Minik öğrenciler ailelerine seslendi: “Çocuklarınızı başkalarıyla kıyaslamayın”
Bağcılar’da düzenlenen 16. Çocuk Şurası’nda minik öğrenciler sınav kaygısı, aile yapıları, sanat ve arkadaş seçimi konularıyla ilgili arkadaşlarını aydınlattı. “Ah ah ne çektik bu ailelerden” diyen öğrenciler, “Ailelerin çocuklardan çok fazla beklentisi olması çocuklarda kaygıyı artırır. Velilere sesleniyoruz. Aileler çocuklarınızı başkalarıyla kıyaslamayın bu çocuklarınızın motivasyonunu düşürür ve özgüvenlerini azaltır” dedi.
Bağcılar Belediyesi tarafından Halk Sarayı’nda düzenlenen 16. Çocuk Şurası’nda minik öğrenciler bir araya geldi. Öğrenciler araştırdıkları konular hakkında yaptıkları sunumla arkadaşlarını bilgilendirdi.
İlçe Kaymakamı Mustafa Eldivan yaptığı konuşmada “Sizler bizim geleceğimizsiniz ümidimizsiniz. Onun için sizlerin güzel bir şekilde yetişmesi ve vatana millete faydalı birey olmaları bizim için en önemli ve birinci konulardın birisi” dedi.
“Birimiz binimiz için çalışacağız”
Konuşmasına “İstişare kültürünü yaşattığımız en iyi noktalardan birinde çocuk meclisindeyiz. Burada ortak akılla projelerimizi üretiyoruz. Genç beyinlerden istifade etmeye çalışıyoruz” diyerek başlayan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, sözlerini “Bağcılar hepimizin. Bir daha bu ülkede 15 Temmuz’ları yaşatmak istemiyorsak hep beraber çalışacağız. Birimiz binimiz için çalışacağız. Yeni dönemde yeni projeler ve yeni heyecanlar bekliyorum” şeklinde tamamladı.
AK Parti İlçe Başkanı İsmet Öztürk ise “Çocuk Şuramızın sonuçları itibariyle hayırlı olmasını temenni ediyorum. 16 yıl olmuş bu program artık kendi içinde bir gelenek haline geldi. Şura, istişare, danışma kültürümüzün önemli parçalarından biridir. Seçilen konuları biz de çocuklarımızın gönlüyle çocuklarımızın bilinciyle nasıl tahlil edildiğini görüyoruz” şeklinde konuştu.
İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yılmaz da şunları söyledi: “Bu etkinlik Bağcılar’ın yarınını oluşturacak siz gençlere verdiği önemin ve değerin bir parçası. Birşeyin devamlılığı esastır önemlidir. Sizin hayatınız mutlaka bu şekilde olmalı. Başladığınız işleri mutlaka devam ettirmelisiniz”
“Çocuklarınızı başkalarıyla kıyaslamayın”
Protokol konuşmalarının ardından öğrencilerin sunumuna geçildi. Şura’da ilk sunum Yeşilbağ Adnan Ötügen Ortaokulu öğrencileri Eren Der, Efe Kıran, Muhammet Metin Kıraç tarafından yapıldı. Sinevizyon eşliğinde “Çocuk Gözüyle Sınavlar ve Sınav Kaygısı” konulu sunumda öğrenciler, “Sınav kaygısının belirttiler. Gerginlik, sinirlilik karamsarlık, çaresizlik ve heyecandır. Nedenlerinin başında ise zamanı etkin kullanmama, sınava çalışmaya geç başlamak, yanlış ders çalışma alışkınlıkları, mükemmeliyetçilik düşüncesi gelir. Herkesin kusurları vardır siz siz olun mükemmeliyetçilik düşüncesinden vazgeçin. Sınava çok fazla anlam yüklenmesi ve aile baskısı da önemli. Ah ah ne çektik bu ailelerden değil mi arkadaşlar? Ailelerin çocuklardan çok fazla beklentisi olması çocuklarda kaygıyı artırır. Velilere sesleniyoruz. Aileler çocuklarınızı başkalarıyla kıyaslamayın bu çocuklarınızın motivasyonunu düşürür ve özgüvenlerini azaltır. Bu arada hiç kaygı yaşamayanlar da başarısız olur. Kaygı ortalama seviyede olmalıdır” dedi.
“Çocukları boyama kitaplarından uzak tutun”
Necip Fazıl Kısakürek Ortaokulu öğrencileri Aslı İrem Yıldırım, Serdar Atma, Ferhat Can Adaş da sinevizyon eşliğinde “Geniş aile ve çekirdek ailede yetişen çocukların karşılaştırılması” konusunda şunları söyledi: “Geniş aile en az iki kuşaktan oluşur. Bu aileler modernleşmemiş ailelerdir. Geniş ailelerde mutluluğumuzu daha çok kişiyle paylaştığımız için daha çok mutlu oluruz.Çekirdek aile endüstri devrimi sonrası ortaya çıkan ve yalnızca anne baba evlenmemiş çocuklara denir”
Hayriye Kayraklı Ortaokulu öğrencileri Emine Kartal, Ebrarsu İmamoğlu ve Sude Bodur ise “Öğrenci gözüyle sanat” konusunda “Sanat aktiviteleriyle uğraşan çocukların yabancı dilden coğrafyaya, matematikten fen bilimlerine çok geniş bir alanda diğer çocuklara oranla daha başarılı olduklarını gözlemledik. 0-6 yaş dönemindeki çocukların sanatla uğraşmaları çok önemlidir. Onların kişilik gelişiminin gelişmesine yardımcı olur. Ama Ah o boyama kitapları yok mu o boyama kitapları. O boyama kitapları bütün faydaları bir sel gibi alır götürür. Sizlere tavsiyem çocuğunuzun özgürlüğünü kaybetmemesi için boyama kitapları ve kalıp şablon çizimlerinden uzak tutun”
“Arkadaş seçimi tahterevalliye benzer”
Son olarak ise Bağcılar Anadolu İmam Hatip Ortaokulu öğrencileri Muhammet Tuna Duran, Emirhan Solak ve Berat Akgül de “Arkadaş seçimi ve sosyal medya” konulu sunumlarında “Arkadaş seçimi tahterevalliye benzer. Tahterevallinin ucundaki arkadaş ne kadar iyiyse o kadar güvende, ne kadar kötüyse o kadar güvensizlik ve korku içinde oluruz. Günümüz yaşantısında arkadaş seçme yolları sosyal medya üzerinden yapılıyor. Sosyal medya arkadaşlığı sanal bir arkadaşlık türüdür. Bilinçsizce kurulan arkadaşlıklar saldırganlık ve öfke duygularının gelişmesine, mahremiyet duygusunun kaybolmasına neden olur”
Sunumlardan sonra katılımcılar öğrencilere sorular yönlendirdi.