Esenler Belediyesi tarafından düzenlenen “Tecrübe Konuşuyor” programının bu ayki konuğu armatör Mecit Çetinkaya oldu. Çetinkaya gençlere, ömrünü İslam’a adamış bilim insanı Fuat Sezgin’i anlattı.
Esenler Belediyesi gençlere yön gösterecek önemli isimleri “Tecrübe Konuşuyor” programı kapsamında ağırlamaya devam ediyor. Bu ay “Tecrübe Konuşuyor”un konuğu denizcilik alanındaki başarılarıyla tanınan armatör Mecit Çetinkaya oldu. Programda İslam tarihi, bilim ve teknoloji tarihi alanında çalışmalarıyla tanınan Türk akademisyen Fuat Sezgin’e dair anılarını anlatan Çetinkaya, gençlerle keyifli bir sohbet gerçekleştirdi.
Fuat Sezgin ile yakından tanışma fırsatı yakaladığını belirten Çetinkaya, “İslam bilim tarihine ışık ve dayanak olan Fuat Sezgin, Oryantalist bir kişinin seminerine katılması sonucu Doğu bilimine kendini adamıştır. Amacı İslam’a ait olan bilimin, doğduğu topraklara geri alınmasıydı. Hocaya göre bilimin doğuşu Doğu’dadır. Batı Rönesans döneminde İslam alimlerinin eserlerini çevirerek kullanmıştır. Fuat Sezgin hoca bunu kanıtlamıştır. Batı, bizden bilimi aldıktan sonra Müslümanları bilimin kendilerine ait olduğuna inandırdı. Biz Batı’ya dua ediyorduk ama bilmiyorduk ki bu ilimi ve bilimi Müslümanlardan almışlar. Avicenna aslında İbn-i Sina’dır. Fakat ismini kendilerince değiştirip bizlere unutturmuşlardır. Farabi, Biruni, İbn-i Ruşt gibi daha pek çok bilim insanımızın ismini değiştirip bizleri inandırmışlardır. Fuat Sezgin, Amerika’yı Müslümanların keşfettiğini kanıtlayan kişidir. Amerika kıtasını keşfettikleri gemi içerisinde, İslam âlimlerinin haritalarının olduğunu tüm dünyaya göstermiştir” şeklinde konuştu.
Müslümanlar hakkında önemli bilgilerden bahseden Çetinkaya, ”Batı düşmanlığı yapmıyorum ama gerçekler göz önünde. Filistin olayları mesela, herkes bunun farkında. İslam bilim tarihi konusunda kanıt olan tek eser Fuat Sezgin’e aittir. 17 ciltlik bir eseri var 18. cildi hazırlarken bu cildi Immanuel Kant ile ilgili hazırlıyordu. Hazırladığı sırada, Almanya hocayı okuldan attı. Hocanın hazırladığı notlar arasında, Immanuel Kant’ın Müslümanlara karşı sempati duyduğunu ve belki hatta Müslüman olduğunu kanıtlayan içerikler bulunuyordu. Almanlar bu belgeleri duydukları anda belgeleri attılar ve hocayı çalıştığı üniversiteden attılar. Belge içeriklerinde Immanuel Kant’ın diplomasının üzerine besmele yazdığının kanıtı bulunuyordu. Dolayısıyla buna katlanamadılar. Türklük ve İslamiyet konusunda çok hassas olan Fuat Sezgin, Hessen ödülünü aynı ödülden Yahudi bir kişiye daha vereceklerini öğrendiği an ödülü almayı reddedip ‘Siz çocuk katillerisiniz. Bu ödülü ben almam’ demişti. Hocamız, o zamandan bu zamanı görebilmişti.” ifadelerini kullandı.