıdan tecrübe etme imkânı bulmakta. Bu çeşitlilikten doğan sinerjinin, yapılacak olan workshoplarla yoğrularak ortaya güçlü ve etkili gazeteler çıkaracağından eminim” diye konuştu.
POLİS- ADLİYE MUHABİRLİĞİNE MERAKLILAR
Branş gazeteciliği dalında dersler veren gazeteci Aybike Menteş, programı çok faydalı bulduğunu belirterek “Çocukların hiçbirinin gazeteyle ve haberle ilgili net bir bilgisi yoktu. Merak ettikleri çok şey vardı. Çocuklar çok ilgiliydi. Açıkçası bu kadar ilgili olacaklarını beklemiyordum. Bir de güncel olaylarla ilgili ansiklopedik bilgilerden ziyade hayattaki karşılıklarını da anlattık onlara. Bir spor muhabiri ne iş yapar? Fenerbahçe- Galatasaray derbisinde neler olur? Bu tarz şeyleri anlatarak ve onlardan soru da alarak interaktif bir şekilde yaptık derslerimizi. Polis-adliye muhabirliğinin daha çok dikkatlerini çektiğini fark ettim. Çünkü çok fazla kötü olaya maruz kalıyor çocuklarımız ne yazık ki. Bu kadar meraklı, ışıl ışıl sorular soracaklarını açıkçası beklemiyordum. O beni çok mutlu etti. Benim gelecekle ilgili umutlarımı gerçekten artırdı. Programı da çok başarılı buldum. Çocuklar bu 8 haftalık süreçte pek çok isimden ders aldıktan sonra bir okul gazetesi çıkaracaklar. Gazeteyi çıkarma süreci de onlar için çok heyecanlı. Gazeteye neler yazacaklarını şimdiden planlıyorlar ve çok heyecanlılar. Ortaya bir ürün koyma fikri onları çok mutlu ediyor. Bir de farklı sınıflardaki çocukların birbirleriyle kaynaşmasını sağlıyor bu proje. Onlarla vakit geçirmek bana da çok iyi geldi” diye konuştu.