Engelli antrenör elinden tuttuğu sporcuyu şampiyon yapıyor
Eşinin ısrarı sonucu Adana’dan İstanbul’a göç eden engelli sporcu Ömer Cantay hayallerini gerçekleştirerek milli takım antrenörü oldu. Bağcılar Belediyesi Bedensel Engelliler Atletizm Takımı’nda spor hocalığı yapan Cantay, elinden tuttuğu engellileri Türkiye’de, Avrupa’da ve olimpiyatlarda şampiyon yaptı. Cantay, başarısının sırrını ise “Sporcularım için tavşanlık yapıyorum. Onlar kovalıyor ben kaçıyorum” şeklinde açıkladı.
Adana’da dünyaya gelen Ömer Cantay, 2 yaşındayken çocuk felci oldu. Tekerlik sandalyede yaşayan Cantay, kendini spora verip atletizmle uğraşmaya başladı. Adana’da kısıtlı imkanlarda mücadele eden Ömer’e Bağcılar Belediyesi’nden teklif geldi. Teklif karşısında kararsız kalan Ömer, eşi Fatma Cantay’ın ısrarı üzerine hayallerini gerçekleştirmek için 30 yaşında İstanbul’a geldi.
İstanbul’da tanıdığı kimsenin olmadığını söyleyen Cantay, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Eşim veçocuğumla ilk kez geldiğim yabancı bir şehirde Bağcılar Belediyesi bize kapılarını sonuna kadar açtı. Ben de onların bana olan güvenini boşa çıkarmamak için çok çalıştım. Burada benim gibi engelli kardeşlerimin elinden tuttum. Kimine bu sporu öğrettim kiminin de daha iyi olmasını sağladım. Kısa süre sonra da Bağcılar Belediyesi Bedensel Engelliler Atletizm takımı hocası oldum”
“Her yıl İstanbul Maratonu’nda ilk 3 sırayı kimseye kaptırmıyorlar”
Cantay’ın yetiştirdiği sporcular sırasıyla İl, Türkiye, Avrupa ve Olimpiyatlarda şampiyonluklar elde etti. Takımdaki Hamide Doğangün ve Zübeyde Süpürgeci,Paralimpik Olimpiyatları’nda Türkiye’den katılan ilk bayan atletler oldu. Bunun yanında Doğangün, Katar dünya şampiyonasında 2., Süpürgeci de 3.olurken, ikili Paris’te düzenlenen Grand Prix yarışlarında ise 1. ve 2.’liği paylaştı. İtalya’da gerçekleşen Avrupa Gençler Şampiyonasında Nurşah Usta 2., İsviçre’deki şampiyonada ise Zeynep Acet dereceye girdi.Aynı sporcular her yıl düzenlenen İstanbul Maratonu’nda ise ilk 3 sırayı kimseye kaptırmıyor.
Cantay’ınekibinde yer alan Hamide, Zübeyde, Zeynep ve Nurşah başarılarından dolayı “Altın Kızlar” adını aldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da tebrik ettiği Altın Kızlar, son olarak 7 madalya kazandıkları Berlin 2018 Para Atletizm Avrupa Şampiyonası’nda tarih yazdı. Altın Kızlar dereceleriyle hem rekor kırdı hem Avrupa Şampiyonu oldu.
“Tavşanlık yapıyorum, onlar kovalıyor ben kaçıyorum”
Arkadaşlarının kendisine “Yetenek Avcısı” diye hitap ettiği Cantay, başarısının sırrını ise şu şekilde açıkladı. “Ben sporcularıma tavşanlık yapıyorum. Antrenmanlarda yan yana giderken ‘Geç beni geç beni’ diye bağırıyorum. Onlar kovalıyor ben kaçıyorum. Beni yakalamaya çalışmasalar kendi güçleriyle gidecekler. Ama beni geçmek isteyince güçlerinin üzerine çıkıyorlar. Onları çok yoruyorum. Tavşanlık yapabilmek için öğrencilerden daha fazla çalışıyorum. Eve bile özel alet yaptırdım. Boş vakitlerde de çalışıyorum”
Milli takım antrenörlüğüne yükselen Cantay, hedeflerinin 2020 Tokyo Olimpiyatları olduğunu belirterek “Tokyo’da başarılı olacağımıza inanıyorum çünkü bize maddi ve manevi olarak her zaman yanımızda olan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı var. Yarışlarda bitiş noktasında birçok kez başkanımız bizi karşılıyor. O yorgunlukta onu görmek bize yetiyor” dedi.