Azı karar, çoğu zarar… Hayatımızda önemli yeri olan hemen her şey için geçerli olan bu deyiş, günümüzde hala geçerliliğini sürdürmeye devam ediyor. Son dönemlerde ise hayatımızda en çok yeri olan şeylerin başında el dezenfektanı, Kovid Maskesi, kullan – at eldiven gibi temizlik / sağlık ürünleri geliyor. Azı karar, çoğu zarar felsefesinin özellikle el dezenfektanı için de geçerli olması ise, başlı başına garip bir durum. Evet doğru okudunuz. El dezenfektanı kullanmamak, günümüzde ne kadar akıllıca bir hareket değilse, çok miktarda kullanmak da bir o kadar zararlı. Peki aşırı el dezenfektanı kullanmanın zararları nelerdir? El dezenfektanı nasıl kullanılmalı? Cevapları merak ediyorsanız, bu içerik size yararlı olacaktır.
Aşırı Alkol, Cildiniz İçin Sorun Olabilir.
Alkol mikrop, bakteri, virüs, mantar gibi patojenlerin (hastalık yapan mikroorganizmalar) hücre çeperlerini deler ve onları dış dünyaya karşı savunmasız bırakır. Aslına bakarsanız, yaygın bir temizleme ürünü olan sabun da benzer bir prensiple iş görür; su ile birleştiğinde açığa çıkan yağ asitleri, patojenlerin içine nüfuz eder ve onları ortadan kaldırır. Peki tüm bunların el dezenfektanı ile ne ilgisi var?
Patojenlere karşı etkili olduğu bilinen alkol, özellikle el dezenfektanı üretiminde kullanılır. Ancak kullanılan alkol çeşidinin “propilen” olduğunu da eklemekte fayda var. Çünkü kalitesiz üretim yapan veya evde el dezenfektanı yapmaya kalkan pek çok kişi, kasıtlı veya bilmeden yanlış alkol çeşidini kullanabilir. Bu tip alkollerden özellikle “odun alkolü” veya “basit alkol” olarak da bilinen metanol, insan sağlığı için son derece tehlikelidir. Peki ya içinde izopropil alkol bulunan ürünler için de aynısı geçerli mi?
Alkolün moleküler yapısı, insan cildine zarar verebilir. Aşırı alkole maruz kalan cilt, pul pul dökülebilir veya uzun süre alkole maruz kalan deri, kırışmaya başlayabilir. Kuru ciltlerde alkl aynı zamanda çeşitli lekelerin oluşmasına da neden olur ve bu hemen her alkol çeşidi için geçerlidir. Bunun için yapmanız gereken şey, el dezenfektanı veya alkol içeren diğer el temizliği ürünlerini (kolonya gibi) aşırı sık kullanmamak, ya da sıklıkla kullanıyorsanız bir tür el losyonu veya yumuşatıcısı kullanmanızdır.
Triklosan Ve Süper Mikroplar
Alkol miktarı az veya 0 olan el dezenfektanı ürünlerinde “triklosan” adı verilen bir madde kullanılır. Günümüzde kanserojen olduğu saptanan bu madde, ağız gargarası veya cerrahi dikiş ipliklerinde bir süre kullanılmış, zararlı olabileceği riskinden dolayı kullanımdan kalkmıştır. Bu madde aynı zamanda “süper mikroplar” olarak da bilinen, alkole karşı dirençli çeşitli mikroorganizmaların çoğalmasını sağlayabilir. Bu nedenle, kullandığınız el dezenfektanlarında “alkol” bulunmasına dikkat edin ve ellerinizi yıkamak için daha çok bildiğimiz su ve klasik sabundan vazgeçmeyin. Çünkü yapılan araştırmalar, sabun bazlı el dezenfektanı ürünlerinde ve sıvı sabunlarda bu maddenin yoğun miktarda bulunduğunu ortaya koydu. Triklosanın aynı zamanda hormon dengesini bozduğunu ve bağışıklık sistemini de zayıflattığını eklemekte fayda var.
Sentetik Kokular Ve Paraben
Günümüzde özellikle şampuan, el kremi gibi ürünler üreten pek çok kozmetik firmasının “paraben” içermez dediğini kendiniz de görmüşsünüzdür. Özellikle aralarında deodorant ve benzeri kozmetik ürünlerin raf ömrünü uzatmak için kullanılan bu katkı maddesi, tahmin edebileceğiniz üzere aynı zamanda el dezenfektanı ürünleri için de kullanılıyor. Bu durum, pandemi sürecinde dünyadaki hemen herkes tarafından kullanılan el dezenfektanlarının sağlığımız için riskli bir hale gelmesine neden oluyor. Bugün paraben – kanser ilişkisi net olarak doğrulanmış değil. 2004 Yılında İngiltere’ de yapılan bir araştırma, parabenin özellikle meme kanseri ile yakın bir bağının olduğunu ortaya koyarken Fransa, içinde “paraben” bulunan kozmetik ürünlerini yasakladı. Son olarak, İstanbul Eczacılar Odası, 2011 Yılında piyasadaki 300 adet farklı ilaçta paraben bulunduğunu tespit etti. Paraben, el dezenfektanı raf ömrünü önemli ölçüde uzattığı için tercih ediliyor. Ancak standart bir el dezenfektanı içeriğindeki tek tehlikeli madde paraben değil.
