Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü’nün düzenlediği “Edebiyat Söyleşileri” programına katılan Yazar Sadık Yalsızuçanlar, sözlerin eylemlere ve insanın hayatına dönüşmesindeki etkilerinden söz etti.
Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü’nün düzenlediği “Edebiyat Söyleşileri” programı Dr. Kadir Topbaş Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşti. Programda konuşmacı olarak Yazar Sadık Yalsızuçanlar katıldı.
Dilden ve gönülden kötülükleri uzaklaştırmanın önemine değinen Sadık Yalsızuçanlar şöyle konuştu:
“Dil hem lisandır, hem tat alma organımızdır, hem de gönül demektir. Farsça’dan dilimize geçmiş bir kelimedir. Demek ki önce lisanda dilde başlayan şey sonra gönüle iniyor ama önce dilde başlaması lâzım. Şikayet ve hakaret kelimelerini mümkün olduğunca kullanmamamız gerekiyor. Mesela büyüklerimiz hasta olduğunda ‘Nasılsınız?’ diye sorulduğunda, ‘Sonsuz hamd olsun, çok iyiyim, çok şükür’ şeklinde cevap verirlermiş. Çünkü Allah önce kelimeleri sonra fiili yaratıyor. Zihinde niyeti yaratıyor, sonra sözü, sonra eylemi yaratıyor. Biz bir şeyi çok söylersek o olur. Denir ya, ‘Kırk gün akıllıya deli dersen delirir, deliye kırk gün akıllı dersen akıllanır’ diye. Biz iyiyiz dedikçe iyi oluruz, kötüyüz dedikçe kötüleşiriz. İnsanın aynen böyle mutlak bir iyimserlik ve umut içerisinde olması gerekir. ‘Allah’ın rahmetinden ümit kesmeyin’ denilmiş çünkü yeis, mutsuzluk bir bataklıktır.Bataklığa battık, isyan ederek orda çırpındıkça daha da batarız. O yüzden yeis yasaklanmıştır. Biz sadece dilimizden değil, gönlümüzden de kötü duyguları uzaklaştırmalıyız. Bize kötülük yapmış insanlara karşı iyilik yapmalıyız. İyiliğin de kötülüğün de karşılığı kendisidir.”