Kadınlarda doğurganlık dönemi adet kanaması ile başlar. Doğurganlık dönemine giren her kadında yumurtlama döngüsü olur. Yumurtlama döngüsü içinde döllenme olmazsa adet kanaması görülür. Adet döngüsü genellikle belirli bir düzen içinde yürür. Ancak yine de adet kanaması konusunda bir genelleme yapmak yanlış olur.
Her kadın için adet döngüsü bireyseldir. Her kadında adet kanamasının süresi, kanama miktarı, döngü süresi gibi durumlar farklı olur. Adet döngüsü ve adet kanamasının süresi kadının cinsel sağlığı hakkında birçok bilgi sağlar.
Adet kanaması ne kadar sürer, adet kanaması kaç gün sürer, iki adet dönemi arasında kaç gün olur gibi önemli soruların cevaplarını bu içerikte sizlerle paylaşacağız.
Bkz: Adet kanaması normalde kaç gün sürer?
Adet dönemi ne zaman başlar?
Genç kızlarda adet dönemi vücudun doğurganlık yeteneğini elde etmesiyle başlar. Genç kızlarda adet döneminin başlama yaşı ortalama 12 yaşlarıdır. 10 ile 16 yaş arası adet döneminin başlaması normalolarak kabul edilir. Kızlarda 10 yaşından erken ve 16 yaşından geç başlayan adetler normal olarak kabul edilmez.
Genç yaşlarda başlayan adet döngüsü menopoz dönemi başlayana kadar devam eder. Bu dönemde kadında yumurtlama olmaz. Yani doğurganlık yeteneği artık ortadan kalkar. Durum böyle olunca da adet döngüsü sonar erer. Menopoz döneminin başlama zamanı da kişiye göre değişiklik gösterir.
İlk adet kanaması kaç gün sürer?
Kadınlarda adet kanamasının 3-7 gün arasında sürmesi normal kabul edilir. Bu süre bazı kadınlarda 10 güne kadar da çıkabilir. Her kadının belirli bir adet düzeni vardır. Bu adet düzenine göre adet kanamasının ne kadar süreceği tahmin edilebilir. Ancak ilk adet döneminin kaç gün süreceği tahmin edilemez. Çünkü genç kızlarda adet düzeninin oturması 1-3 yıl arasında değişir. İlk adet döneminin süresi ile ikinci adet döneminin süresi birbirinden çok farklı olabilir. İlk adet kanamasının süresi de diğer zamanlar gibi 3-7 gün arası normal kabul edilir. Ancak daha uzun veya daha kısa sürmesi sağlık sorunu şüphesi doğurmaz.
İki adet dönemi arası kaç gündür?
Doğurganlık yeteneği kazanan her kadının belirli bir adet düzeni olur. Kadınların adet dönemi içinde kanama miktarı ve gün sayısı ortalama olarak bellidir. Bu özellikler her kadında farklı olabilir. Adet döngüsünü genel bir çerçeveye sokmak yanlış olsa da ortalama bir döngü 28 günde bir defa tekrarlar.
Kadınlarda iki adet kanaması arasındaki sürenin 21 ile 35 gün olması normal kabul edilmektedir. Adet döngüsünün hesaplaması doğru yapılmalıdır. Adet döngüsünde ilk kanamanın birinci günü döngünün ilk günü olarak baz alınır.
Kadınlarda adet döngüsünde belirli bir düzen olması üreme sistemi organlarının sağlıklı olduğunu gösterir. Ancak genç kızlarda ilk dönemlerde adet düzenli olmaz. Adet kanaması başlayan bir genç kızın adet döngüsünün oturması için ortalama 2 yıl kadar geçmesi gerekir.
Adet kanaması neden uzun sürer?
Her kadında adet kanaması süresi farklıdır. Adet kanamasının süresini belirleyen unsurlarda hormonlar önemli bir yer tutar. Vücudun ürettiği östrojen hormonu miktarına bağlı olarak adet dönemi süresi değişir. Östrojen üretiminin fazla olması rahim iç tabakasını kalınlaştırır. Adet kanamasında vücuttan kalın bir tabakanın atılması uzun süreceği için adet kanaması daha uzun sürer. Bunun yanında vajina bölgesinde miyom, kist, polip gibi oluşumlar ve bazı hastalıklar adet kanamasının süresini uzatabilir.
Kadınlarda tiroid bezleri de adet dönemini çok etkiler. Tiroid bezi bozuklukları adet döneminin olması gerekenden daha uzun sürmesinde önemli bir etmendir. Kan pıhtılaşmasını engelleyen ilaç kullanımı, rahim kanseri, düşük, pelvikinfilamatuar hastalıklar, endometriozisi,polikistikover sendromu gibi birçok hastalık adet kanaması süresini uzatır.
Adet kanamasında kan miktarı ne kadar olur?
Kadınlar adet kanaması boyunca belirli oranda kan kaybederler. Kadınların adet kanamasında kaybedilen kan miktarı her ay değişiklik gösterir. Kadınlarda akıntı miktarının yoğunluğu adet kanamasının hafif, orta ve ağır olmasına yol açar. Tüm bunlara ek olarak kadınlarda genetik özellikler, yapısal durumlar, hormon düzeyi, üreme sistemindeki problemler adet kanamasının miktarını değiştirebilir.
Kadınlarda bir adet dönemi içinde ortalama 40 ml kan kaybı normal olarak kabul edilir. 30 ml’den az; 80 ml’den çok olan kanama miktarı normal kabul edilmez. Adet kanamasında bir anda çok yoğun kanama olmaya başladıysa ve bu durum tekrarlıyorsa bir uzmana görünmek çok önemlidir.
Adet kanaması uzun sürerse ne yapılmalıdır?
Kadınlarda adet kanamasının olması gerekenden uzun sürmesi en önemli jinekolojik şikayetler arasında bulunuyor. Kadınlarda belirli dönemlerde adet döngüsü ve kanama düzensizliği olur. Adet döngüsünü etkileyen çok sayıda faktör bulunur. Genellikle hormon seviyesindeki değişimler adet düzensizliklerine yol açar. Bir kadının adet süresi 10 günü aşıyorsa riskli olarak görülür.
Adet kanamasının bir ay 10 günden uzun sürmesi durumunda biraz beklenebilir. Adet kanamasının uzun sürmesi düzenli hale gelmeye başladığı anda bir uzmana görünmek gerekir. Genellikle ilk olarak demir takviyesi önerilir. Uzun süren adetlerde kan kaybı fazla olduğu için kan kaybının azalmasına yönelik uygulamalar yapılır. Genel olarak hormon dengesizliği tedavi edildiğinde adet kanaması yine olması gereken süreye döner.
Kaynak: https://havvaagargun.com/