Türkiye’de ilk kez Esenler Belediyesi bünyesinde hayata geçirilen Atıksız Mutfak Atölyesi’nde şef Esat Özata, bayat ekmeklerden lezzetli yiyecekler yaptı. Özata, mutfakta atıkların değerlendirilmesine ilişkin pek çok bilgiyi öğrencilere aktararak püf noktalar paylaştı.
Mutfaklarda yaşanan israfa “Atıksız Mutfak Atölyesi” ile dikkat çeken Esenler Belediyesi, teorik bilgilerin yanı sıra öğrencileri uygulamalı eğitimlerle buluşturuyor. Atıksız Mutfak Atölyesi’nde bu hafta, şef Esat Özata, bayat ekmeklerden sebzeli tava ekmeği ile fıstık kremalı bayat ekmek tatlısı yaptı. Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde bulunan mutfakta gerçekleşen eğitimde şef Özata, reçeteler paylaşarak öğrencilerin sorularını yanıtladı.
Atölyede eğitim alan Rümeysa Köysu, “Ben Gazi Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümü mezunuyum. Atölyemizde gıda israfını ve atıksız mutfak üzerine çalışmalar yapıyoruz. Gerçekten çok faydalı bir atölye. Beslenme ve Diyetetik bölümü mezunu olarak bu tarz çalışmaların yapıldığını biliyordum ama bunun toplumdaki insanlara yayılmaya çalışılması ve öğretilmeyse çalışılması çok güzel bir girişim. Bu girişime ben de annemle birlikte dâhil oldum. Burada bir beslenme öğrencisinin olduğunu insanlara göstermek istedim. Atölyede bilmediğim şeyleri öğrenme fırsatı yakaladım. Örneğin aklıma bayat ekmekten tatlı yapmak aklıma gelmezdi. Atölye bakış açımı daha genişletti” ifadelerini kullandı.
Son dönemlerin en çok konuşulan kavramlarından olan bu durum kısaca; mutfakta daha az çöp üretmek şeklinde özetlenebilir.
Mutfaktan başlayabileceğimiz bu hareketi hayatının her alanına dahil edebilir, atıksız toplum için elimizi taşın altına koyabiliriz.
Mutfaklarda atıksız kullanım, tüketim çılgınlığının tavan yaptığı bu dönemlerde daha büyük önem kazanıyor. Mutfakta minimalizm akımı, bu tüketim çılgınlığa baş kaldırırcasına sesini yükseltiyor.
Sıfır atık üreten mutfak ya da atıksız bir mutfak çabası geleceğimiz için oldukça önem taşıyan bir alışkanlık. Doğa ve dünya için bireysel olarak daha az atık çıkartmak, toplumsal sorumluluğun bir parçası olarak görülmelidir. Sürdürülebilir gıda ve gelecek için bugün atılan adımlar, kesinlikle küçümsenmemelidir. Dolayısı ile sıfır atık mutfak mümkün mü sorusuna aranan yanıt, her birimizin gelecek nesillere borcudur.