ESENLER’İN KURULUŞU KONUŞULDU
Yazar Cihan Aktaş, 38. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nda, Esenler’in kuruluş hikayesine yer verdiği “Rüzgârla İyi Geçinmek” kitabını anlattı.
Esenler Belediyesi Şehir Düşünce Merkezi’nin desteğiyle hazırlanan ve Esenler’in biyografisi olarak nitelendirilen “Rüzgârla İyi Geçinmek” kitabı, 38. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nda gerçekleşen söyleşi ve imza günüyle tanıtıldı. Heybeliada Salonu’nda gerçekleştirilen söyleşi programında Dr. Hasan Taşçı, moderatörlük görevini üstlendi.
GÖKSU’NUN ESENLER DUYARLILIĞI BENİ ETKİLEDİ
Kitabı Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu’nun isteği üzerine kaleme aldığını aktaran Aktaş, göç hikayeleri öne çıkacağı için kitabı yazma konusunda heyecanlandığını söyledi.
Aktaş, bir roman yazmaya başladığı sırada kendisine teklif geldiğini belirterek, “Mimarlık geçmişimden gelen şehir ilgisi dolayısıyla bu benim için edebiyatçılığımla mimarlığımın sorularını, meraklarını bir araya getiren bir özel çalışma oldu. Heyecanlandım ve açıkçası bir belediye başkanının böyle bir teklifte bulunmasına da şaşırdım. Bu bir kıymet bilmektir. Yazarları tanımak ve kendi şehriyle ilgili insani bir duyarlılıktır. Bu beni etkiledi.” dedi.
ETİĞİN ESTETİĞİ GERÇEKLEŞTİRDİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM
Mimarlık öğrencisiyken gecekondu bölgelerine sürekli gittiğini anlatan yazar, şöyle devam etti:
“Biraz daha yerleşik bir yerde yaşayan biri olarak, şehrin varoş bölgelerinde yaşayanlara karşı her zaman bir sorumluluk duymuşumdur. En başından itibaren, bu sorumlulukla hareket ettiğimden insan hikayeleri beni çok ilgilendiriyor. Şehrin sorunlarına her şeyden önce estetik açıdan bakmıyorum. Çünkü etiğin estetiği gerçekleştirdiğini düşünüyorum. Etik açıdan sorunlarınızı dikkate aldığınızda, buradan doğru bir estetiğe ulaşabileceğimizi düşünüyorum.”
Esenler’in daha önce yazlık yerleşim yeri olarak kullanıldığına işaret eden Aktaş, Esenler’de 1970’lere kadar devam eden rüzgarın hayatı çok etkilediğini, havasının temizliğinden dolayı o dönemlerde doktorlar tarafından tavsiye edildiğini sözlerine ekledi.
“RÜZGÂRLA İYİ GEÇİNMEK”
Toplamda iki eserlik bir çalışmanın ilk kitabı olan “Rüzgarla İyi Geçinmek”, Esenler’in belediye olduğu 1993’e kadar olan zamanı inceliyor.
Hem Anadolu’dan hem de Balkanlar’dan göç alan Esenler semtinin kuruluş hikâyesinin yer aldığı kitapta, ilçenin tarihi, değişen sosyolojisi, mimarisi ve insan hikayeleri de bulunuyor.