Ceza Avukatlarının Vazifeleri
Toplum içerisinde her an suç teşkil edebilecek bir durumla karşılaşabilir ve bu gibi durumlar içinde kendimizi bulabiliriz. Böyle bir surumla karşılaştığımız takdirde uzman kişilere başvurmak bizim yararımıza olacaktır. Bu uzman kişiler genellikle avukatlar olmaktadır. Ceza ile ilgili konulara bakan ceza avukatı, ceza hukuku konusunda yeterli bilgiye sahip olan, sanık ve şüphelilerin haklarını savunan uzman kişidir. Bu avukat, hukuki davalar içerisinde en özel olanına bakmaktadır. Bu yüzden yaptığı işi doğru yapmaya çalışmalı hukuki yoldan ayrılmadan güvenli bir şekilde işini ifa etmelidir.
Ceza avukatı, daha çok şu konularla ilgilenmektedirler: kasten adam öldürme yaralama, insan ticareti yapma, cinsel istismara giren her türlü konular, şantaj, özel hayatın gizliliğine kast etme, gibi konularla ilgilenmektedir. Bu konular hassas konulardır. Hukuki davalar daha çok kişinin maddi konularıyla alakalıyken, ceza davaları daha çok kişinin özgürlüğüne dayalı olduğu için daha hassas davranılmaktadır. Bu tarz davalar adli sicile işlemektedir ve günümüzde nereye başvursak karşımıza çıkak olan bir durumdur. Adli sicile işleyecek olan en ufak bir kayıt, kişinin hayatını olumsuz etkileyecek ve ölene kadar o hata onla birlikte gelecektir. Bu yüzden bu hataları önlemek adına iyi bir avukatla iş birliği yapmak da fayda var.
Ceza avukatının en önemli görevi, suçun işlendiği vakitten sonucun görünmesi kadar olan süreçte sanığın yanında olmasıdır. Avukat, ortada bir suç var ve sanık suçsuz konumda ise yapacağı en büyük iş, sanığın suçsuzluğunu ortaya çıkaracak en ufak delilleri bile en ince ayrıntısına kadar araştırarak, sanığın suçsuzluğunu kanıtlar. Tabi bu iş için seçilecek avukatın tecrübeli olması da önemlidir. En ufak bir delilden bir sürü sonuç çıkarabilen avukat, hem hâkimi ikna edebilecek hem de sanığın beraatını sağlayacaktır.
Türkiye hukuk sisteminde ceza avukatı diye bir avukatlık mesleği yoktur. Ancak hukuk dalı kendi içinde çok kapsamlı olduğundan dolayı her kanunu ve mevzuatı her avukatın bilmesi gibi bir durum olmadığından dolayı ceza hukukuyla alakalı davalara bu avukat bakmaktadır. Ceza soruşturması kapsamında suçun işlenmesinin ardından sanıklar tarafından tutulan sanığa destek olmaya çalışan uzman kişiler bu davalara bakmaktadır. Eğer suç şüphesi teşkil ediyorsanız ya da suçunuz varsa bundan sonrası için nasıl bir süreç işlemesi gerektiği konusunda yardım almak adına bir avukata başvurmanızı öneriliriz.
Hakkınızda suç teşkil edecek bir şüphe varsa hukuk kapsamında şüpheli olarak adlandırılırsınız. Hakkınızda bu konuda bir dava açılana kadar şüpheli sıfatınız devam eder. Ceza avukatı da bu aşamadan itibaren müvekkilini savunması amacıyla şüpheli hakkındaki delilleri inceleyerek işe başlar. Avukat bu işi o kadar özenle incelemelidir ki, dava konusunda müvekkiliyle doğru bilgiler paylaşabilsin. Olumlu olumsuz her türlü bilgiyi müvekkiliyle paylaşır ve sonuçlarının nasıl olacağına bir ışık tutar. Böyle durumlarda avukat tutma hem psikolojiniz açısından hem de sürecin daha sağlıklı yürümesi açısından önemlidir.
Tabi ki avukat tutmak gönüllülük esasına dayanıyor. Ancak avukat tutmanın zorunlu olduğu durumlar da vardır. Yasa gereği, 18 yaşından küçük olanlar, kendini savunamayacak biçimde sağır, dilsiz olanlar için avukat tutmak zorundadır. Avukat tutmak için maddi durumu yeterli olmayanlar için Baro tarafından ücretsiz avukat temin edilmektedir. Yasa gereği avukat tutma zorunlu olmasa da özellikle ceza hukuku konusunda ceza avukatı tutmak sizin yararınıza olacaktır. Profesyonel, işinin ehli bir avukatla iş birliği yapmak, hem yanlış anlaşılmalara mahal vermeyi engeller hem de sürecin hızlı ve sağlıklı bir şekilde ilerlemesine fırsat verir.