Esenler Belediyesi bünyesinde Ali Kuşçu Kültür Sanat Sezonu’na özel olarak düzenlenen Bilim Teknik Sohbetleri devam ediyor. Bilim Teknik Sohbetleri’nde bu kez inşaat mühendisi Ali İhsan Gündoğdu ve jeoloji ve endüstri mühendisi Fatih Tanoğlu’nun katılımıyla “İstanbul Depremi ve Önlemler “ başlıklı seminer gerçekleştirildi.
Esenler Belediyesi’nin Ali Kuşçu Kültür Sanat Sezonu’na özel olarak hayata geçirdiği Bilim Teknik Sohbetleri seminerlerine geçtiğimiz hafta İnşaat Mühendisi Ali İhsan Gündoğdu ve Jeoloji ve endüstri Mühendisi Fatih Tanoğlu konuk oldu. 6 Şubat depremine dair tanıtım filmi gösterimiyle başlayan seminerde depremle ilgili sorular yanıtlandı.
İstanbul’da beklenen depremden bahsedilirken alınması gereken önlemler anlatıldı. Dünyanın oluşumundan yer küreyi şekillendiren fay hatlarından ve depremin doğal bir afet olduğundan bahseden Fatih Tanoğlu: “Deprem öldürmez, çürük zemin ve yapı öldürür “ ifadelerini kullandı.
Ülkemizde sanayinin gelişmesiyle hızlanan yapılaşma sürecine değinen ve depremin etkisinin alınacak önlemlerle yüksek oranda azalabileceğini söyleyen Ali İhsan Gündoğdu, “ Deprem riski artsa da alınacak önemler depremin etkilerini hafifletebilir. Yapı denetim uygulaması bu konuda çok önemli. Yapılarda kullanılan malzeme tipinin, deprem şartlarına uygun olarak iyileştirilmesi ve devam eden kentsel dönüşüm sürecinin hızlandırılması gerekiyor “ dedi.
TOPLUMSAL BİLİNÇ OLUŞTURULMALI
Gündoğdu depremle ilgili kamu tarafından yerine getirilmesi gereken sürecin dışında toplumsal anlamda da bilinçlenmemiz gerektiğini aktarırken şunları ekledi:
“Konut ve iş yeri sahipleri bulundukları yapının durumunu öğrenmeli. Biz de vatandaşlar olarak ‘Deprem Aile Planı’ oluşturmalı ve bu konuda topyekun çalışmalar yaparak kendimizden, çevremizden başlayarak toplumu bilinçlendirmeliyiz.”