Çileğin Faydaları nelerdir?
Çilek herkesin severek tükettiği bir meyvedir. Çilek, gülgillerden, sapları sürüngen olan, çayır ve ormanlarda kendiliğinden yetişen ama daha çok meyvesi bahçelerde özel olarak yetiştirilen çok yıllık bir bitkidir. Bununla birlikte çilek ak çiçekler açan, köksapından peklik giderici, sidik söktürücü vb. olarak da yararlanılan bir bitkidir.
İşte Çileğin Faydaları:
Çilek,romatizma ve gut ağrılarını hafifletir.
Çileğin içindeki ellagic asit ve COX enzimleri yara ve iltihaplanmaların iyileşmesine yardımcı olur. Kronik hastalıklara karşı koruma sağlar.
Bilimsel çalışmalar sonucu çileğin elajik asit ve antosiyanidinler yönünden zengin olduğu ispatlanmıştır ve yangı giderici etkileri bulunduğunu göstermiştir. Yapılan çalışmalara göre, menopoz sonrası dönemde ve aşırı kilolu 27 bin kadın üzerinde haftada iki porsiyon çilek tüketimi C-reaktif protein denilen yangı belirleyicilerinde belirgin bir azalma göstermiştir.
Çilek zihnin çalışmasını olumlu yönde destekler.
Çileğe kırmızı rengi veren madde kalp krizini azaltır ve ayni zamanda damarlardaki kan basıncını dengeler.
Çilekte bulunan ellagic asit kansere karşı koruma sağlar.
Çileğin içinde bol A vitamini olduğu için çilek yemek gözün kuvvetini artırır. Ayni zamanda çilek yemek mesane yollarının tıkanıklığını açar.
Çilek yemek hazmı kolaylaştırır, kabızlığı ve susuzluğu giderir.
Çilek suyu cilde sürürdüğü vakit deriyi canlandırır. Çilek yemek kan yaptığından cilde de tazelik verir.Çilek yaprağını çiğnemek ise ağız kokusuna iyi gelir. Ayni zamanda ağız içi yaraları tedavi eder.
Çilek yemek büyüme çağındaki çocuklar için ideal bir besindir.
Çilek yemek yüksek tansiyonu düşürür ve kansızlığı giderir.
Çilek yemek kas romatizmasına ve kalbe faydalıdır.
Çileğin zararı var mıdır?
Çileğin faydası olduğu kadar tabi ki çok fazla tüketildiği zaman bazı rahatsızlıklara da yol açabilmektedir. Özellikle böbreklerinde kum ve taş meydana gelme olasılığı bulunanların fazla miktarda çilek tüketmemesi gerektiği belirtilmektedir.Karaciğeri rahatsız olanlarda sivilce ve kaşıntı yapar. Bazı durumlar da ise çilek alerjiye sebebiyet verebilir.