Gecenin Sunuculuğunu ve Toplantının açılış konuşmasını yapan MİAD Genel Sekreteri Hakan Odabaşı, Programın akışını misafirlerle paylaştıktan sonra, konuşmasını yapmak üzere MİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Akdaş’ı kürsüye davet etti.
Öncelikle toplantıya yoğun ilgi gösteren misafirlere teşekkür eden Yunus Akdaş, Geceye katılan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’ye ve Malatya Valiliği döneminde Malatya’ya yaptığı çalışmalardan dolayı İstanbul Valisi Vasip Şahin’e özellikle şükranlarını sundu.
Başkan Akdaş’ın ardından İstanbul Valisi Vasip Şahin konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edildi.
Malatyalı İşadamları Derneği (MİAD) 59. Aylık Toplantısına iştirak eden tüm katılımcılara “hemşehrilerim” diye hitap ederek sözlerine başlayan Vasip Şahin, katılımın yoğunluğundan dolayı ayrıca memnuniyetini dile getirdi ve Malatyalıları çok sevdiğini söyledi.
İstanbul Valisi Vasip Şahin ile MİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Akdaş’ın kısa birer konuşma yaptığı toplantıya başta MASTÖB Genel Başkanı Adil Gevrek, MADEF Başkanı Yılmaz Durmuş, MEV Başkanı Metin Emiroğlu, Küçükçekmece Eski Belediye Başkanı Aziz Yeniay, POLİSAN Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Bitlis, İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi ve LCW Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük olmak üzere çok sayıda Malatyalı iş adamı katıldı.
MİAD 59. aylık toplantısında konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci Malatyalılar olarak birlik ve beraberlikten, Türkiye’nin kalkınmasından yana olduklarını bildirdi.
Gümrüklerde otomasyona geçeceklerini belirten Tüfenkci, gümrüklerdeki bütün işlemleri tek elde toplamak için elektronik veri bankası oluşturduklarını dile getirdi.
Tek Pencere Sistemi ile işlemleri bir yerden başlayıp bir yerde bitirmek istediklerini belirten Tüfenkci, bunun için ihalelere çıktıklarını, gerekli yatırımları yaptıklarını, 2016’nın sonunda bütün işlemleri komuta kontrol merkezinde denetleyebileceklerini kaydetti.
Tüfenkci, bunun altyapısını oluşturmak için gerek antrepolarda, gerekse gümrük kapılarının tamamında otomasyon işlemlerini bu senenin içerisinde tamamlayacaklarını anlattı.
Tüfenkci, konuşmasından sonra katılımcılardan gelen soruları da yanıtladı.
Ticaretin önündeki engellerin kalkması ile ilgili bir soru üzerine Tüfenkci, esas hedeflerinin ihracatçıların yurtdışı pazarlarında kapıları daha kolay açmasını sağlamak olduğunu söyledi.
Bürokratik işlemlerdeki zaman kayıplarını en aza indirmek istediklerini aktaran Tüfenkci, bununla ilgili geliştirdikleri projelerden birisinin de Tek Pencere Sistemi olduğunu kaydetti.
Tüfenkci, Malatya için serbest bölge düşünülüp düşünülmediğine ilişkin bir soru üzerine, bu konunun üzerinde çalışılması gerektiğini, serbest bölgeyi kurmanın mesele olmadığını dile getirdi.
Malatya Organize Sanayi Bölgesi’nde yeterince yerleri olduğuna işaret eden Tüfenkci, söz konusu serbest bölgenin işler hale getirilip getirilmemesi konusunda etki analizinin yapılması gerektiğini, analizin sonuçları olumlu çıkarsa kurmamaları için bir nedenleri olmadığının altını çizdi.
Tüfenkci, gümrük mevzuatındaki yasal boşluklardan kaynaklanan sıkıntılardan dolayı yeni bir kanun tasarısı hazırlığı olup olmadığı ile ilgili, gümrük mevzuatının dinamik bir mevzuat olduğunu, bununla ilgili bürokratların çalıştığını kaydetti.
Tüfenkci, özellikle işlemleri kolaylaştırma, istenilen belgeleri sadeleştirme ve kaçakçılığı önleme noktasında çalışmalarının olduğu bilgisini verdi.
Türkiye’nin iç pazar ve üretim sıkıntısının giderilmesi adına yakın zamanda bir vergi indiriminin olup olmayacağına ilişkin bir soru üzerine ise Tüfenkci, şunları dile getirdi:
“Vergi indirimi maalesef yok. Çünkü Türkiye’nin sosyal ve savunma sanayi anlamında ciddi giderleri var. Türkiye’nin bu dengeyi, mali disiplini bozmaması gerekir. Bozduğu takdirde bir daha toparlaması çok zor olur. Türkiye’nin şu anda en önemli argümanlarından birisi mali disipline sadık kalmamız. Bu nedenle şu anda vergi indirimi söz konusu değil.”
Tüfenkci, şahsi fikrinin iki ülke arasındaki durumun çok uzun sürmeyeceği yönünde olduğunu, Türkiye’nin bugüne kadar Rusya’ya bir yaptırım uygulamadığını ve karşılık vermediğine işaret ederek, “Öyle zannediyorum ki konjonktüre bağlı olarak bu yılın sonuna doğru biraz daha yumuşar diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Tekstil sektörüne ilişkin bir soruyla ilgili ise Tüfenkci, asgari ücrete gelen zamdan sonra, hükumet olarak işveren üzerindeki yükü azaltmak için bu zammın bir kısmını karşıladıklarını anımsatarak, “Bunun üzerine daha ne yapabiliriz? Özellikle enerji maliyetleri noktasında arkadaşlarımız çalışıyor ama şu anda ortaya çıkan somut bir şey yok” şeklinde konuştu.
Programın sonunda Genç MİAD adına Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’ye plaket verildi. Toplantı sonrası aile fotoğrafının çekimi ile sona erdi.
HABER: FERHAT CANBEY / İSTANBUL