DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU (DEHB)
Dikkat eksikliği nedir? Bireyin sevdiği işlere aşırı odaklanma, sevmediği işlere ise odaklanamama, dürtüsellik şeklinde ortaya çıkan psikiyatrik sorunlardan biridir. Dikkat eksikliği, genellikle çocuklukta yani 7 yaşından önce ilk belirtiler görülmeye başlar ve ömür boyu çocuğun yaşam kalitesini etkileyebilecek nitelikte bir problemdir. DEHB olan bireylerin biyolojik farklılıklardan kaynaklı olarak beyninin farklı çalışması, davranış kontrolü konusunda birtakım olumsuzlukların ortaya çıkmasına neden olur.
Belirtileri: DEHB’li bir yetişkinin temel sorunu görev ve sorumluluklarını sürekli ertelemek, toplantı tarihlerini unutmak, sık sık hata yapmak ve dalgınlıktan kaynaklı sakarlıklar yapma, işleri yetiştirememe, konsantrasyon gerektiren işlerde ve oyunlarda başarısız olmak, sürekli huzursuz hissetme, patavatsızlık yapma, çok konuşma, sohbet esnasında başka şeyler hayal edip karşıdakini adeta duymamak, anlatılanları akılda tutamamak, konuşurken karşı tarafın sözünü kesmek, daldan dala atlar gibi bir aktiviteden başka bir aktiviteye hızlı geçiş yapmak, detaylara dikkat etme konusunda zorluk çekme, umursamaz ve düşüncesizce hatalar yapma eğilimi, çabuk öfkelenme, verilen görevleri ve sorumlulukları yerine getirememek, uzun süre dersin başında oturamamak, eşyaları kaybetmek, oyalanma, düzensiz çalışma alışkanlıkları, dış seslerden ve önemsiz faktörlerden etkilenmek, rahatsızlık veren seslerle başkalarının çalışmalarını bölmek, kişiler arası ilişkilerde problem yaşama ve organize olamamaktır.
Hiperaktif nedir? Aşrı hareketlilik ve dikkatsizlik gibi öğrenmeyi etkileyecek nitelikte sorunlar yaşayan çocuklara denir. Çocuğunuz ve kendiniz için ”hiperaktif” teşhisi koymak doğru değildir. Çocuklarda öğrenme güçlüğüne neden olan ve çeşitli problemleri beraberinde getiren hiperaktivite bozukluğunun belirtileri şunlardır; bu çocuklarda genellikle dikkat sorunları, aşırı koşma, mobilyalara tırmanma, yerinde duramama, aşırı konuşma, kalem, kitap, silgi gibi eşyaları kaybetme, derslerde dikkatsizce yanlışlar yapma, unutkanlık, ödev yapma isteğinin olmaması, aşırı hareketlilik gösterme, dikkatini sürdürme konusunda zorluk yaşama,verilen görevleri eksik yapma, diğerlerini dinlememe, aklını konuşmaya vermeme, dağınıklık, akademik başarısızlık, çevreyle uyumsuzluk, söz dinlememe,sosyal durumlarda aktivite kurallarına uymama gibi davranışlar gösterirler.
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu -(DEHB) Tedavisi: ”DEHB” ve yaşattığı,sosyal,mesleki, ailevi sorunlar ve başarısızlık kader değildir, tedavi edilebilir. Tedavide ilaçlar kadar ilaç dışı öneriler de önem taşır. Bilişsel terapi yöntemi, problem çözme becerilerini geliştirme, olumsuz tutum ve davranışları, alışkanlıkları azaltmaya konusunda yardımcı olabilir. Egzersiz, yetişkinlerin zihnini ve bedeni daha sakin tutmakla birlikte dengeli beslenme ve vitamin takviyesi DEHB tedavisi için olanak sağlar. iyi bir uyku düzeni, kepekli tahıllar, yağsız protein ve sağlıklı yağlar tüketin, istasyonlar oluşturun yanınıza almanız gereken eşyalar için listeler hazırlayın, büyük, karmaşık projeleri küçük parçalara bölün, dikkat dağıtıcıları uzak tutun, sık sık kendinizi ödüllendirin, insanlarla, meslektaşlarınızla irtibat halinde olun.