Son günlerde sıkça karşılaştığımızın konulardan birisi de “B12 Vitamini Eksikliği” ya da bilim adamlarının söylemi ile “Kobalamin”. Gerçekten de B12 vitamini eksikliği önemlidir. Çünkü vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin üretimini desteklemesi ve merkezi sinir sisteminin korunması görevlerini Allah B12 vitaminine vermiş. B12 vitamini vücudumuzdaki tüm hücrelerde gerçekleşen enzim reaksiyonlarında önemli bir rol alır. Bu reaksiyonlar sunucu proteinlerin ve DNA’nın üretilmesini sağlayan maddeler ortaya çıkar. B12 vitamini olmaz ya da az ise DNA yeterince sentezlenemez ve ne yazık ki hücrelerin çoğalarak yenilenmesi yavaşlar.
Eğer, kol ve bacaklarınızda uyuşma, karıncalanma tarzında olan güçsüzlük belirtileriniz var ise, yada iştahsızlık, yorgunluk, kabızlık ve kilo kaybı gibi problemleriniz oluyor ise B12 vitamin eksikliğinden olabilir.
İlerleyen vakalarda ise denge sorunları, depresyon, zihin karışıklığı, bunama, hafıza zayıflığı, ağız içinde ve dilde ağrılar da oluşabilir.
Bebeklerde de B12 eksikliği olabiliyor. Görülen belirtiler ise; büyüme geriliği, hareket ile ilgili sorunlar, gelişimsel sorunlar ve megaloblastik anemidir. Bu nedenle, yetişkinlerde ya da bebeklerde görülen B12 eksikliği en kısa sürede önlem alınması gereken önemli bir durumdur. Bu tip belirtileriniz var ise hemen doktorunuza giderek B12 vitamin değerinizi ölçtürmeniz gerekli ve doktorunuzun önerileri ile hemen tedaviye başlamanız gerekmektedir.
Aslında B12 vitamini eksikliği, düzenli besin değeri aldığımız takdirde olmaması gerekiyor. Ancak yoğun hayat temposunda düzenli ve bilinçli beslenemiyoruz.
Dengeli şekilde hayvansal gıdalar ile beslenenler ve bu ürünleri sevenler daha şanslı çünkü B12 vitaminini bol miktarda almaktadırlar.
Kuzu, sığır ve dana ciğeri B12 vitamini zenginliği bakımından bire birdir. Hindi, kaz ve ördek ciğerini de unutmamak gerekiyor. Büyük baş hayvan etlerinde de bol miktarda vardır.
Ülkemizde deniz ürünleri bol olmasına rağmen, hala bazı bölgelerimizde yeterince deniz ürünleri tüketilmemektedir. Oysa uskumru, somon, sardalya da yeterince B12 vitamini vardır. Yiyebiliyorsanız ahtapotta çok zengin B12 kaynağıdır.
Çok şükür ülkemizde bol miktarda tükettiğimiz yumurta ve peynirde de B12 vitamini vardır. Aman ha! Kahvaltılarınızdan eksik etmeyin, bir de vazgeçilmezimiz olan yoğurt…
Vejetaryenler ise; B12 bakımından zengin hayvansal gıdaları tüketmediklerinden dolayı bu vitaminin eksikliği riskiyle karşı karşıyadırlar. Bu gıdaların yerini alabilecek diğer gıdalara daha fazla özen gösterip tüketmeleri gerekmektedir.
50 yaşın üzerindeki kişilerde ise; vücut B12 vitaminini emme yeteneğini büyük ölçüde kaybettiğinden dolayı, mide ve bağırsaklarla ilgili ameliyatlar sonrası B12 vitamini eksikliği görülebilir.
B12 eksiliği daha ileriki yaşlarda ise; unutkanlığın artmasına, kansızlığa, kalp atışlarının düzensizleşmesine ve yorgunluğa neden olacaktır.
Eğer, Alkolizm, Anemi (Pernisiyöz), Artrit (Romatoid), Astım (Bronş), Kteroskleroz, Kanser, Çölyak Hastalığı, Crohn Hastalığı, Dermatit (Seboreik), Kronik yorgunluk, Lösemi, Lupus, Multipl Skleroz, Nöropatiler gibi hastalıklar var ise yukarıda saydığımız B12 vitamin değeri yüksek besinlerin tüketilmesini tavsiye edebilirim.
Haydi, düzenli beslenmeye, yoksa B12 vitamini eksikliği başımıza daha çok dertler açacak…