Esenler Belediyesi, bir ilke imza atarak, Adıyamanlılar Derneği ile birlikte Dörtyol Meydanı’nda Çiğköfte Festivali düzenledi. Renkli görüntülere sahne olan festivalde, dev tepsilerde yoğrulan 5 ton çiğköfte vatandaşlara ikram edildi. Esenler Belediyesi, Adıyamanlılar Derneği ile birlikte,
. Lavaşlara sarılı 100 bin çiğköfte, 2 saatte tükendi.
Adıyaman türküleri ile başlayan festivale; Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Ak Parti İstanbul İl Yönetim Kurulu Üyesi Yıldız Konan Süslü, AK Parti Esenler İlçe Başkanı Umut Özkan, Adıyamanlılar Dernekler Federasyonu Başkanı Nevzat Bayhan, Adıyamanlılar Vakfı Başkanı Ömer Özkartal, Belediye Başkan Yardımcıları Ömer Çetinkaya ve Aydın Polat, Esenler Belediyesi Genel Koordinatörü Mehmet Çelik, Esenler Adıyamanlılar Derneği Başkanı Hüseyin Sevinçtekin, Çiğder (Çiğköfte Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aybak, Belediye Meclis üyeleri, siyasi partilerin temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Adıyaman folklor ekibi gösterisinin ardından ilk konuşmayı Esenler Adıyamanlılar Derneği Başkanı Hüseyin Sevinçtekin yaptı. Esenler halkının festivallere yabancı olmadığını belirten Sevinçtekin, Dörtyol Meydanı’nın bugüne kadar çok sayıda festivale ev sahipliği yaptığını söyledi. Esenler Belediyesi’nin festivale çok büyük katkıları olduğunu belirten Sevinçtekin, bugüne kadar yaptığı hizmetlerden dolayı Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu’ya teşekkür ettikten sonra sonbaharda da nar festivali yapabileceklerini söyledi.
ÇİĞKÖFTE BİR MEDENİYET DEĞERİ
Sevinçtekin’den sonra konuşan Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu ise; Esenler Dörtyol Meydanı’nın bugüne kadar çok sayıda festivale ev sahipliği yaptığını belirterek İstanbul’un bir çok ilçesine model olduklarını söyledi. Türkiye’de bir ilke imza attıklarını söyleyen Göksu, çiğköftenin hem tarihi, hem de bizim kültürümüzdeki yeri itibariyle çok önemli bir yeri olduğunun söyledi. Çiğköftenin Anadolu topraklarının buram buram kokusunu kendi içinde hissettirdiğini ifade eden Göksu, “Aslında yoğrulan bu çiğköfte, Anadolu insanının yok ve yoksulluk karşısında kendisini nasıl ayakta tuttuğunu göstermesi açısından çok önemli bir medeniyet değeridir” dedi.
Bugün İstanbul’un her bir köşesinde çiğköfte satış alanlarının olduğunu vurgulayan Göksu, çiğköftenin bu ülkenin milli bir yemeği olduğunu belirtti. Festivalin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür eden Göksu, “Bize düşen görev, çiğköftenin hem toplumsallaşması, hem de gerçekten bizim ülke kaynaklarımıza artık bu çiğköftenin girmesi gerektiğiyle ilgili çalışma yapmak” dedi.
VATANDAŞLARA ÇİĞKÖFTE VE AYRAN
Festival kapsamında yaklaşık 5 ton çiğköftenin halka dağıtılacağını söyleyen Göksu, “Biz bu ülkede halayıyla, horonuyla hamsisiyle, çiğköftesiyle, lahanasıyla birlikte Türkiye olduğumuzu gösteriyoruz. Biz bu ülkede rengimize, dilimize, etnik yapımıza bakmaksızın birlikte Türkiye olduğumu gösteriyoruz. Biz aynı dağın yeli olduğumuzu, aynı Allah’ın kulu olduğumuzu bu ülkede dilimize, cinsimize, ırkımıza bakmadan bu ülkede bir olduğumuzu, diri olduğumuzu ve hep beraber Türkiye olduğumuzu Dörtyol Meydanı’nda bütün insanlara haykırmış oluyoruz” dedi.
NAR FESTİVALİ DE YAPARIZ
Adıyaman’ın tipik bir Türkiye’nin kardeşlik şehri olduğunu söyleyen Göksu, Adıyaman’da terörün olmadığını, kardeşliğin en üst seviyede hüküm sürdüğünü ve Adıyaman’ın kardeş olma özelliğini her zaman gösterdiğini söyledi. Göksu, Türkiye’nin en meşhur narının Adıyaman’da yetiştiğini de hatırlatarak sonbaharda Esenler’de nar festivali de yapabileceklerini belirtti.
Göksu, konuşmasının ardından festivale katkılarından dolayı Çiğder Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aybak günün anısına bir plâket takdim ederken, Esenler Adıyamanlılar Derneği Başkanı Hüseyin Sevinçtekin de Başkan Göksu’ya bir takdim etti.
Plaket takdimlerinin ardından Göksu ve diğer protokol üyeleriyle birlikte sahnedeki çiğköfte standının başına geçerek kendi elleriyle yoğurduğu çiğköfteyi protokol üyelerine ikram etti. Daha sonra festival alanındaki diğer stantların başına geçen Göksu ve beraberindekiler, burada da bir süre vatandaşlara lavaşlara sarılı çiğköfte ve ayranları vatandaşlara ikram ettiler. 100 çiğ köfte ustası tarafından dev tepsilerde yoğrulup lavaşlara sarılan yaklaşık 100 bin çiğköfte, Dörtyol Meydanı’nda 2 saat içinde tükendi.
EN ACI GÜNÜMÜZ BÖYLE OLSUN
Rengârenk görüntülere sahne olan festival, Türk Halk Müziği’nin sevilen isimleri Kâhtalı Mıçe, Ramazan Garipses, Haşim ve Gülistan Tokdemir ve Adıyaman Harfane Grubu’nunun verdiği konserlerin ardından sona erdi. Güzel havada çiğköftelerini yiyen vatandaşlar, “Bugün Esenler’in en acı günü. Ancak, bu acı, tatlı bir acı. Her acı günümüz böyle olsun. Festivali düzenleyenlere teşekkür ediyoruz” diyerek memnuniyetlerini dile getirdiler. Vatandaşlar, festivalde dağıtılan Adıyaman Kervansaray Kahvesinden de memnun olduklarını ifade ettiler.
İSTANBUL ÇİĞKÖFTE VE ETSİZ ÇİĞKÖFTECİLER ESNAF VE SANATKARLAR YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (ÇİĞDER )
Türkiye’de çiğköfte sektöründe faaliyet gösteren firmaları aynı şemsiye altında toplamak amacıyla 2012 yılında kurulan İstanbul Çiğköfte ve Etsiz Çiğköfteciler Esnaf Sanatkarlar Yardımlaşma Derneği (ÇİĞDER’in ana sponsorluğunda Esenler Belediyesi ve Esenler Adıyamanlılar Derneği işbirliği ile Esenler meydanında gerçekleştirilen çiğköfte festivalinde halkımıza ikram edilen çiğköfte ve tüm malzemeler ve artı 100 ustayla orada hizmet veren derneğimizin ismini ve ana sponsorluğun habere eklenmesini rica ediyoruz teşekkürler