65 ÜLKE, 65 KÜLTÜR ESENLER’DE BULUŞTU
12.Uluslararası Öğrenci Buluşması, 65 ülkeden 300 öğrencinin katılımıyla Esenler’de gerçekleşti. İki gün sürecek etkinliklerde öğrenciler, kendi kültürlerini tanıtıp yöresel lezzetlerini davetlilere ikram ediyorlar.
Esenler, uluslararası bir organizasyona daha ev sahipliği yaptı. Dünyanın birçok ülkesinden üniversite eğitimi almak için Türkiye’ye gelen öğrenciler, Esenler Belediyesi, Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF) ve Bab-ı Alem Uluslararası Öğrenci Derneği tarafından gerçekleşen 12. Uluslararası Öğrenci Buluşması etkinliklerinde bir araya geldi. “Doğu’dan Batı’ya Adil Bir Dünyaya” sloganıyla Esenler Dörtyol Meydanı’nda gerçekleşen etkinlik, renkli görüntülere sahne oldu.
65 ÜLKEDEN 300 ÖĞRENCİ
Asya’dan Avrupa’ya, Balkanlar’dan Kafkasya’ya ve Afrika’ya kadar 65 ülkeden 300 öğrencinin kendi ülkelerini tanıttıkları organizasyonun açılışında, dünyanın renkleri Esenler’de buluştu. Program, Türkiye’de eğitim gören Mısırlı öğrenci Ahmed Atif’in Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Uluslararası öğrencilerden oluşan mehteran takımının gösterisiyle devam eden programda öğrenciler kendi yöresel danslarını da sergilediler. Müziğin dansla buluştuğu bu dakikalarda Esenler’de farklı renklerin sesleri yankılandı.
KENDİ KÜLTÜRLERİNİ TANITTILAR
Meydanda kurulan çadırlarda öğrenciler, ülkelerinden getirdikleri kültürel eşyaları, giyecekleri, müzik aletlerini tanıttılar ve yöresel lezzetlerini davetlilere ikram ettiler. Farklı dillerde şiir seslendirmeleri, folklorik gösteriler, hat sanatı icrası gibi etkinlikler de organizasyona ayrı bir renk kattı. Renklerin, dillerin, kültürlerin zenginliğimiz olduğunun kanıtlandığı bu özel günde Esenlerli genç-yaşlı çok sayıda insan, farklı kültürleri tanıdı ve Türkiye’de okuyan misafir öğrencilerle keyifli sohbetler edip bol bol fotoğraf çektirdi. Organizasyonun ikinci gününde de yine Esenler Dörtyol Meydanı’nda, 28 Nisan Pazar günü, gün boyu süren etkinlikler düzenlenecek.
51 ÜLKEDE ULUSLARARASI ÖĞRENCİ ALGISI
12 yıl önce mütevazı bir buluşma olarak başlayan çalışmalarının bugün 51 ülke 91 şehirle icra edildiğini söyleyen Bâb-ı Âlem Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Mehmet Kara, “Uluslararası öğrencilikle ilgili faaliyetlerimizdeki hedefimiz Türkiye hakkında uluslararası öğrencilik algısı oluşturmaktır. Diğer bir hedefimiz de, uluslararası öğrenci kardeşlerimize organizasyon kabiliyeti kazandırmaktır. Ülkelerine döndüklerinde burada öğrendikleri ile akademik çalışmalar yapmalarını sağlamaktır” dedi.
TÜRKİYE’DE 150 BİN ULUSLARARASI ÖĞRENCİ VAR
“Ömrümüz boyunca belki de 65 ülkeyi gezemeyeceğiz. Bugün bu meydanda 65 ülkenin insanıyla Türkçe konuşabiliyoruz” diyen Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF) Başkanı Mehmet Ali Bolat, “Amacımız, uluslararası öğrenci kardeşlerimizi Türkiye’nin gündemine taşımak. Ülkemiz misafirperver, dünyanın dört bir tarafından uluslararası öğrenci kabul eden, okutan çok büyük bir ülke. 150 bin uluslararası öğrenci şu an ülkemizin üniversitelerinde eğitim alıyor. Son 30 yılda 150 bin öğrenci mezun olmuş. 160 ülkede 150 bin Türkiye mezunu öğrenci var” şeklinde konuştu.
BAYRAĞIMIZI, KÜLTÜRÜMÜZÜ ANLATIYORUZ
5 yıldır Türkiye’de yaşayan İstanbul Ticaret Üniversitesi İktisat Mezunu, aynı zamanda Yüksek Lisans öğrencisi Arnavutluklu Latif Zurnacı, kendi bayraklarını Türkiye’de tanıtmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek,”Ülkemizin kültürünü Türkiye halkına yansıtıyor olmaktan çok mutluyuz. Mesela Arnavutluk bayrağı komple kırmızı bu da çok savaştıklarını anlatır. Çift başlıklı kartal da gücü sembolize eder. Bunları insanlara anlatmak bizim için çok önemli” ifadelerini kullandı.
60’I AŞKIN KÜLTÜRLE TANIŞTIK
İstanbul Üniversitesi İktisat Yüksek Lisans öğrenci Azerbaycanlı Aysel Hüseyinzade ise “Aslında biz de ev sahibi sayılırız. Kardeş ülkeyiz. Kendimi iki vazifeyi birden yüklenmiş gibi hissediyorum. Kendi kültürümüzü burada 60’tan fazla ülkeye anlattık ve onların kültürlerini tanıdık. Bu bizim için bulunmaz bir fırsat oldu” diye konuştu.