Yaz aylarının gelmesiyle birlikte vatandaşların karşılaştıkları böcek ve kemirgen, yılan vb. haşere sorunlarının sayısında artış görülmeye başlandı. Genellikle bahar ve yaz aylarında üreme mevsimine giren haşere türleri, sıcak havalarda dışarıda yiyecek aramaya başlıyorlar. Bu nedenle diğer aylarda daha az görülen böcek sorunları, özellikle Mayıs ayından sonra artış göstermeye başlıyor.
Tüm dünyadaki sağlık örgütlerinin yakından ilgilendikleri bu durum, özellikle Orta ve Güney Afrika gibi bölgelerde besin kaynaklarına önemli miktarda ve maddi değeri büyük rakamlara varan oranlarda zararın ortaya çıkmasına neden oluyor. Ama sağlık örgütlerinin bu konuyla yakından ilgilenmelerinin asıl nedeni, böceklerin taşıdıkları bakteriler ve yaşadıkları kanalizasyon çukurları gibi alanlardan taşıdıkları toksik maddeler. Beslenirken salyalarını insanların yaşam alanlarına bırakan böcek ve diğer haşere türleri, bahsedilen zehirli veya hastalık yapıcı etkenleri insanlara bulaştırabiliyorlar. Dolayısıyla özellikle bahsettiğimiz bölgelerde sonu ölümle bitebilen kolera, tifüs, verem, Kırım Kongo kanamalı ateşi hastalığı gibi önemli sağlık sorunlarına yol açıyorlar.
Bu sorunlar ve hastalıklar adı geçen bölgelerdeki kadar yoğun biçimde olmasa da dünyanın her yerinde görülebiliyor. Dolayısıyla Dünya Sağlık Örgütü (WHO) başta olmak üzere tüm sağlık örgütleri, tüm dünyadaki haşere kontrol çalışmalarını yakından izliyorlar ve bu uygulamalar için kriterler belirliyorlar. Çünkü uygun biçimde yerine getirilmeyen haşere kontrol / böcek ilaçlama görevleri de insan sağlığına zarar veren sonuçlar ortaya koyabiliyorlar.
Bu nedenle dünyadaki önemli sağlık kuruluşları ve ülkemizde Sağlık Bakanlığı, böcek ilaçlama ve diğer haşere kontrol işlerini üstlenen şirketleri sıkı bir şekilde denetliyorlar. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsat alan böcek ilaçlama şirketleri, insan sağlığına zarar vermeyen ve dünyanın önemli kimya şirketleri tarafından üretilen ilaçları kullanarak böcek ilaçlama işlerini yapıyorlar.
Dolayısıyla böcek sorunlarıyla karşılaşan kişilerin Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsat alan ve denetlenen şirketlerden yardım almaları gerekiyor. Sektörde sadece %15-20 oranında bulunan firma bu ruhsata sahip bulunuyor. Böcek sorunlarınızı daha önemli problemlerle karşılaşmadan çözmek istiyorsanız, bu firmalardan yardım almanız gerekiyor. En iyi böcek ilaçlama firması olarak gösterilen şirketin web sitesini inceleyerek bu konu hakkında ayrıntılı bilgiler alabilirsiniz.