Böbrekler, vücut üzerinde bulunan atık maddeleri süzmesi ile birlikte idrar yoluyla dışarı atmaktadır. Ancak bazı faktörlerin etkisi ile böbreklerde hasar meydana gelir ve böbrek fonksiyonları bozulabilir. Hayati önem taşıyan böbreklerin bozulması, yerine getirmemesi durumunda böbrek çürümesi olarak adlandırılır. Böbrek çürümesinin ana nedenleri arasında: idrar yolu enfeksiyonları, aşırı sıvı kaybı, yüksek tansiyon, genetik faktörler ve bazı kanser türleri yer almaktadır. Böbreklerde hasara yol açarak fonksiyonları olumsuz etkiler. Bu hastalığın önlenmesi ve tedavi sürecinin sürdürülebilmesi için erken teşhis büyük bir önem taşımaktadır. Düzenli sağlık kontrolleri ile belirtiler ortaya çıktığında doktora başvurmak oldukça önemlidir. Hastanın sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinerek ve düzeni tetkikler ile uzman kontrolünde yaşamına devam ederek böbrek sağlığını koruması mümkündür.
Böbrek çürümesini önlemek için düzenli bir şekilde doktor kontrolü yapılması gerekmektedir. Özellikle tansiyon ve diyabet rahatsızlığına sahip olan kişilerin böbrek fonksiyonlarını takip ettirmelidir. Böbrek yetmezliği belirtileri, hastalığın bulunduğu evresine bağlıdır. Hastalarda ilaç tedavisi ile böbrek fonksiyonları korunabilir. Daha ileri vakalarda ise böbrek nakli veya diyaliz gerekebilir. Böbrek sağlığı sürecine dikkat edilmezse, ciddi bir sağlık sorunudur ve kesinlikle ihmal edilmemelidir. Düzenli bir şekilde sağlık kontrolleri yaptırarak kişinin böbrek sağlığı konusunda kendisini koruması mümkündür. Bu sayede yeterli su tüketmek, düzenli egzersiz yapmak ve sigara ile alkol tüketiminden kaçınmak oldukça önemlidir. Yüksek tansiyona sahip olan, diyabet gibi böbrek sağlığı yaşamını olumsuz etkileyebilecek faktörlerin kontrol altında tutulması gerekmektedir.
Böbrek çürümesi, böbrek dokusunun zaman içerisinde hasar görmesi ve böbrek fonksiyonlarını yitirmesi durumudur. Bu durumda böbreklerin işlevini yerine getiren nefron adı bulunan yapıların zarar görmesi ile ortaya çıkar. Yüksek kan şekeri seviyeleri, böbrek çürümesi belirtileri üzerinde zararlı etkilere yol açar, yüksek kan basıncının vücut üzerinde oluşmasında böbrek damarlarına zarar verebilir. Hastanın bağışıklık sistemi, sağlıklı hücrelere saldırarak böbrek hasarına neden olmaktadır. Bazı ilaçların uzun süre kullanılması böbrek çürümesine yol açabilir. Genetik bozukluklar, böbreklerde fonksiyonel ve yapısal bozukluklara yol açabilir. Böbrek çürümesi genellikle ilerleyen evrelerde ortaya çıkmaktadır. Yorgunluk, iştahsızlık, ödem oluşması, kan basıncında yükselme, kas krampları ve nefes darlığı gibi solunum problemleri yer almaktadır. Böbrek çürümesi belirtileri, erken teşhis edildiği sürece tedavi edilebilir. Tedavi seçenekleri içerisinde diyet verilmesi, diyaliz ve ilaç tedavisi bulunmaktadır. Ancak bazı vakalarda böbrek nakli gerekmektedir.