28 Şubat sürecinde, “Malatyalılar örgütü” olarak ifade edilen davada “terör örgütünün lideri olduğu iddiasıyla yargılanan ağabeyine yardım ve yataklık ettiği” gerekçesiyle 2 yıldır cezaevinde kalan Nurettin Kayan, tahliye oldu. Bandırma Cezaevi’nden dün çıkan Kayan,...
28 Şubat sürecinde, “Malatyalılar örgütü” olarak ifade edilen davada “terör örgütünün lideri olduğu iddiasıyla yargılanan ağabeyine yardım ve yataklık ettiği” gerekçesiyle 2 yıldır cezaevinde kalan Nurettin Kayan, tahliye oldu.
Bandırma Cezaevi’nden dün çıkan Kayan, Aksa Eğitim ve Dayanışma Vakfı’nda düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, 28 Şubat sürecinde, dindar insanların baskıyla ve yargı kararlarıyla derdest edildiğini kaydetti. Kendi davasının 15 yıl sonra Yargıtay tarafından onandığını, 2013’te de cezaevine konulduğunu ifade eden Kayan, 21 ay 15 gün yattıktan sonra 1 yıllık denetimli serbestlik kapsamında tahliye olduğunu anlattı. Kayan, şu anda cezaevlerinde inançlarından dolayı 28 Şubat sürecinden kalan cezalarını çeken 600’e yakın kişinin bulunduğunu vurgulayarak, “Bunların büyük bir kısmı, müebbet ve ağır ceza almış arkadaşlarımız. En tabii hakları olan yeniden yargılanma taleplerinin büyük bir kısmı, Anayasa Mahkemesi’nce reddediliyor” dedi.
Yeniden yargılama talepleri reddedilen cezaevindekilerin bu yönde iktidar partilerinden beklentileri olduğunu dile getiren Kayan, yeniden yargılanma, 28 Şubat mağduriyetlerinin iade-i itibarı konusunda hiçbir girişim olmadığını söyledi. Kayan, siyasi partilerden cezaevindekilerin bu taleplerini önümüzdeki seçim sürecinde beyannamelerine koymalarını beklediğini ifade ederek, mağduriyetlerin sadece cezaevindekileri değil, toplumun birçok kesimini kapsadığını aktardı. 20 yılda bir nesil yetişiyor Son gelişen terör olaylarından dolayı cezaevindeki siyasi mahkumların başka yerlere sevk edildiğini anımsatan Kayan, kendisinin de cezasının bitimine 10 gün kalmasına rağmen Bursa’dan Bandırma’ya nakledildiğini, bu değişikliklerin özellikle aileler ve mahkumlar üzerinde açılmaz yaralar oluşturduğunu, görüşmelerde sorunlar yaşandığını anlattı.
Bu konuda daha adil çalışmalar yapılmasını beklediklerini söyleyen Kayan, “20 yılda bir nesil yetişiyor ama bu mağduriyetlerin hala devam etmesini de manidar görüyorum. Bunların giderilmesi konusunda hem sivil toplum örgütlerimizde hem de halkımızda daha duyarlı bakış açılarının, tepkilerin ve girişimlerin olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.
12 Eylül anayasası değişmeli Ramazan Kayan da kardeşinin cezaevinden çıkmasına sevindiklerini ancak bunu hüzün ve hicran içinde yaşadıklarını aktardı. Türkiye’de 28 Şubat sürecinin bittiğini zannederken küresel ölçekteki 28 Şubat’ın acımasız şekilde devam ettiğini gördüklerini, Mısır’da idamların yaşandığını, insanların ülkelerinden sürgün edildiğini belirten Kayan, yeryüzündeki haksızlıklara ve hukuksuzluklara karşı Türkiye’deki Müslümanların yükünün daha da büyüdüğünü kaydetti.
Dikkat! Üye/Üyeler ve ziyaretçiler suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği/yorumu Site’de paylaşmamalı. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.