NİZAMÜLMÜLK SEZONUNDA SİYASETNAME OKUMALARI
Nizamülmülk Kültür Sanat Sezonu’nun ilk Siyasetname Okumaları gerçekleşti. Prof. Dr. Kadir Canatan, siyasetnamelerin medeniyetin bir yansıması olduğunu söyledi.
Büyük Selçuklu Devleti’nin büyük veziri “Nizamülmülk”ün doğumunun 1000. yıldönümü vesilesiyle, 2017-2018 Kültür Sanat Sezonu’nu Nizamülmülk Kültür Sanat Sezonu ilan eden Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü, sezona özel ilk “Siyasetname Okumaları”nı Esenler Belediyesi Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleştirdi.
SİYASETNAME, MEDENİYETİN BİR YANSIMASI
Prof. Dr. Kadir Canatan Siyasetname Okumaları’nın ilk dersinde siyasetnameler ile ilgili genel bilgiler verdi. Siyasetnamenin kökenini anlatan Canatan şöyle konuştu:
“Siyasetname denilince ilk olarak akla Nizamülmülk gelir. Siyasetnamenin tipik bir örneğini yazmıştır Nizamülmülk. Siyasetname, ‘siyaset’ ve ‘name’ kelimelerinden oluşuyor. ‘Siyaset’ kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir, ‘name’ ise Farsça mektup anlamına gelir. Siyasetname, medeniyetin bir yansımasıdır. Osmanlı İmparatorluğu gibi farklı uygarlıkları kendi potasında eritmiş bir medeniyetin yansıması diyebiliriz siyasetname için. ‘Siyaset’ kelimesi seyislikten gelir ve devleti yönetme sanatı olarak kullanılır. Siyasetname, siyaset ve devlet yönetimi anlamına geliyor. Genellikle hükümdarlar için yazılır ama devlette aktif olan devlet adamları ve ulemalar için de yazılmış eserlere bulunmaktadır. Bu kitaplar sadece devlet başkanlarına ne yapmaları gerektiğini söyleyen kitaplar değildir, kendi dönemlerinin zihniyetini, kültürünü de bizlere aktaran kitaplardır. Bu açıdan sadece siyaset bilimi ilgilenmez siyasetnamelerle, sosyolojiyi de ilgilendirir. ”
NİZAMÜLMÜLK BİR UNVAN
Nizamülmülk’ün asıl adının Ebu Ali Hasan olduğunu ve Nizamülmülk’ün bir unvan olduğunu söyleyen Canatan, “Nizamülmülk, nizam-ı mülkü devlet anlamına gelir, yani devletin nizamı demektir. Nizamülmülk devletle o kadar özdeşleşmiş ki, onu görenler adeta devlet bu diyor. Nizamülmülk, Selçuklu devletinde bir çok padişaha vezirlik yapmıştır. Kurduğu ‘Nizamiye Medreseleri’ ile Selçuklu hakimiyeti altındaki pek çok şehirde ilim-irfan merkezlerinin kurulmasına da öncülük etmiştir” diye konuştu.