Sentetik kokular, el dezenfektanlarının güzel kokması için bu ürünlere eklenen katkıların başında geliyor. Aslında sentetik kokular bir anlamda el dezenfektanı gibi içilmesi sağlık açısından son derece riskli bir sıvıyı, çocuklar ve yaşlılar için caydırıcı kılıyor diyebiliriz. Ancak doğal bitki yağlarından oluşmayan sentetik koku katkılarının el dezenfektanı ürünlerini tehlikeli kıldığı da bir gerçek. Sentetik koku, parapen gibi katkı maddelerinden daha önemli. Çünkü el dezenfektanı üreten firmalar, otoritelere sentetik koku maddelerinin içeriklerini belirtmekle yükümlü değiller. Peki ne yapmalısınız? El dezenfektanı kullanma sıklığınızı makul derecede tutarsanız, hem alkolün cildinizdeki olumsuz etkilerini en aza indirir, hem de paraben / sentetik koku riskinden uzak kalmış olursunuz. Evde el dezenfektanı yapmak isterseniz, doğal bitki yağlarını koku vermesi için kullanmanız mümkündür.
BPA (Bisphenol A) Tehlikesini Hafife Almayın
BPA’ nın ne kadar tehlikeli bir endüstriyel kimyasal olduğunu şu şekilde anlatmaya çalışalım. Günümüzün ayrılmaz parçası haline gelen plastik ürünlerin (gıda saklama kabı, bankamatik dekontu vs.) olmazsa olmazı olan BPA, kanser yapma riski son derece yüksek olan bir malzemedir. BPA’ nın tehlikeli oluşu, onun su damacanalarından gıda ambalajlarına kadar hemen her yerde kullanılıyor oluşu, ve evet doğru tahmin ettiniz; çoğu el dezenfektanı şişesi BPA açısından son derece zengin. Ancak el dezenfektanı kullanım sıklığınızı makul bir derecede tutarsanız, risk altında olduğunuzu söyleyemeyiz.
Aşırı El Dezenfektanı Kullanımı İle İlgili Neler Yapabilirsiniz?
Aşırı el dezenfektanı kullanımı ile ilgili alabileceğiniz önlemlerin başında, kullanım sıklığınızı makul ölçülere çekmek geliyor. Yani toplu ulaşım araçlarını kullandıktan önce ve sonra, halka açık yerlerde el dezenfektanı kullanmak normal karşılanabilir. Ancak ev içinde sık sık aynı şeyi yapmanız, içerikteki zararlı kimyasallara yoğun bir şekilde maruz kalmanıza neden olacaktır. Eğer el dezenfektanı kullanımını en aza indirmek niyetindeyseniz, kullan – at eldiven kullanmak da etkili bir çözüm olabilir.
El dezenfektanı yerine kolonya tercih etmek de iyi bir alternatiftir. Buna karşın, günümüzde çoğu kolonyanın da içeriğinde sentetik koku vericiler ve şişelerinde BPA bulunduğunu söyleyebiliriz. Eğer tamamen doğal bir alternatif arıyorsanız, ellerinizi sık sık yıkamak, başarılı bir çözüm olabilir. Ancak elbette bunu doğal sabunla (sıvı sabunlar paraben içerebilir) yapmanız yerinde olacaktır. Çoğu sağlık otoritesi, el yıkamanın temizleyici karışımlar kullansanız da sık sık yapmanız gereken bir şey olduğu konusunda hemfikirler. El dezenfektanı içeriklerindeki zararlı kimyasallardan korunmanın belki de en etkili yolu ise, elbette güvenilir bir üretici marka, bir tedarikçi seçmektir. Burada şu soru ile karşı karşıya kalabilirsiniz; gerçekten kaliteli ve güvenilir bir el dezenfektanına nasıl ulaşabilirim?
Kaliteli Ve Uygun Fiyatlı El Dezenfektanına Nasıl Ulaşabilirsiniz?
Özellikle pandemi sürecinde e-ticaret kullanımının önemli ölçüde arttığından söz etmiştik. Bu da el dezenfektanı almak için, e-ticaretin belki de tercih edilebilecek en iyi yollardan birisi olduğunu bizlere gösteriyor. Ancak e-ticaret sitelerinin çoğu güvenilir olmaktan çok uzak. Üstelik yüz maskesi, kullan – at eldiven ve diğer ürünlerin fiyatlandırılması konusunda çok adil davrandıkları da söylenemez.
Eğer uygun fiyatlı, kaliteli ve güvenilir el dezenfektanı arıyor ve ürünlerinizi uygun fiyatlarla almak istiyorsanız, ucuzagidiyor.com sitesini tercih edebilir, hemen şimdi el dezenfektanı siparişi verebilirsiniz.