ÇOCUKTA MİGREN
Çocuklarda baş ağrısının en sık nedeni sinüzit değil, migrendir.
Migren baş ağrıları 10 yaşdan küçük çocuklarda erkeklerde, 10 yaşdan büyük çocuklarda kızlarda sıktır. Sık karın ağrısı, sık baş dönmesi, sık kusma, başını devamlı bir tarafa devamlı bükme gibi migren öncesi bulgulardan herhangi birisi olan 5 yaşından küçük çocuklarda; eğer çocuk başını tutuyorsa, gösteriyorsa en olası hastalık migrendir.
5 yaşından büyük çocuklar baş ağrısını rahatlıkla ifade eder. Neren ağrıyor denildiğinde en sık alın bölgesini gösterir. Çünkü en sık görülen öncü bulgusu olmayan migren olan aurasız migrende her iki şakak ve alın bölgesinde zonklama tarzı ağrı olur. Bu ağrıya bulantı ve kusma, ışıktan, gürültüden rahatsız olma eşlik edebilir.
Çocuk uyuma ihtiyacı hisseder. Uyuduktan sonra ağrı kaybolur. Genelde tedavi edilmeyen ağrı atağı dakikalardan-saatlerden kadar sürebilir. En etkin tedavi baş ağrısı sırasında 10 mg/kg ibuprofenin ağızdan verilmesidir. Migren ataklarını tetikleyen yiyecekler çocuklara kısıtlı verilmelidir. Migren rejiminde cips, kola, hazır meyve suyu, salam, sosis gibi monosodyumglutamat içeren besinler, çikolata, bisküvi hiç verilmemeli, peynir ve tavukda kısıtlı verilmelidir.
Eğer migren rejimine uyulursa örneğin ayda 6 kez baş ağrısı atağı geçiren çocukda bu atak sayısında %50 oranında azalma sağlanabilir.
Klasik(öncü bulgusu olan migren) daha az görülür. Genelde başın bir tarafında zonklayıcı ağrıdan önce gözde kararma, ışık çakma, kelebek görme, renkli top görme gibi bulgular olur.
Bu bulgulardan herhangi birisi baş ağrısının başlayacağını gösterir. İşte o zaman 10 mg/kg ibuprofen verilmesi gelişecek olan baş ağrısının giderilmesinde etkilidir. Klasik migrendede migren rejmine uyulmalıdır. Eğer migren rejimine uyulursa örneğin ayda 3 kez baş ağrısı atağı geçiren çocukda bu atak sayısı 1’e inebilir.
Uzm. Dr. Ali AYDIN