Diyarbakır Final Okulları “Plastik Atığa Karşı” adlı program düzenledi. Programa Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hamdi TEMEL davet edildi ve “Çevre Bilinci” konusunda davetli konuşmacı tarafından seminer verdi. Program başlamadan önce piyano çalan öğrenciler konferans salonunu coşturdu.
Proje sorumlusu Final Okulları müdür yardımcısı Neşe Çelik projenin tanıtımını yaparak öğrenciler ile beraber yoğun ve dolu dolu bir program yaptıklarını, çok yorulduklarını ama değdiğini belirterek öğrencilerin yapmış oldukları etkinliklere geçildi.
Tüm okul öğrencileri adeta sefer olmuşçasına atıkları toplamışlar ve belediyenin geri dönüşüm ünitelerine göndermek için paketlemişlerdi. Her duvarda plastik atıklara yönelik resimler ve yapmış oldukları plastik atığa karşı görselleri vardı.
İyilik Meclisi tanıtımı ile slayt gösterileri başladı, öğrencilerin pankartlarındaki söylevler harikaydı ve özel plastik atıklı giysileri olan öğrencilerin olağanüstü basketbol şöleni ile program devam etti.
Günün önemine ait öğrencilerin şiirleri ve şarkıları ise muhteşemdi.
Programa davetli olarak katılan Prof. Dr. Hamdi TEMEL konferansa başlamadan önce öğrencilere “Bugün öğreneceğiniz bilgileri öncelikle kendinizde uygulamanızı ve çevrenize anlatmanızı istiyorum. Bunu yapacaksanız konferansıma başlayacağım” diyerek söz vermelerini istedi. Sözü aldıktan sonra konferansa geçildi.
Çevre bilincinin çok önemli olduğunu çünkü çevremiz ne kadar temiz ise tüm canlıların sağlıklarının daha iyi olacağını belirterek plastik kirliliğine vurgu yaptı.
Dünyada ilk plastik pet şişeler ile ilgili çalışma yapan akademisyenlerden biri olduğunu ve mümkün oldukça cam şişelerden su içilmesi gerektiğini söyledi.
Temel, konuşmasında artık mikroplastiklerin kanlarda dolaştığını, kutuplara kadar ulaştığını ve beyini bile etkilediğini açıkladı.
Naylon poşet kirliliğini gündeme getirerek “Naylon Aşkı Öldürür” adlı kitap yazdığını ve poşetlerin vergilendirilmesi gerektiğini alınan vergilerin ise sadece geri dönüşüm ünitelerinde kullanılmalı ile ilgili cümlelerini sarf etti.
Diyarbakır Büyükşehir adına konuşan Evin Dinar ise plastik atıkların toplanması ve imhası için tüm imkanları seferber edeceklerini söyledi.
Öğrencilerin tiyatrosu ise müthişti, savurganlığın ve israfın ne kadar tehlikeli boyuta ulaştığını ve bu durumunda çevremizi kirlettiği bilgileri verildi.
Program sonunda çevreye yönelik şarkıları ve rap tarzı müzikleri seslendiren öğrenciler dinleyicilerden tam not aldı.
Program sonunda günün anlam ve önemine ait plaketler verilerek program sonlandırıldı.