Esenler Belediyesi’nin düzenlediği ‘Telif Hakları ve Yeni Medya Düzeni Sempozyumu’nda dijitalleşmeyle yeniden şekillenen medya ve gelişen iletişim teknolojileri hakkında her şey konuşuldu.
Esenler Belediyesi ve Anadolu Yayıncılar Derneği tarafından ortaklaşa düzenlenen “Telif Hakları ve Yeni Medya Düzeni Sempozyumu”, Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde yapıldı. İki oturumdan oluşan programda; “Geleneksel Medya”, “Telif Hakları”, “Yeni Medya” ve “İletişim Teknolojileri” konuları alanında uzman kişiler tarafından ele alındı.
İlk oturumda “Geleneksel Medya” ve “Telif Hakları” konularında söz alan ilk isim Medya Derneği Başkanı Ekrem Kızıltaş oldu. Geleneksel medyanın gelişimini, “Takvim-i Vekayi ile başlayan, sonrasında radyo, televizyon ve internetin hayatımıza girişiyle büyük bir medya trafiği başladı” sözleriyle anlatan Kızıltaş, eskiden gazeteciliğin çok daha büyük bir değeri olduğunu ve telif konusunun üzerinde çalışılması gereken ciddi bir problem olduğunu belirtti.
Söz alan bir diğer isim Telif Hakları Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Şükriye Şirin, tek başına mevzuat düzeninin yeterli olmadığının altını çizdi ve ekledi: “Kamuoyunda bu farkındalık gelişmediği sürece yasalarla bu sorunu aşmak zaman alacak.”
Mesleğe geleneksel medyada başlayan, yeni medya düzeninde de kendini bağımsız gazeteci olarak gören BİZİM TV Genel Yayın Yönetmeni Şaban Sevinç ise herkesin farklı bir dünya görüşüne ve siyasal fikre sahip olduğunun vurgulayarak, “Aynı haberi hepimizin farklı aktarabiliriz; burada iş izleyiciye düşer” ifadelerini kullandı.
Sosyal medya üzerinden hiçbir denetime girmeden servis edilen haberlerin ciddi tehlike oluşturduğundan bahseden KANAL D Ankara Temsilcisi Zafer Şahin, “İnsanlar çok takipçili bir hesaptan gelen haberleri doğru kabul ediyor. Bu, doğru bir habercilik anlayışıyla bağdaşmıyor” dedi. Dijital Yayıncı Bahar Feyzan ise dijitale haksızlık yapıldığını düşündüğünü ve yeni medyanın sunduğu kolaylıklar sayesinde her türlü işin daha hızlı yapılabildiğini ve gazeteciliğin geleceğinin bu yönde şekilleneceğini ifade etti. Ayrıca, emeğe saygının da telife bakış açısında önemli olduğunu vurguladı.
“Yeni Medya” ve “İletişim Teknolojileri” hakkında konuşan GDH HABER Dijital Yayıncısı Cüneyt Polat, medyada sunulan her şeyi kabul etmenin zihni değersizleştireceği, dijitalin küçümsenecek bir alan olmadığını ancak bu mesleğin onurunun da korunması gerektiğini dile getirdi. İnternet haber sitelerini “Yeni Medya’nın Gazetesi” olarak adlandıran Basın İlan Kurumu Yönetim ve Dijital Medya Koordinatörü İdris Armağan Çam ise, önemli olanın belli bir düzenlemeyle çalışılması, yasalaştırılması ve dinamiğine uygun şekilde devam edilmesi olduğunu belirtti. Türk Medya Genel Yayın Yönetmeni Serkan Fıçıcı, “Geleneksel gazetecilik yapmış birisi olarak dijital dünyadaki gelişmeleri, değişimleri hemen yakalayıp kavrayabileceğimizi düşünmüyorum” diyerek şunu ekledi:
“Yeni Medya’nın kuralları mesleki anlamda birçok şeyi değiştirdiği, ne kural koyulursa koyulsun, bu alanın gelişmesini, dönüşmesini sağlayacak olan izleyici ve okuyucular olduğunu vurguladı.”